Това, че карфиолът е полезен продукт, знаят повечето от нас.

...
Това, че карфиолът е полезен продукт, знаят повечето от нас.
Коментари Харесай

Карфиолът – отлична храна с малко калории

Това, че карфиолът е потребен артикул, знаят множеството от нас. Но за какво този зарзават толкоз постоянно се свързва със здравословното хранене?

Карфиолът се отличава от другите типове зеле със комплицирания си биохимичен състав. Например във връзка с наличието на витамин С (аскорбинова киселина) карфиолът е съвсем три пъти по-богат от бялото зеле и съдържа два пъти повече протеини.

Калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, РР (витамин В3) – всички тези детайли също участват в карфиола.

Така че той е добър освен тъй като е диетичен. Между другото: наличието на калории в зеленчука е към 25 kcal на 100 грама.

За разлика от другите типове зеле карфиолът съдържа по-малко груби фибри – по-добре се усвоява. Ето за какво се предлага като първата допълваща храна за бебета след или по време на кърмене. Също по този начин заради фината си клетъчна конструкция карфиолът се предлага да се яде от хора с язвена болест: бялото зеле е неразрешено за такива пациенти.

Зеленчукът е добър под всякаква форма: карфиолът може да се задуши, да се подготви на пара, да се изпече във фурната, да се добави към супи, да се употребява като гарнитура, в гювечи и яхнии. 

 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР