Топлинната енергия да поскъпне с около 22 % от 1

...
Топлинната енергия да поскъпне с около 22 % от 1
Коментари Харесай

Парното ще поскъпне с 22% от 1 юли по сметки на КЕВР

Топлинната сила да нарастне с към 22 % от 1 юли 2020 година по отношение на в този момент настоящата си цена, която бе изменена през май, плануват от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Утре комисията ще огласи навън съвещание отчета си за бъдещата едногодишна цена на парното и топлата вода.
Най-голямо ще е повишаването при " Топлофикация София ", която има най-вече клиенти в страната и действително оказва най-голяма тежест при общата промяна и тя близка до тази на столичното сдружение. От юли столичани ще заплащат с над 22 на 100 повече за парно, във Враца повдигането е със 17.5%, в Разград – с 16 на 100, в Бургас – над 15 %, във Велико Търново – с близо 9 на 100, във Варна нарастването се планува да бъде 7.5 %, а в Плевен – близо 3 на 100.
На места обаче цените ще поевтинеят в допълнение. Абонатите на русенската топлофикация ще заплащат с 10.7 на 100 по-ниски сметки по отношение на сегашните, ползвателите на парно в Габрово – с под 8 на 100 понижение, на " ЕВН Топлофикация " в Пловдив, където спадът ще е близо 2 %, и в Перник, само че там поевтиняването ще е нищожно.  Дружествата в Русе, Габрово и Перник работят на въглища.
Докладът на КЕВР можете да видите ТУК.
Припомняме, че цената на парното бе понижена през април – с 22 на 100, поради поевтиняването на природния газ с 43 %. През май бе признато ново събаряне на цените приблизително с над 3 %, само че практиката за смяна всеки месец на цените на топлофикациите бе прекъсната поради невъзможността да се регистрират всички клиенти и да се сформират точни сметки. Така за юни бе непокътната цената и бе решено от юли да се дефинира едногодишна цена за топлофикациите на база пазарни прогнози, а при идващия регулаторен интервал да се пресметне дали цените е трябвало да бъдат по-ниски или по-високи и тази отплата да се отрази в цените от юли 2021 година.
По сметките на КЕВР спрямо цената на топлофикациите през юли 2019 година, плащана действително през целия отоплителен сезон, понижението е с 15 на 100, макар че по отношение на месец май 2020 година цената да е с 22 на 100 по-висока и да излиза, че понижението поради евтиния газ се е стопило.
Сегашното повдигане на цената е изчислено на база прогнози за цените на природния газ на европейските тържища до края на юни 2021 година, както и на мазута и сярата, които също са част от формулата за формиране на цената на газа, а от там и на на парното. Пресметнати са и по-високи цени на парниковите излъчвания, които топлофикациите също са длъжни да купуват като осъществяване на уговорките си против замърсяването на въздуха.
По сметките на КЕВР, въпреки сега цената на природния газ да е малко над 20 лева./МВтч и " Булгаргаз " да предвижда още едно намаление – със 7 на 100 от юли, упованията са през септември тя да се увеличи на 24.84 лв/МВтч, а при второто тримесечие на 2021 година да е 35.27 лева./МВтч без налози и такси. Така междинната цена ца идващите 12 месеца ще е 31.88 лева, което е с една трета повече от сегашната, само че по ниска от цената през юли 2019 година, когато газът струваше към 44 лева./МВтч.
Привеждат се данни за фючърсите на холандската газова борса TTF, съгласно които сегашната цена от 6.73 евро/МВтч ще стане 11.66 евро в интервала април-юни 2021 година
В цените на топлофикациите са вкарани и разноски за парникови излъчвания на цена от 22 евро за звук, до момента в който в предходното решение цената им е била по-ниска.
От отчета на КЕВР стават ясни и финансовите резултати на сдруженията от топлофикационния бранш за 2019 година
Повечето от тях са на загуба. Най-голяма е тя за столичното общинско дружество – 81.812 млн. лева, топлофикацията във Велико Търново е излязла на минус с съвсем 1.6 млн. лева тази в Разград – с 1.2 млн. лева, в Плевен – с 1.66 млн. лева, в Габрово – с 2.448 млн. лева, в Перник – с близо 1.9 млн. лева, а във Варна – с 930 хиляди лева
На облага са били пловдивската топлофикация – с близо 11.9 млн. лева, русенската – с 3.2 млн. лева, " Топлофикация Враца " – с 386 хиляди лева, бургаската – с малко над 1 млн. лева, и сливенската – със 742 хиляди лв..
Вижте още:
Окончателно: На 15 юли излиза наяве какъв брой пари ще върнат топлофикациите
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР