Тормозят ли ви болки в таза, мъчителен цикъл и подут

...
Тормозят ли ви болки в таза, мъчителен цикъл и подут
Коментари Харесай

Ендометриозата: Тъмната страна на естрогена

Тормозят ли ви болки в таза, непосилен цикъл и издут стомах? Ендометриозата визира възходящ брой дами и е една от най-честите аргументи за неплодородие. Състоянието може да бъде дискомфортно, настойчиво и даже животозастрашаващо, и несъразмерните равнища на един видимо безопасен хормон играят основна роля.

Ендометриозата е положение, което визира в детеродна възраст, при което ендометриумът – вътрешният лигавичен пласт на матката, който набъбва и се удебелява в подготовка за износването на плода, се разраства отвън нея – в прилежащи органи в региона на таза. Засегнатите тъкани имат сходно държание с ендометриума –те се уплътняват, лющят и кървят по време на менструалния цикъл и предизвикват остра болежка в областите, където се разрастват. Според, две трети от засегнатите заобикалят полова интензивност заради болезнеността на положението, като споделят, че това утежнява качеството на живота и психологичното им здраве.



Симптомите на ендометриозата са разнородни и постоянно са присъщи за други болести, което затруднява диагностицирането на положението. Най-изявеният признак е мъчителната менструация, а в случай че положението не се лекува, може да докара до затруднения като задръстване на маточните тръби, кисти на яйчниците наречени ендометриоми и неплодородие. Тъй като ендометриозните тъкани не могат да изоставен тялото, за разлика от ендометриума, те могат да заседнат и да причинят сраствания, водещи до срастване на тазовите тъкани и органи.

При дамите с ендометриоза участват генетична предразположеност към положението и особености на имунната система, само че съгласно, нарасналите равнища на естроген играят основна роля, като окуражават разрастването на ендометриозните тъкани, усилват възпалението и ускоряват кървенето.



Според прибавянето на индола дииндолилметан, още прочут като ДИМ, който се съдържа в кръстоцветните зеленчуци, към лечението с прогестерон усъвършенства метаболизма на естроген, като потиска предаването на сигнали до естрогеновите рецептори и по този начин прави допустимо активирането на гените, които лимитират разрастването на ендометриозните тъкани.

Увеличеният банкет на фибри също подкрепя ограничението на естрогеновата доминантност, като разрешава извеждането на непотребния естроген от тялото. Според от 2005 година, приемът на фибри намалява риска от мъчителна менструация. Фибрите подтикват чревната пъргавина и подкрепят отлива на жлъчни сокове, съдържащи продуктите на чернодробната детоксификация на естрогена. Според, дамите с по-висок банкет на фибри и по-нисък банкет на мазнини се изхождат по-редовно, в следствие от което отстраняват три пъти повече естроген от тялото си и имат до 20% по-ниски равнища на естроген в кръвта.

Откритията дават вяра, че ендометриозата не ни обрича на хронична болежка и взаимозависимост от тежки лекарства – тя може да бъде повлияна позитивно посредством корекции в метода на живот и съблюдаване на подобаваща диета.

Автор: Патриция Романска
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР