Тонове боклук задръсти река в Босна. Както всяка година, по

...
Тонове боклук задръсти река в Босна. Както всяка година, по
Коментари Харесай

Тонове боклук задръсти река в Босна

Тонове отпадък задръсти река в Босна. Както всяка година, по това време на годината голяма маса отпадък задръства река в източна Босна, река Дрино. Хиляди тонове отпадък се натрупват зад язовира, повдигнат във водноелектрическа централа покрай град Вишеград.

Реката набъбва от зимните дъждове и носи токсични материали от противозаконните сметища

които се натрупват най-вече през януари.

Президентът на организацията за запазване на околната среда и отбрана Udruženje gradana Eko Centar Visegrad, Деян Фуртула, съобщи: „ Според мен всички общини нагоре по течението на Вишеград би трябвало да слагат бариери за боклуци като тази тук и да основат свои лични екипи за събиране, с цел да ускорят отстраняването на отпадъците, това е по-ефективно и също по този начин предотвратява потъването на отпадъците на дъното на реката, тъй като в случай че отпадъците останат във водата една година, по-голямата част от тях евентуално ще потънат. “

Река Дрина тече на 346 километра (215 мили) от планините на северозападна Черна гора през Сърбия и Босна. Дрина и някои от нейните притоци са известни със своя изумруден цвят и спираща дъха природа, а сектор по продължение на границата сред Босна и Сърбия, по-специално, е известен измежду речните рафтери.

Въпреки това, постоянното, грабващо заглавия ново появяване на плаващите боклуци край Вишеград прави маркетинга на града като дестинация за туризъм навън доста сложна работа.

Ужасната панорама, която посреща посетителите на Вишеград

на входа на града, е проблем, който не можем да разгадаем “, сподели Оливера Тодорович от Борда по туризъм на Вишеград.

„ Съдейки по това, което чуваме от туристите, това грозно и от време на време неприятно миришещо място обезсърчава доста гости да дойдат във Вишеград “, добави тя.

Фуртула се съгласи, само че твърди, че казусът е доста по-дълбок.

Всяка година от тази част на реката се извозват към 10 000 кубически метра боклуци

Със своите кристално чисти води и зелени долини Дринос е туристическа дестинация, само че деятелите акцентират, че ще отнеме доста време за решение на проблемите със замърсяването.

Десетилетия след опустошителните войни от 90-те години, съпътстващи разпадането на Югославия, Балканите изостават от останалата част на Европа както стопански, по този начин и във връзка с опазването на околната среда.

В допълнение към замърсяването на реките, доста страни от Западните Балкани имат и други екологични проблеми

Един от най-належащите е извънредно високото равнище на замърсяване на въздуха, засягащо редица градове в района.

Страните от Западните Балкани са постигнали дребен прогрес в построяването на ефикасни, екологосъобразни системи за изхвърляне на отпадък, макар че се стремят към участие в Европейския съюз и одобряват някои от законите и наредбите на 27-членния блок.

 

Източник: CTV News/ Превод:

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР