Торти, сладки десерти, бонбони и различни напитки, с които много

...
Торти, сладки десерти, бонбони и различни напитки, с които много
Коментари Харесай

Празничните изкушения и как да опазим зъбите си от торти и бонбони?

Торти, сладки десерти, бонбони и разнообразни питиета, с които доста хора са склонни да прекаляват на празничните трапези, може да окажат доста влияние върху здравето на устната празнина и зъбите , предизвестяват експерти по дентална медицина от университета Тъфтс, Масачузетс, Съединени американски щати, представени от електронното издание " МедикълЕкспрес ".

Проф. Екатерини Папатанасиу, учител във Факултета по дентална медицина във висшето учебно заведение, сподели, че поддържането на добра джука хигиена е доста значимо през цялата година, само че по време на празниците би трябвало да му обръщаме изключително внимание и да се замисляме по-сериозно с какво се храним и какво пием.

HOW TO PREVENT CAVITIES WHEN YOU HAVE A SWEET TOOTH - CLICK LINK
— Bryan K Carlson DMD (@DrCarlsonDMD)
Напитките и снаксовете с въглехидрати може да провокират голям брой проблеми в устната празнина - от кариеси до счупени зъби. Проф. Папатанасиу и Проф. Чин Ло, началник на детската стоматология във факултета, поучават студенти и пациенти по какъв начин да опазим зъбите си.

Според Ло е добре да се обезпечи баланс на храните в менютата за празниците, като свежите блюда от плодове и зеленчуци се украсят привлекателно, изключително за най-малките.

Папатанасиу поучава непременно да се заобикалят бонбони вид тафи, тофи и желирани такива, тъй като могат да увредят съществено зъбите. Опитът ми сочи, че по време на празниците се усилват незабавните случаи в стоматологиите, сподели специалистката. Обичайно тези незабавни случаи са свързани със счупени или пукнати зъби от твърди бонбони или пуканки, отлепени коронки след похапване на лепкави бонбони, болежка.

Ло прибавя, че малко на брой осъзнават по какъв начин за зъбите е по-добре да се хапват дребни шоколадови бонбони вместо бисквити да вземем за пример. Шоколадът ще се разтопи и няма да остане по зъбите като някои лепкави захарни бонбони, уточни тя.

How To Prevent Cavities When You Have A Sweet Tooth
— Dr.EmmyLe.DDS (@EmmyLeDDS)
Напитките с алкохол също усилват риска за зъбите.

" Те постоянно съдържат захар и киселини, които способстват за зъбния кариес ", сподели Папатанасиу. Освен това цветните питиета като аленото вино да вземем за пример въздействат на зъбния гланц и оцветяват зъбите. Честата и несъразмерна приложимост на алкохолни питиета за дълъг интервал от време може да е рисков фактор за болести на венците, сухота в устата и на рак на устната празнина, добави специалистката.

Затова тя предлага ограничение на използването на алкохол въобще. След банкет на кисели храни и питиета, на алкохол и плодови сокове, Папатанасиу поучава да се изчака тридесет минути, преди да се измият зъбите. След хранене е потребно да изплакнете уста с вода, с цел да се отстранят частици храна, попаднали сред зъбите , сподели специалистката. Тя напомни, че неподсладените дъвки подтикват слюноотделянето, което защищава от кариес.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР