Това, че си ваксиниран срещу коронавирус, не те предпазва в

...
Това, че си ваксиниран срещу коронавирус, не те предпазва в
Коментари Харесай

Проучване: Ваксините срещу коронавирус не намаляват значително риска да се заразиш, ако има заразен с Делта член на семейството

Това, че си имунизиран против ковид, не те защищава в забележителна степен да се заразиш, в случай че в фамилията ти т.е. при най-близките има случай на инфектиран с Делта вид. Освен това, към този момент има данни, че единствено 3 месеца след довеждане докрай на имунизационния курс (т.е. две дози ваксина или една, в случай че приказваме за " Янсен " ) има нараснал риск да се заразиш по отношение на прясно имунизирани. Това сочат изводи от ново английско изследване, в профилираното английско издание The Lancet. В него са взели участие редица институции, в това число " Импириъл Колидж " в Лондон и Британската здравна организация.

Проучването е тясно концентрирано върху това какво е разпространяването на COVID-19 в фамилна среда – т.е. там, където контактите са най-близки и най-продължителни. Изследвани са случаи, при които в границите на 5 дни някой в обещано семейство демонстрира признаци на COVID-19 и са правени проби всеки ден в интервал от 14 дни. И от данните излиза, че изцяло имунизиран против COVID-19 човек има 25% късмет да се болести от непосредствен член в фамилията си, който е към този момент инфектиран. Ако обаче не си инфектиран, шансът да " прихванеш " COVID-19, e 38%. При Делта вид, шансът да не се заразиш въобще, в случай че в фамилията към този момент има болен човек и ти си изцяло имунизиран, е 34%.
 Наш доктор очерта по какъв начин ще се развие КОВИД в България и по света Наш доктор очерта по какъв начин ще се развие КОВИД в България и по света
Докато нямаме стерилизираща ваксина или не използван тактика за нулев Ковид, няма късмет вирусът да изчезне. Дори и стерилизиращи ваксин...

В рамките на проучването, 53 от изследваните 621 души са се заразили от към този момент инфектиран човек от фамилията, като 31 са били изцяло имунизирани, а 15 са били неимунизирани. Само че няма изрично умозаключение кой по какъв начин е изкарал заболяването съгласно това дали е имунизиран или не.

Важен аспект – дали си имунизиран или не действително няма значение какъв брой инфектиран ставаш. Но при имунизираните вирусният товар понижава доста по-бързо т.е. те доста по-бързо минават в положение, в което не са заразни. Това се отнася за Делта разновидността – при Алфа разновидността, в случай че си имунизиран и се заразиш, вирусният товар в носа и носоглътката е 40-50% по-малък, в сравнение с при неимунизиран.

Според проф. Аджит Лалвани, който е един от учените, взели участие в изследването, е направено и следното изобретение на база данните – след три месеца от довеждане докрай на имунизационен курс, рискът да се заразиш е по-висок, в сравнение с в случай че си прясно имунизиран с втора игла. Припомняме, че във Англия всеобщо употребяваната ваксина е на AstraZeneca. Но проф. Лалвани обаче не предлага да се поставят бустерни дози по-рано от шест месеца след втората доза ваксина. И акцентира на това, че даже да се заразиш, в случай че си изцяло имунизиран, рискът да изкараш тежко заболяването е доста по-малък.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР