Топлофикация София“ продължава ударно да завежда дела срещу своите клиенти

...
Топлофикация София“ продължава ударно да завежда дела срещу своите клиенти
Коментари Харесай

Топлофикация погна 2000 длъжници

„ Топлофикация София “ продължава стремително да завежда каузи против своите клиенти макар коронавирус пандемията и рецесията с голямото повишаване на газа и парното.

Това демонстрират данни за заведените искове от Софийския областен съд и за жалбите и сигналите до националния омбудсман Диана Ковачева, Федерацията за отбрана на потребителите в отговор на питане на „ Телеграф “ и информация от омбудсманите на столичното сдружение.

8252 каузи против свои клиенти е завела топлофикацията от 2020 година насам. Най-много са през 2020 година – 3422.  През идната исковете са с 515 по-малко. А единствено до 30 юни 2022 година делата са 1923.

Миналата година Българската федерация за отбрана на потребителите съветвала хората по 280 нови каузи, заведени от топлофикация, заяви за „ Телеграф “ нейният ръководител Емил Георгиев.

Над 2000 са постъпилите тъжби и сигнали за проблеми с парното. От своя страна жители са завели 80 каузи против парното. През 2022 година са завършени 135 каузи на консуматори с топлофикационното сдружение. 90 от тях са приключили с отменяне на част от претендираните от парното суми, а  при 40 съдът е отхвърлил напълно претенциите на  парното.

Продължава неприятната процедура за завеждане на две изпълнителни каузи по присъдено от съда взимане, оповестяват в последния си годишен разбор публичните медиатори (омбудсманите) на парното. Едното изпълнително дело  е за главница и лихви, а второто за присъдени в интерес на топлофикационното сдружение разходи.

В резултат по дълг, открит с един правосъден акт, който е влезнал в действие, се начисляват 2 пъти държавна такса и юрисконсултско заплащане по изпълнителните каузи. Има и процедура тези две изпълнителни каузи да бъдат завеждани при разнообразни ЧСИ (частни правосъдни изпълнители). Считаме, че сходна процедура би трябвало да бъде прекратена, безапелационни са омбудсманите на сдружението, които са назначени с решение на СОС.

Най-много недоволства на  жители са свързани с невъзможността да схванат действителното си ползване, откакто са им фактурирани суми за сградна апаратура, надвишаващи действителното им ползване, изясни Емил Георгиев.

При близо половината от случаите жителите се жалват, че са им начислявани  суми за сградна апаратура над 60 лв., без да имат каквото и да е действително ползване и са с демонтирани радиатори.

Жалбите против топлофикационните сдружения през 2022 година са на трето място след ВиК и електроснабдяване, оповестиха от институцията на омбудсмана Диана Ковачева за „ Телеграф “. Голяма част от тях са постъпили в писмена форма и са вписани в регистъра на жалбите и сигналите при омбудсмана. Друга част са жалбите по телефона.

В някои случаи консуматори на парно желаят незабавно да срещнат специалист с сложна обстановка, в която са попаднали, само че не са срещнали схващане от обслужващите ги компании.

През лятото на 2022 година от разнообразни региони на София постъпват тъжби от жители за влошено качество на топлата вода. Налага се дълготрайно източване на водата, до момента в който се затопли, което натоварва сметките им.

Във всеки от случаите районните техници посещават абонатните станции и откриват повреди на циркулационните помпи за битово горещо водоснабдяване.

В топлофикацията обаче няма такива помпи и се постанова да се чака доставка. Това продължава седмици наред.

За казуса с дефектиращите циркулационни помпи в абонатните станции оповестяват в последния си годишен разбор и публичните медиатори на „ Топлофикация София “, видя „ Телеграф “.

Омбудсманът Диана Ковачева слага казуса на вниманието на Комисията за енергийно и водно контролиране. КЕВР следи за спазването на лицензионните отговорности на енергийните сдружения. След сигнала, за броени дни циркулационните помпи са сменени с нови и качеството на топлата вода е възобновено.

По наставление на топлинния счетоводител един от електронните радиаторни разпределители в жилището на клиентка на топлофикация е сменен с нов. Уредът работи през целия отоплителен сезон, само че при  годишното отчитане топлинният счетоводител открива, че този апарат е нередовен. Заради това е начислено високо служебно ползване на топлинната сила от съответния нагревател.

Семейството получава ненадейно висока изравнителна фактура за отоплителния сезон 2021-2022 година Иска уточнения от топлинния счетоводител, само че ги получава чак след 31 август, когато е крайният период за рекламации.

След интервенция на омбудсмана Диана Ковачева топлинният счетоводител прави инспекция по случая и удостоверява, че през целия регистриран интервал уредът на радиатора е бил в гаранционния си период и жителите на жилището нямат никаква виновност за откритата техническа нередовност. Рекламацията е приета за основателна и изравнителната сметка на фамилията е преизчислена и доста понижена, обясниха от офиса на Диана Ковачева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР