Това беше най-голямата победа в историята на крайнодясната партия, водена

...
Това беше най-голямата победа в историята на крайнодясната партия, водена
Коментари Харесай

5 неща, които научихме от холандските избори

Това беше най-голямата победа в историята на крайнодясната партия, водена от спорния антиислямски политик Герт Вилдерс.

1. Победата на партията PVV е огромна и невиждана

Мащабът на успеха на партията PVV на Герт Вилдерс надалеч надвиши това, което предвидиха анкетьорите, и удвоява броя на местата, които той завоюва в Народното събрание на последните избори.

Това е освен най-хубавият избирателен резултат на PVV до момента, само че също по този начин е и първият път от Втората международна война най-голямата партия в Холандия да не идва от демократичното дясноцентристко или лявоцентристко европейско партийно семейство.

И по този начин, по какъв начин го направи Вилдерс? Изглежда, като че ли той е мобилизирал своите гласоподаватели през 2021 година, с цел да излязат още веднъж до урните, само че също по този начин наподобява, че е спечелил хората, които са се въздържали през 2021 година, както и е събрал поддръжка от други десни партии.

2. Герт Вилдерс към момента би трябвало да построи коалиция

Крайнодесният антиислямски политик Герт Вилдерс може да е удвоил местата на своята партия в холандския парламент на изборите в сряда, само че това не значи безусловно, че ще стане министър председател министър.

Уайлдърс ще би трябвало да образува коалиция с други партии, с цел да реализира болшинство в Народното събрание (или да се опита да ръководи с малцинство) и в политиката, която постоянно включва взаимни отстъпки, с цел да могат да работят дружно.

Лидерът на партията Нов обществен контракт, която започва едвам преди три месеца, сподели, че ще бъде отворен за диалози с Вилдерс. Партията завоюва към 20 места на изборите.

Прогнозата е лявоцентристката коалиция на Лейбъристката партия и Зелената партия да завоюва 26 места, само че водачът Франс Тимерманс към този момент изключи опцията да работи с Вилдерс.

Никога няма да формираме коалиция с партии, които се преструват, че търсещите леговище са източникът на цялото злощастие, сподели Тимерманс.

3. Информатори и оформители – холандската политика е комплицирана!

Процесът на образуване на ново държавно управление стартира, когато всички партии имат предварителни полемики, с цел да проучат каква композиция от партии може да е в положение да работи дружно, с цел да доближи магическия предел на болшинството 76 места в 150-местния парламент.

След това долната камара назначава „ осведомител “, който дава отговор за определянето на вероятните очертания на съдружно съглашение. До 2012 година това лице беше назначавано от краля.

Когато наподобява, че група партии могат да работят дружно, се назначава „ оформител “ – съвсем постоянно индивидът, който е спечелил изборите, който стартира деликатната работа по съставянето на евентуален кабинет.

След това партиите подписват съдружно съглашение и новото държавно управление показва своите проекти на долната камара, която по-късно би трябвало да ги гласоподава при избор на доверие.

4. Сформирането на ново държавно управление евентуално ще отнеме доста време

Процесът звучи неповторимо, договарянията за коалиция ще бъдат сложни, тъй че какъв брой време може да отнеме всичко това?

Отговорът: Дълго време.

Холандските партии нормално се борят с месеци, с цел да включат допустимо най-вече точки от стратегиите си в съдружното съглашение, даже преди да стартира конкуренцията за власт.

След изборите през 2021 година лиши рекордните 271 дни за основаване на коалиция, която трябваше да бъде последната на отиващия си министър председател Марк Рюте.

Този път може да отнеме даже повече време, защото множеството анализатори не чакат държавно управление да бъде формирано преди лятото на 2024 година. 

Междувременно Марк Рюте и неговото държавно управление ще останат отпред.

5. Nexit: Герт Вилдерс желае референдум за овакантяване на Европейски Съюз

Въпреки че основаването на съюзи и взаимната работа в съдружно държавно управление изисква взаимни отстъпки, Герт Вилдерс има някои политически проекти, които ще провокират изстудяване в Европа и ще се усетят в Брюксел в частност.

Въпреки че (засега) в Холандия няма необикновен вкус за овакантяване на Европейски Съюз, Вилдерс споделя, че желае да има референдум „ Nexit “.

Сред други спорни политики, той също желае „ прекъсване на убежището “ и „ без ислямски учебни заведения, Корани и джамии “, макар че даде обещание в сряда вечерта да не нарушава холандските закони или конституцията на страната, която закрепва свободата на религията и изложение.

Герт Вилдерс също е корав покровител на Израел и се застъпва за преместването на посолството на Нидерландия от Тел Авив в Йерусалим и закриването на холандската дипломатическа работа в Рамала, седалището на палестинската власт.

>

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР