Това е един изстрадан законопроект, но крайно необходим. Изстрадан, защото

...
Това е един изстрадан законопроект, но крайно необходим. Изстрадан, защото
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Край на допълнителните такси и тормоза по домовете

Това е един изстрадан законопроект, само че извънредно нужен. Изстрадан, тъй като в продължение на 4 месеца работим по него. Проведохме доста разисквания с потребителски организации и депутати. Всички разбирате какъв брой е нужен този законопроект - години наред хиляди български жители са подлагани на рекет и на изнудване, без да може страната съответно да предложи регулация на взаимоотношенията сред кредиторите и потребителите. За пръв път се урежда тази материя със законопроект.
За първи път се откри болшинство, което има смелостта и куража да се изправи против 4 милиарда лева Хората, които оперират на този пазар, не са за подценяване. Неслучайно години наред този законопроект не може да пробие в нито един парламент.
За пръв път в него уреждаме статута на компаниите, които могат да правят колекторска активност. Досега всеки, без надзор от страната, можеше да върви по села и градове и да изнудва хората. Сега има явен правилник кой би трябвало да го прави, по какъв начин може да се записва и каква отговорност носи.
В законопроекта се уреждат правата на потребителите, които до момента са били беззащитни против сходни произволи.
Уважаеми български жители, в случай че този законопроект стане факт и на второ четене,

няма да дължите повече от това, което сте взели като заем

с изключение на законната рента. И никой няма да има право да поставя такси, комисиони, да ви изнудва за суми, за които не носите отговорност. Предвиждат се тежки наказания за нарушителите.
Ако ние, екипът на министерството, Комисията за отбрана на потребителите, потребителските организации, сътрудниците от ръководещото болшинство, не можем да ви убедим, апелирам да отделите 15 минути да прочетете секретния отчет на ДАНС за колекторските компании, обърна се към опозицията вицепремиерът. В този отчет казусът с колекторските компании е разказан като опасност за националната сигурност. Можете да видите за какъв сив бранш става дума, какви черни пари в размер на 4 милиарда лева се въртят в България на гърба на българския народ. И ще видите кой го прави, поименно.
Обобщих задачите на закона за колекторските компании: ред, правила и отговорност за тези, които събират потребителски кредити; отбрана на правата на потребителите; наказания за тези, които не се преценяват със закона;

изсветляване на голяма част от финансовите потоци в България

Оставаме отворени за всички рационални оферти - да създадем един по-съвършен закон, само че да сложим ред и правила в страната и да защитим хората, прикани народните представители вицепремиерът.
Чуха се доста причини срещу законопроекта, някои ще повторя. Да не се вкарва указател на компаниите, които събират вземания - да оставим остарялото състояние, да не се знае кой идва в дома ви, на какво съображение нахлува през нощта и ви бие за 100 лева Защото, видите ли, това било интервенция на страната в свободните взаимоотношения. Видяхме до каква степен стигнаха тези " свободни взаимоотношения ", с цел да плаче половината български народ от принуждение и от рекет.
Втори мотив - индивидът да не знае кой ще пристигна при него и какво ще му желае, тъй като, видите ли, той през това време щял да си продаде къщата и никой нищо нямало да може да събере. Ако ще разсъждаваме по този начин, няма смисъл въобще от законодателство в България - да оставяме всичко на Дивия запад и нищо да не вършим.
Трето: непринудено да ги оставим да си оправят връзките. Ами, да, непринудено ги бият по градовете. За да стигнем дотук, явно доброволните връзки не са сработили.

Хиляди се оплакват, че непринудено не става

Досега всеки заемодател трансферира вашето взимане на второ лице, той - на трето лице, без вие да знаете какво се случва. Явява се внезапно трето лице в къщата ви и ви споделя: " Вие сте взели едни 100 лева преди, само че в този момент би трябвало да ми дадете едни 1000 лева, другояче тежко ви чака. " Това беше практиката до момента. Какво ще се случи в този момент: преди да трансферира кредиторът задължението ви на първо и на второ лице, ще ви уведоми документално и ще ви каже: " Уважаеми господин Георгиев, в дома Ви има право да пристигна господин Петров, на който съм трансферирал вземането, и той не може да Ви желае нищо повече от 100 лева, които сте взели като заем. Ако Ви желае 101 лева, то това е нелегално. "
Второ, до момента никой не ви кани, уважаеми задлъжнели българи, непринудено да си извършите задължението. Ако се одобри законът, преди някой да цъфне на вратата, ще получите покана за непринудено осъществяване.
Трето, до момента можеха всевъзможни физически и юридически лица, които никой не ги знае кои са, да идват в къщата да ви тормозят, в това число с принуждение. Ако се одобри законът, ще може единствено избрани лица, които са обществени в указател и би трябвало да дават отговор на условия и условия. Ако пристигна някой отвън тези лица, имате право да го изгоните от къщата си.
Досега никой не може да оспорва нищо. Идва Петров и ви споделя: " Дайте ми 1000 лева " Нямате право да оспорвате пред никого. Отсега нататък

ще имате право да оспорите тази рекламация

Досега можеше когато и да е, непрекъснато, да звъннат по телефона, да ви закачат табелката на позора на входа на блока, да отидат при работодателя ви и да му кажат да удържи задължението от заплатата ви. Отсега нататък това не може да стане. Могат да звънят единствено до 8 часа вечерта и единствено от 7 часа сутринта, при избрани условия, най-често на два дни един път. Не може да се лепи на входа на блока ви, не може да се върви при работодателя ви, в случай че се одобри законът.
Досега може да сте взели 5 лева и да се окаже, че дължите 500 лева, без да имате никаква визия по какъв начин са станали 500 лева Защото по веригата всеки си е начислил комисиона по вземането - всеки си е поставил по 100 лева, изпратил си е силовака да ви тормози и си взима за това от вашия дълг. Отсега нататък няма да дължите нищо повече от това, което дължите, плюс законната рента, в случай че се одобри законът.
Досега тези събирачи на вземания не са длъжни да пазят никакви документи и не се регистрират на никого. Нямате доказателството, с което да си търсите правата. Отсега нататък тези същите са длъжни пет години да пазят контракта, кореспонденцията сред кредитори и задлъжнели лица, доказателства за заплащания и така нататък, за които им се търси доклад. И тези документи могат да послужат на

всеки български жител да отбрани правата си

Досега няма изясненост кои компании, какъв брой са, къде са, имат ли седалище, имат ли капитал. Сега ще има обществен указател и условия, на които би трябвало да дават отговор тези компании. Досега в тези компании или физически лица, които идват по домовете ви, може да има осъждани, може да има хора с висящи производства за тежки закононарушения. Отсега нататък е наложително в тези компании, в ръководството и осъществяването на техните права, да няма осъждани и да няма висящи каузи против такива хора. Престъпни организации повече не могат да ви тормозят със силови способи.
Досега всички тези компании работят, без да носят отговорност за непозволените си дейности. Сега, с изключение на изредените дотук условия, те би трябвало да имат и застраховка " Професионална отговорност ". Т.е. за техните непозволени дейности по отношение на вас, уважаеми български жители, ще имате застраховка, с цел да се изплатят всички вреди, физически и морални, които са ви нанесли.
Е, малко ли е това? И в случай че един от ГЕРБ излезе и ми каже на какво съображение изчислихте, че законът урежда 17% от задълженията. Къде видяхте, че ги няма бързите заеми? Къде видяхте, че ги няма потребителските, та говорите единствено за ВиК и телефонните услуги? Принципно се уреждат всички неща - без проценти и без групи.

Изказване на вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността пред народните представители при първото разискване в Народното събрание на законопроекта за събиране на вземанията по потребителски контракти, със съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР