Топлото време през октомври в Европа и успокояването на цените

...
Топлото време през октомври в Европа и успокояването на цените
Коментари Харесай

Зимата чука на вратата, а Европа има все по-малко време за вземане на мерки

Топлото време през октомври в Европа и успокояването на цените на газа може да заблудят европейските министри. Вчера те направиха това, което един посланик назова знамение през юли, когато им трябваха единствено шест дни, с цел да се съгласят да понижат търсенето на газ. Оттогава съюзът не съумява да се оправи в спазването на периоди и наподобява още по-малко евентуално да вкара основни нови ограничения преди началото на зимата, написа Bloomberg.

Във вторник министрите сложиха нов краен период. Сега се стремят да сключат договорка по последната група оферти за усмиряване на цените на силата на 24 ноември - в хода на отоплителния сезон. Дори да съумеят, основни ограничения като нов пазарен индикатор няма да има до пролетта. Плановете за ограничение на цените остават затънали в механически детайлности и политически разногласия.

Пазарът е този, който дава глътка въздух на политиците. В момента има пренасищане с газ в Европа, защото напъните за вкарване на кораби с LNG съответстваха с извънредно топло време. Рискът от цялостна енергийна рецесия в този момент избледнява, само че с него отслабва и импулсът за деяние.

Според Йозеф Сикела, министър на промишлеността на Чешката република, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, комисията би трябвало да даде останалите елементи от пъзела.

Играта не е завършила и тъкмо по тази причина би трябвало да имаме незабавна мярка, без значение къде се намираме сега, споделя Сикела.

През юли, когато Москва понижи доставките на газ и предизвика преосмисляне на енергийната политика, страните от съюза се съгласиха да лимитират потреблението непринудено с 15%. Това предложение може да стане и наложително, в случай че е належащо.

Оттогава Европейски Съюз реши да разреши на държавните управления да лимитират облагите и приходите на енергийните компании и да насочват приходите към потребителите. Това бяха лесните ограничения. По-сложните – с най-голямо евентуално влияние – към момента са заседнали в дипломатическите полемики, защото държавите-членки упрекват комисията в отсрочване.

Ключовият въпрос в този момент е дали блокът може да предложи таван на цените на газа. Една концепция, която набира мощ, е динамичен ценови кулоар. Комисарят по енергетиката Кадри Симсон алармира, че може да е допустимо да се излезе с предложение по отношение на тази мярка преди срещата на 24 ноември. Това би било единствено началото на развой, който ще продължи няколко седмици.

На конференция във вторник Симсон съобщи, че комисията ще работи бързо по детайлностите.

Друга цел, чието реализиране към момента е несигурно като период, е ограничението на цената на газа, употребен при производството на електрическа енергия. Тя е подкрепена от гръмогласна група държави-членки.

Комисията разгласява документ в навечерието на срещата във вторник, в който се акцентират редица провокации, които проектът ще сложи - като да вземем за пример по какъв начин да се спре стимулирането на търсенето на газ и електричеството, което тече към страни отвън Европейски Съюз. Друго предизвикателство е, че някои дипломати считат, че не е допустимо и двата типа ценови ограничавания да бъдат приложени по едно и също време. На няколко срещи на Европейски Съюз даже определението за таван на цените беше съзнателно оставено неразбираемо и някои страни към момента не могат да се спогодят какво би трябвало да значи.

Според нидерландския министър на енергетиката Роб Йетен към 15 държави-членки имат разнообразни хрумвания за по-силна интервенция на пазара и е желателно да се заобикалят прибързани решения.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР