Топ готвач от световна величина реши да приеме България за

...
Топ готвач от световна величина реши да приеме България за
Коментари Харесай

Най-странният и приказен ресторант у нас се управлява от топ шефове и има правила - без деца и със закрити обувки! Намира се далеч от големите градове

Топ готвач от международна големина реши да одобри България за собствен дом. Заедно със семейството си за девет месеца основава ресторант , който ще бъде оценен от международната организация " Мишлен ". Така България попада в световната карта на влиятелните ресторант и.

Той роден в Италия, а тя – в Полша. Запознават се в ресторант в Хамбург, където двамата работят. Джанфранко Киарини и Анна имат своето минало преди да влязат в кухнята. Тя е следвала в университет за ефирен продуцент, а той… не желае да разяснява. 

" Правя го поради моята сигурност и тази на фамилията ми. Съжалявам - не мога да приказвам ", изясни Джанфранко.

Така излиза наяве, че в техния  ресторант в България има правила. И едно от тях е да не се приказва в минало време. Държи се на точността за вечеря и на дрескода.

" Има дрескод. Можеш да дойдеш официално облечен или спортно-елегантно. Не е нужна вратовръзка, само че би трябвало да дойдеш със закрити обувки. Може и да са обувки за тенис, само че би трябвало да са закрити. Не може да дойдете по сандали или по къси панталони. Също по този начин, това е ресторант , който е единствено за възрастни. Децата са доста сладки, ние обичаме деца, само че не е почтено по отношение на едно дете да му бъде казано да стои спокойно за 6 часа и да се държи като възрастен човек. Това го назовавам " детски тероризъм “. Това са разпоредбите. Това е ресторант , в който не се пуши ", споделя Киарини.

Ресторантът се намира в търговищкото село Девино. Това е обитаемо място в нищото, с 10 души население. От девет месеца те обаче към този момент са 12. Благодарение на Джанфранко Киерини и брачната половинка му Анна. Повече от 30 години той готви, а дружно с Анна вършат своя компания, която е наемана по целия свят. Отварят 200 ресторант а в 114 страни и градове като Дубай, Хонг Конг, Индия, Боливия, Колумбия, Съединени американски щати, Италия, Етиопия и Виетнам. След толкоз доста циркулиране по света фамилията шеф-готвачи взема решение да се откри някъде вечно.

" Един ден взехме решение да сбъднем фантазията си, която беше да имаме дребен ресторант , в който ще се грижим доста персонално за всички посетители и ще ги накараме да се усещат като крале и кралици с вкусна храна и с положително вино. Но не бяхме сигурни за страната, в която искахме да създадем това. През 2015-а бях поканен от хотел в Банско да направя гастрономичен фестивал. Това беше първият път, в който дойдохме, и бяхме показани в България ", споделя Джанфранко.

Три години живеят в Банско, само че стартират да търсят усамотено място за първия си фамилен ресторант. Така стигат до безлюдното търговищко село Девино , където намират изоставената постройка на бившето учебно заведение.

" Анна и аз влязохме и я почувствахме, влюбихме се в нея от пръв взор. Почувствахме къщата виртуално. Тя не беше нещо привлекателно от пръв взор, само че ние имахме визията да забележим по какъв начин ще наподобява приключена. Първо я видяхме в главите си и тогава я купихме. Дори когато дойдохме тук, хората явно се питаха: " Защо се местите в толкоз далечен регион? Луди ли сте? Кой ще върви в този ресторант ? Нямате хора в близост? “.  Да, несъмнено, нормално концепцията на хората за ресторант ите е, че би трябвало да бъде на натоварено място, където имаш доста клиенти. Това е действителността преди онлайн медиите. Но в Италия и във Франция, в нашите страни, има луди готвачи като нас, които избират отдалечени региони, с цел да привличаме хората към несъмнено преживяване ", изяснява Киарини.

Анна и Джанфранко срещат поддръжка в локален млад мъж, който им оказва помощ да осъществен фантазията си. Диян Рафаилов от град Антоново продължава да е към момента до тях.

Вторият етаж на остарялото учебно заведение в Девино е дома на фамилията готвачи, а ресторант ът им е там, където е била столовата на школото. Приемат се единствено 10 души за вечеря. Готви се само със предпазени и същински артикули.

" Получаваме зеленчуци и други артикули от нашите съседи. Имаме един господин, който ни носи трюфели. Друг, който ни обезпечава мед. Ние притежаваме това, което готвачите в града нямат. Имаме същинският път от фермата до масата - пресни и сезонни артикули. Хората тук, в Девино , са наши другари и ни поддържат доста. Има едни баби, които от време на време идват с кошница ябълки или круши. На другия ден идва друга жена и ни дава разсад от домати, с цел да засадим своя градина. Ако би трябвало да бъда почтен с вас, доста хора ни споделят: " Олеле, за какво отидохте на село? Какъв ще бъде целият този развой? “. Аз персонално и Анна би трябвало да бъдем доста признателни, че сме тук ", счита Киарини.

" Както Джанфранко сподели, той употребява единствено локални съставки и локални виновност. Например, в едно ядене от нашето меню трансформираме Горнооряховския суджук. Съединяваме го с други съставки. Вкусът е прочут, а хората са толкоз сюрпризирани, толкоз прелестно сюрпризирани, че виждат нещо друго. Това е като едно малко суфле с картоф и Горнооряховски суджук. Нещо, като капучино с картофи и Горнооряховски суджук. Неговата елементарност е невероятна. Това е едно от обичаните ни ", показа Анна.

Така, обичайните български ястия и артикули към този момент са пренесени в друго измерение от Джанфранко. В някои от сосовете си даже е присъединил ракия.

" Слагам дребни капки от соса с ракия. Добавям и вътре в медената пита. Просто, има форма на медена пита. Допълвам с фоа гра. След това посипвам с дестилат от обезводнен български домат ", сподели той.

Джанфранко е печелил нееднократно звезда " Мишлен " – аналог на Оскарите в киното. Макар и единствено на два месеца ресторант ът му е попаднал в полезрението на сътрудниците от организацията. И най-вероятно скоро ще бъде тестван.

" Да получиш звезда на " Мишлен " не е просто да надуваш и да правиш балони. Това е дълъг развой, който изисква доста екипна работа, доста централизация, с цел да може да се случи. Започва от равнището на музиката, силата и вида светлина, който използваш, детайлите на масата, чинията, която си избрал, равнището на услугата, на сомелиерската услуга - виновността, които избираш. Например, ние работим единствено с една българска маза. Избираме техните български виновност, които са на 39-о място от 50-е най-хубави винарни в света. Взимаме артикули, които идват от надеждни източници. И най-важното не е да започнеш добре и да се сринеш след шест месеца в услугата или в готвенето. Трябва да бъдеш непрекъснат вечно. Трябва да го правиш вечно и това е единственият метод, по който можеш да получиш звезда на " Мишлен ", тъй като оттова наблюдават повече за вашето неизменност, в сравнение с за всичко друго, което вършиме ", уточни Джанфранко.

Той разяснява и дали е правилно, че клиент от " Мишлен " изпуска  вилица на пода, преднамерено, с цел да уведоми, че е в ресторант а.

" Не я изпуска, а я поставя на пода. Слага вилица на пода, с цел да види дали имате внимание към детайла, да видите дали има нещо на пода. Наръчникът на " Мишлен " е доста нехарактерен и неупотребим за България. Както към този момент споделих, има доста положителни ресторант и в България, доста първокласни. Но последователността и постоянството в някаква точка, в някакъв стадий спадат -  услугата готвенето или готвачът се сменят ", добави Киарини.

Менюто в ресторант а му е сезонно и 10-степенно. Изнасянето му пред гостите е по-скоро театрално зрелище. А що се отнася до цената - съгласно Джанфранко и Анна тя е релативно нещо. На фона на ресторант и " Мишлен " във Франция е двойно по-ниска, само че не цената била водеща.

" Проблемът е, че има единствено 10 места, тъй че може да не си намерите, даже в случай че може да си го позволите. Има едно равнище на клиентелата, което ние харесваме - хора с класа. Не приказвам за хората с пари. Говоря за хората с класа. Парите не значат класа ", безапелационен е Джанфранко.

Така, България към този момент е на международната карта за влиятелни ресторант и, а Джанфранко и Анна интензивно учат седмия си и финален език в сбирката си – българския.

" Това е мястото. Това е домът ни ", заключва мъжът пред Нова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР