Това, че протестиращите искат гаранции от всяка парламентарна група с

...
Това, че протестиращите искат гаранции от всяка парламентарна група с
Коментари Харесай

Борислав Сандов: 19% от фините прахови частици в София идват от комплексите, изгарящи въглища

„ Това, че протестиращите желаят гаранции от всяка парламентарна група с подписано съглашение на мен стартира да ми наподобява на политическа игра, която има връзка с идните локални избори “. Това сподели пред БТВ за митингите на миньорите и енергетиците Борислав Сандов, някогашен министър на екологията в кабинета „ Петков “.

Според него за част от протестиращите акцията е политически стимулирана.

„ За останалите това е несигурността, която те усещат за своето бъдеще в тези предприятия и операцията, която им се сервира към този момент дълги години, като име се споделя: „ не се тормозете, то тук ние ще се спазарим “. Само дето няма с кого да се спазарим, тъй като това са интернационалните регламенти “, добави Сандов.

Той назова „ подправена вест “ изказванието, че Германия възобновява работата на въглищните си централи.

„ Имаше за напълно къс интервал продължаващо деяние на някои от въглищните централи, които са в проект за изключване. Германия доста скоро ще завърши с въглищните централи. Същото е с нуклеарната енергетика – отсрочката беше единствено с няколко месеца поради войната, само че те завършиха с нуклеарната енергетика. И там няма рецесия с електричеството, няма цени, които са отишли във въздуха, в противен случай – има доста умели дейности и доста обективни, с цел да няма ощетени “, разяснява Сандов.

По думите му в България се случва тъкмо противоположното – подстрекавани от избрани хора, настояванията на митинга са да се върнем при започване на 90-те години и даже в социализма, когато неефективни и замърсяващи предприятия работят, тъй като някой би трябвало да работи в тях.

По думите му, всички ставаме заложници на един частен интерес. В България сред 8 и 18 хиляди души на година умират от замърсен въздух, най-малко 2000 от тях са свързани с въглищата. Около 4 милиарда и 500 милиона на година отиват поради въглищата - това са здравни разноски, болнични. Когато 19 % от фините прахови частици в София идват от тези комплекси, изгарящи въглища, ощетените сме всички ние, уточни някогашният екоминистър.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР