Топекспертът по контратеторизам д-р Ели Кармон, старши научен сътрудник в

...
Топекспертът по контратеторизам д-р Ели Кармон, старши научен сътрудник в
Коментари Харесай

Специален доклад: Целите на терористичната атака на Хамас срещу Израел от Газа от д-р Ели Кармон

Топекспертът по контратеторизам доктор Ели Кармон, старши теоретичен помощник в Международния институт по контратероризъм в Херцлия – Израел (ICT) и старши откривател в Института за политика и тактика към Интердисциплинарния център (IDC), разгласява специфичен отчет, озаглавен " Целите на терористичната офанзива на Хамас срещу Израел от Газа ". 

Броени дни след извънредното изявление за " Фокус ",  единственото за българска медия на експерта след началото на войната в Израел и линията Газа, в което той предизвести и Европа за реалистичната заплаха от удари на Хамас, д-р Кармон направи ретроспекция на събитията и причинно-следвествените връзки за смъртоносния спор, лишил единствено за седмица живота на към този момент хиляди души.

" Спусъкът на актуалната интервенция е опитът на Хамас да надгради терористичната серпантина и евентуално да предизвика по-голямо въстание на Западния бряг ", написа той в отчета си, който може да намерите в оригинал в уеб страницата на Международния институт по контратероризъм в Херцлия – Израел (ICT).

" Фокус " го преведе за читателите си.  

Разказът за Хамас като бранител на джамията Ал Акса

През първите месеци на 2021 година Махмуд Абас (Абу Мазен), ръководителят на Палестинските управляващи, даде обещание да провеждат избори през май 2021 година Такива не беше имало от 2006 година, нито на Западния бряг, нито в Газа. 

В края на април Абас реши да анулира изборите под претекст, че Израел му пречи да организира вота в Източен Йерусалим. Хамас отхвърли да отложи изборите и упрекна Абас, че има намерение да го направи не заради Йерусалим, а по-скоро заради вътрешната обстановка на Фатах, която навлиза в избори с три листи и поради израелските предизвестия, че Хамас ще завоюва в Западния бряг. 

Ръководството на Хамас беше надълбоко разочаровано от решението на Абас, защото беше уверено, че победата на изборите на Западния бряг е близо.  

Затова Хамас реши да направи всичко допустимо, с цел да дестабилизира палестинските управляващи като нападне Израел. След протестите на Храмовия рид на 10 май 2021 година и преследването на бунтовниците в джамията Ал-Акса от израелската полиция, управлението на Хамас реши да се показа като бранител на джамията Ал-Акса и свещения град на Йерусалим. 

Хамас изстреля стотици ракети в Израел, ориентирани против гъсто цивилно население, градове, селища и села. Йерусалим, столицата на Израел и столичният регион на Тел Авив също бяха набелязани. 

Израел отговори с военната интервенция " Пазител на стените ". По време на 11-дневната операцията повече от 4360 ракети бяха изстреляни против Израел.  

По време на военните дейности сред палестинците и израелските сили за сигурност бунтовете се увеличиха в Юдея, Самария и Йерусалим. Извършени бяха десет терористични офанзиви, множеството от които офанзиви със срелба.  

По-значимото е, че по време на интервенция " Пазител на стените "  избухнаха жестоки протести в няколко израелски града със смесено еврейско и арабско население. Трима израелски жители са били убити, стотици бяха ранени и бяха породени огромни вреди на цивилно имущество на 520 обекта. От позиция на Хамас това беше значим триумф, който ускори поддръжката си измежду палестинците. 

От май 2021 година сме очевидци на годишно повишаване на насилието и терористичните офанзиви на Западния бряг, серпантина, която се разгръща през 2022 година и по-късно през 2023 г. и регистрира 35 жертви на палестинския тероризъм, най-големият брой офанзиви от края на Втора интифада през 2005 година Свидетели бяхме на многочислени офанзиви с ножове и коли против израелски бойци и цивилни, но по-късно повече офанзиви с автоматизирани огнестрелни оръжия и от индивидуални офанзиви на палестинците в градовете Дженин и Наблус, минали в дребни кафези или даже по-големи групи, като Lions’ Den в Наблус. Свидетели сме на нещо ново интифада.  

Спусъкът на актуалната интервенция е опитът на Хамас да надгради терористичната серпантина и евентуално да предизвика по-голямо въстание на Западния бряг.  

Показателно е, че Мохамед Дейф, военният водач на Хамас, разгласи 7 октомври интервенция " Потопът от Ал-Акса ", в аудиозапис, излъчен от телевизионната станция на организацията, докато изстреля хиляди ракети, сигнализирайки офанзивата като компенсация за израелските " нападения "  срещу Джамията Ал-Акса в Йерусалим.  

Само седмица след началото на интервенцията Хамас разгласява в своя Telegram страница апел към всички поданици на Западния бряг " да основат комитети за национална защита във всички фокусни точки в района за отбиване на офанзиви от израелци, които заплашват да ескалират обстановката и да нападат домове и имущество ". Движението акцентира, че " това е обвързване на всички палестинци да се изправят и да защитят домовете си и да вземат интензивно присъединяване в борбата при потопа в Ал-Акса ".  

За момента няма всеобщ отговор на този апел от палестинското население на Западния бряг, както се надява Хамас.  

Прекъсването на израелско-саудитския развой на нормализация  

От сформирането на новото израелско държавно управление през декември 2022 година, ръководено от министър-председателя Бенямин Нетаняху, започва развой на нормализиране на връзките на Еврейската страна със Саудитска Арабия стартира, първоначално, държано в загадка, а по-късно с бърз успех на събитията.  

Стана ясно, че администрацията на Джо Байдън стои мощно зад този развой, поради вътрешнополитически аргументи в година на американски избори, само че и в подтекста на Грандиозния проект на президента Байдън, показан в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Септември 2022 година: Икономическият кулоар Индия – Близкия изток – Европа (IMEC).  

IMEC ще се състои от два обособени коридора, като източният кулоар ще свързва Индия до Арабския залив и северния кулоар, свързващ Арабския залив с Европа. Той ще включва железопътна линия, която след завършването й, ще обезпечи надеждна и рентабилна трансгранична директна мрежа от транспортен съд на релси, с цел да добави съществуващата морска и пътни транспортни направления – позволяващи директно прекосяване на артикули и услуги до, от и сред Индия, ОАЕ, Саудитска Арабия, Йордания, Израел и Европа. Проектът служи предимно като дипломатически инструмент на Съединени американски щати за противопоставяне на въздействието на Китай в Близкия изток. Всъщност IMEC би трябвало да се преглежда в същата светлина като самодейността на Си Дзинпин " Един пояс, веднъж "  (BRI): амбициозен външнополитически план.  

Трябва да се спомене, че през март 2022 година Китай подписа съглашение за помиряване, което възобнови дипломатическите връзки сред Саудитска Арабия и Иран след седем години. 

Въпреки наскоро усъвършенстваните дипломатически връзки с Техеран, Рияд желае от Съединени американски щати цялостен контракт за взаимна защита или вероятно статут на съдружник отвън НАТО. Освен това, на ядреното равнище, Саудитска Арабия желае да построи 17 цивилен нуклеарни реактора, като част от енергийна диверсификация и Визия 2030 и по-късно. Препъващият въпрос е настояването на Саудитска Арабия за вътрешно обогатяване на уран, алтернатива в такова нестабилно бъдеще по отношение на Иран.  

По линията на Саудитска Арабия и Израел, до момента в който нормализацията се търси и от двете страни, наподобява, че има известна яснота какво може да предложи израелското извънредно дясно правителство по палестинския проблем за Саудитска Арабия - централният състезател както в арабския, по този начин и в ислямския свят, и на мястото на двете свещени джамии.  

Ако процесът на нормализиране се материализира, палестинците не са сигурни, че ще завоюват признание на правото им на самостоятелна страна. Хамас, която е забранена в Саудитска Арабия като организация на Мюсюлманското приятелство, щеше да понесе тежки последствия тъкмо когато неотдавнашното възстановяване на връзките с Кралството, би могло да докара до освобождение на негови високопоставени членове, наказани в Саудитска Арабия на дълги присъди затвор по обвинявания в пране на пари и поддръжка за военното крило на Хамас.  

Иран би бил огромният губещ, в случай че Саудитска Арабия получи стратегически защитителен чадър от Съединените щати, нуклеарен план на тяхна територия и в съюз с Израел, мощен търговски, софтуерен и евентуално боен сътрудник.  

Не е изненадващо, че висшият водач на Иран Али Хаменей на 3 октомври, дни преди офанзивата против Израел от 7 октомври, подлага на критика страните, които се стремят да възстановяват връзките с Израел: " Позицията на Ислямската република е, че страните, които залагат на нормализирането с Израел ще изгубят. Те залагат на губещ кон ".  

Интересно е да се означи, че това е вторият път, когато Хамас саботира Саудитска самодейност, по този начин наречената Арабска мирна самодейност, предложение от 10 фрази за преустановяване на Арабско-израелски спор, който беше утвърден от Арабската лига на 29 март 2002 година на среща на върха в Бейрут. Същата нощ, в навечерието на еврейския Великден, в разгара на Втората Интифада, нападател самоубиец на Хамас умъртви 30 израелци при нападението в хотел Парк в Нетания. Хамас пое отговорност за нападението и неговия водач шейх Ахмед Ясин сподели, че офанзивата е изпратила " известие до арабската среща на върха, с цел да удостовери, че палестинският народ продължава да се бори за земята си и да се пазят без значение от всичко ограниченията, които врагът подхваща.  

Всъщност Сирия и Ливан помогнаха за смяната на първичната версия на Саудитското предложение, докато упорстваха да се разреши на палестинците да упражняват въоръжена опозиция, възразиха против потреблението на термина " нормализиране "  и настояха, че всяко сходно предложение е прекомерно обилно за Израел.  

Атаката на Парк хотел беше спусъкът на израелската интервенция " Отбранителен щит ", в която IDF окупира още веднъж Западния бряг и през идващите години унищожи мрежите на самоубийствените атентатори и докара до края на Втората интифада през 2005 година Дежавю на актуалната обстановка в решаващия спор Израел-Хамас.  

За момента наподобява, че оста Хамас - Иран е съумяла в залога си, като на фона на оповестената от Израел война на Хамас в Газа, Саудитска Арабия разгласи, че е спряла договарянията за евентуално нормализиране на връзките с Израел. Надяваме се, това е само краткотрайно закъснение в напъните за внасяне на значимо уголемение в Авраамовото съглашение посредством включването на Саудитска Арабия и вероятно на Палестинската власт в процеса за придвижване на мира в района, въпреки постепенно и мъчително.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР