Томас Карлайл е казал, че Историята на света не е

...
Томас Карлайл е казал, че Историята на света не е
Коментари Харесай

„Изкуството на бизнеса“: Рийд Хейстингс – Кралят на Стрийминг платформите

Томас Карлайл е споделил, че „ Историята на света не е нищо друго с изключение на биография на великите персони “. В средата на XIX в. шотландският мъдрец е провокирал съвременниците си със своята доктрина, че заобикалящият ни свят е плод на концепциите, решенията, творбите и характерите на хората, които са имали въздействие в обществото. Това не са единствено политиците и владетелите, само че също по този начин хората на перото, религиозните водачи и бизнесмените.

Някои персони са оказали световно въздействие върху стопанската система и бизнес връзките, до момента в който други са оставили дълготраен отпечатък върху националната си история. В поредност от текстове ще ви срещнем с предприемчивите хора, които с помощта на своите хрумвания и дейности са изиграли водеща роля в стопанската система и историята на своята страна.

Американската преса го назовава „ Човекът, който ни накара да си останем вкъщи още преди Ковид “. Към декември 2023 година неговото електронно отроче има оборот от 201.77 милиарда $ – сума, съвсем два пъти по-голяма от брутния вътрешен артикул на България за същата година. Той дефинира себе си като “math wonk ” – човек, заровен в най-скритите кътчета на математиката, изключващ от време на време целия останал свят към себе си.  Застанал пред монитора в изпразнената детска стая на към този момент порасналия си наследник, той дирижира мултимедийна компания, която действително диктува разпоредбите, съгласно които работи цялата развлекателна промишленост сега. Това и доста други неща е Рийд Хейстингс – бащата на Нетфликс.

Рийд Хейстингс е роден на 8 октомври 1960 година в град Бостън, щата Масачузетс. За разлика от други бележити бизнесмени от своето потомство, Хейстингс произлиза от заможно семейство. Баща му Уилмът е прославен прокурор към Департамента по опазване на здравето по време на президентството на Ричърд Никсън и също така е ученик на Харвардския университет. Майката на Рийд – Джоан Лумис е наследница на заможна бостънска фамилия. Нейният дядо е един от огромните борсови играчи от 20-те години на XX в., който съумява да планува Срива на Уолстрийт през 1929 година и да избегне Голямата меланхолия.

Семейство Лумис са част от така наречен „ бостънски брамини “ – каймакът на локалното общество. Бракът на Уилмът и Джоан е съюз на равни, който дава на новото семейство постоянна финансова основа. Благодарение на това Рийд получава чудесно начално и приблизително обучение, а по-късно има опция да учи в колежа Болдуин – един от най-престижните в Съединени американски щати, чийто асортимент е на много високо равнище – единствено 9 на всеки 100 претенденти съумяват да попаднат в учебното заведение, а през днешния ден то заема 9-то място измежду всички колежи в Съединени американски щати.

След като приключва колежа и в това време прекарва няколко летни лагера на Морските пехотинци, Хейстингс взема решение да се причисли към Корпуса на мира и отпътува за Свазиленд, където работи като преподавател по математика сред 1983 и 1985 година След като се връща в Съединени американски щати, първокласното колежанско обучение дава опция на Хейстингс да следва магистратура по компютърни технологии в Станфордския университет, откъдето се дипломира сполучливо през 1988 година

След като се дипломира, Хейстингс стартира да гради своята кариера. До момента трудовият му стаж се състои от това да е амбулантен търговец на дребно по време на колежанските си години и да е преподавател в Африка. В едно по-късно свое изявление той показва, че когато човек свикне да пътува на автостоп из Африка с по-малко от 10 $ в джоба си, основаването на бизнес в Съединени американски щати не наподобява по този начин мъчно начинание. Успехите обаче още са надалеч. През 1988 година Рийд стартира работа като разработчик на програмен продукт за премахване на систематични бъгове. Тази работа го води в няколко разнообразни офиса, само че през 1990 година той най-накрая взема решение, че е натрупал задоволително опит, с цел да сътвори своя лична компания.

Стартът на „ Пюър Софтуер “ съответствува и с началото на фамилния му живот. През 1991 година Хейстингс се дами за Патриша Анн Куилин – възпитаничка на университета Корнел, която до през днешния ден остава тихия мотор в сянка, който оказва помощ на своя брачен партньор във всичките му инициативи, до момента в който по едно и също време с това развива своя лична кариера на човеколюбец, продуцент и политически деятел. Семейството има две деца, само че макар значимото им място в обществото, родителите съумяват да опазят децата си от светлината на прожекторите.

Бракът им, който към този момент продължава над 30 години, не е лишен от своите провокации. Всъщност първоначално, когато Рийд се бори да откри своята компания, фамилията се оказва на прага на развода. В много искрено изявление, Хейстингс признава, че се постанова той и Патриша да посещават фамилен терапевт. „ Научих скъп урок от тези сеанси “ показва Рийд – „ който и до в този момент ползвам в бизнеса си – постоянно казвай истината, даже това да ти коства доста! “.

Упоритата битка на фамилния и служебния фронт се отплаща. Рийд съумява да избави брака си, а компанията му пораства непрестанно. Оказва се, че тридесет и пет годишният бизнесмен разполага със всички механически умения, само че не се усеща по никакъв начин квалифициран за мениджърската страна на своята позиция. Винаги подготвен да признае своите неточности, Хейстингс моли да бъде отхвърлен от позицията на изпълнителен шеф, само че бордът на компанията отхвърля.

Пати МакКорд – негов съучастник и предстоящ отговорник за подбора на нови фрагменти в Нетфликс, споделя по какъв начин на няколко пъти е трябвало да се кара на Рийд и да му дава напън да стартира да прави нещата, които се чакат от един шеф. С този нерешителен старт, Рийд набира опит, а и не му липсва възторг и към 1995 година компанията му към този момент е измежду най-значимите софтуерни компании в своята сфера. В резултат на това, Рийд съумява да я продаде за над 80 милиона $, което му обезпечава удобна финансова основа, въз основата на която да обмисли идващите си инициативи.

Две години минават, преди най-накрая Хейстингс да се захване със основаването на компания за отдаване чартърен на филми на DVD, която кръщава Нетфликс. През идващите 10 години, компанията стартира да се бори да се наложи на американския пазар, изправяйки се против забележителна конкуренция от доста по-големи и от дълго време одобрени компании. Рийд не стопира да създава нови и новаторски предложения за привличане на клиенти и надиграване на конкуренцията. И тук, както и в остарялата си компания, се сблъсква с нови провокации и проблеми, с които се бори настойчиво, без да се опасява да признае грешките си.

В негова съществена философия се трансформира концепцията, че всеки човек във компанията би трябвало да може да поема отговорност и да рискува, когато счита, че би трябвало да се работи бързо. Като последица от това в Нетфликс е въведена и система за противоположна връзка от останалите чиновници, а всички решения, в това число и на изпълнителния шеф, подлежат на проверка и преоценка, с цел да се избегне ограниченост. Гъвкавият метод и устрема към обезпечаване на оптимално високи заплати, вършат компанията конкурентна и водят до непрестанно повишаване на оборота й.

Показателно е, че Хейстингс съумява да прекара Нетфликс сполучливо през подводните течения на „ Дот-ком “ финансовата рецесия през 2001 година, последвани от атентатите на 9/11 и последвалото начало на Войната против Терора. По това време на Рийд му се постанова да редуцира 30% от целия си личен състав и да измисли метод по какъв начин да стимулира останалите чиновници да работят още по-здраво. Именно тази тежка обстановка му оказва помощ да доизгради метода си, обвързван с противоположните връзки, гъвкавостта и слагането на персоналната самодейност преди всичко пред строгите корпоративни рестрикции.

Към това се прибавят и две значими нововъведения в сектора – правото да вземаш чартърен по едно и също време по три кино лентата на DVD, които да се доставят и по пощата от главното вместилище, както и основаването на цифров азбучник, който разрешава поръчка по Интернет, вместо потребността да се избира от видеотека на място. Същевременно, вместо да желае пари на численост, Рийд взема решение да копира метода на фитнесите и вкарва месечен абонамент за своите клиенти, в подмяна на което те получават право да изгледат колкото кино лентата пожелаят за един месец, стига постоянно да съблюдават правото за най-много три заети DVD-та едновременно.

Голямата промяна на компанията идва през 2007 година, когато увеличението на потенциала на Глобалната мрежа, разрешава филмите към този момент да бъдат предавани онлайн (стрийминг), което понижава потребността от поддържане на набор от дискове. Хейстингс обаче позволява сериозна неточност и надценява равнището на напредъка. Отдаването на DVD-та чартърен е изведено отвън марката Нетфликс, което води до фрапантен спад в капитала на компанията и нейните акции, а особено основаната за разпространяване на дискове дъщерна компания стартира да търпи поредност от провали. Към 2010 година Нетфликс не наподобява изключително впечатляващо.

Един от главните им съперници, запитан дали се бои от компанията на Хейстингс, задава реторичния въпрос – „ А може ли албанската войска да завладее света? “ Рийд не пропуща тази записка, поръчва си железни плочки, с които се отбелязват албанските бойци и до ден сегашен ги носи като амулет към врата си.

Пробивът идва към 2015 година, когато Хейстингс и сътрудниците му към този момент са нормализирали компанията и в това време са стартирали една самодейност, която ще им донесе милиарди – почнали са не просто да популяризират непознати филми и сериали, а да финансират снимането на свои истински планове. Възходът на „ Къща от карти “, „ Короната “ и „ Оранжевото е новото черно “, води до изстрелване на интереса към Нетфликс в космоса. Хейстингс и компания не се скъпят – на артисти, продуценти и сценаристи се дават обещание най-тлъстите чекове, финансират се всевъзможни новаторско звучащи планове, поемат се обилни опасности, постоянно се търси истината – и за триумфите, и за неуспехите.

Резултатът е, че към 2019 година Нетфликс се трансформира в най-голямата стрийминг платформа в света. Щедрите доходи дават опция за конкуренция освен с филмовите студия в Холивуд, само че и с техническите колоси. Нетфликс стартира да притегля от ден на ден първокласни програмисти от редиците на Google, Facebook и Епъл. Рийд го назовава асортимент за олимпийския тим – „ Ние раздаваме златото и единствено най-хубавите могат да останат в тима, с цел да получат медалите! “ Горчивият опит от есента на 2001 година е научил Хейстингс и компанията му да се оправят с отлива на фрагменти, потребността от уволнения и непрекъснатата замяна на екипа, без да се основават съществени сантименти към някогашни чиновници – значимо е само да се печелят нови победи.

Този състезателен хъс оказва основна роля за развиването на бизнеса през 2020 година Коронавирусът се оказва камшик за Холивуд. Снимачни площадки замират, хората остават затворени по домовете си, светът като цяло е неподвижен – няма киносалони, няма шумни промоции, церемония спектакли и всемирски събития. Именно тук Рийд съумява да открие магическата формула на триумфа – гъвкави абонаментни проекти, преференциални контракти със закъсалите кино къщи и новаторски метод към снимане на риалити стратегии в новите здравни условия. Резултатът е главозамайващ растеж от над 25% по отношение на равнищата от 2019 година В разгара на пандемията, когато хиляди бизнеси изчезват, Нетфликс доближава своя финансов пик и компанията е оценена на 230 милиарда $.

Победите в стрийминг бизнеса напълно не замъгляват погледа му на бизнесмен. Още преди възхода на Нетфликс, Рийд стартира да влага умно своите средства, закупувайки акции в някои от техническите си съперници. Между 2007 и 2012 година Хейстингс е член на управителния съвет на Майкрософт, а сред  2011 и 2019 година заема сходна позиция и във Facebook. Дори и откакто напуща борда на шефовете на компанията Мета, Рийд резервира сериозен пакет акции, който през днешния ден се прави оценка на над 10 милиона $. За размаха на персоналното му положение подсказва и договорка от актуалната 2023 година, когато против „ скромните “ 100 милиона $ придобива мажоритарен дял в ски курорта Паудър Маунтин, ситуиран край Солт Лейк Сити – най-големият скикурорт в Съединени американски щати, утвърдил се след зимните олимпийски игри в Солт Лейк през 2002 година

Успоредно със своя бизнес напредък, Рийд отделя съществено внимание на развиването на образованието в Калифорния – щатът, където той и фамилията му живеят още от 1991 година Хейстингс поддържа две съществени посоки в просветителните промени – понижаване на прага от нужни публични гласове за налагане на промени в образователната активност и в същото време основаване на така наречен „ учебни заведения със специфичен статут “ – образователни заведения, които имат своя характерен статус, който им разрешава по-гъвкава образователна стратегия, в подмяна на задължението учениците да покриват избрани предстоящи резултати и квалификации.

Успоредно с това, Хейстингс основава на свое име фонд с капитал от над 100 000 000 $, който да обезпечава разнообразни стипендии за възпитаници в Калифорния. Същата по мярка сума е дарена по линия на интеграцията на чернокожите деца в първокласното обучение, за предварителна защита на сегрегацията и реализиране на по-пълна интеграция на младежите от гетата. Филантропската му активност се добавя от великодушни дарения за разработване на ваксина против Ковид, както и поддръжка за разнообразни обществени и публични начинания в Калифорния.

Днес положението на Рийд Хейстингс се прави оценка на над 4 500 000 000 $. Престижната ранглиста на Форбс за милиардерите по света му дава оценка 7/10 по параграфа „ единствено издигал се милиардер “. Точкуване, което се поставя на хора със състоятелен генезис, които обаче са постигнали сами своите житейски триумфи, без да получават финансиране от фамилиите си. Макар и да е надалеч от най-големите финансови акули в света, въздействието на Хейстингс е доста по-голямо от персоналното му благосъстояние. Благодарение на своите вложения, просветителни начинания и най-много на база на стрийминг платформата Нетфликс, Рийд въздейства на ползите и усещанията на хората по целия свят. Към края на 2023 година Нетфликс си остава най-масовата онлайн платформа за кино, филми и сериали – и като брой клиенти, и като финансов капитал.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР