Това, че сме оазис в Европа, по отношение на заболеваемостта

Това, че сме оазис в Европа, по отношение на заболеваемостта ...

Директорът на Пирогов каза след колко време ще можем да живеем спокойно

Това, че сме оазис в Европа, по отношение на заболеваемостта от коронавирус в момента, не бива да ни притъпява вниманието. Това каза пред bTV директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.
"Да не се удавим накрая на Дунав. каза още Балтов.
Той допълни, че съобщенията за засичане на на вируса не целят да плашат хората, а да покажат реалността. "В момента в България, при старата версия на вируса 10 болни, заразяват нови 7, а с новия щам, те ще заразят 27", посочи Балтов.
Според него, заради тази заплаха, мерките не трябва да бъдат отпускани.
"Шипът е видоизменен и позволява вируса да се разпространява 2.7 пъти повече от нормалния. 10 пациента могат да зарази в момента 7 пациента. Ако имат новата модификация, могат да заразят 27. В никакъв случай не трябва да разхлабваме мерките", категоричен беше проф. Балтов.
Според препоръките на Брюксел нужно е държавите-членки в ЕС да засилят секвенцията, за да се установяват случаите на мутацията навреме и хората да се изолират по-бързо.
Относно желанието на заведенията да отворят и подготвяния от бранша протест, Балтов коментира:
"Това е тяхно решение. Едва ли някой ще може да ги спре, но апелираме към хората да разсъждават разумно и да преценят дали трябва да рискуват да заразят себе си и своите близки".

Източник: actualno.com