Тома Биков е журналист, политик и депутат от ГЕРБ в

...
Тома Биков е журналист, политик и депутат от ГЕРБ в
Коментари Харесай

Тома Биков: Ако партиите не са готови да се съобразят с ГЕРБ, ще имат възможността да се провалят още веднъж |

Тома Биков е публицист, политик и народен представител от ГЕРБ в последните три Народното събрание. Роден е в Бургас през 1980 година Завършил е „ Актьорство за трагичен спектакъл “ в ЮЗУ „ Неофит Рилски “ – Благоевград и е магистър по политология от СУ „ Св. Климент Охридски “. Като публицист е работил е за " Гласове ", Българска национална телевизия и Re:TV, а в Народното събрание бе ръководител на Комисията по просвета и медии.

- Г-н Биков, предизборната акция дотук като че не създава доста нови послания спрямо предходните две. Какво е особеното, което в този момент бихте споделили на гласоподавателите си?

- Вярно е, че няма доста нови послания. Да кажем нещо друго, не зависи единствено от нас. Ние споделяме това, което казвахме още преди изборите от 4 април. Тогава предупреждавахме, че в случай че бъде строшен политическият разговор, страната ще влезе в политическа рецесия във времена на здравни, стопански, обществени и геополитически провокации. Днес споделяме, че нито един проблем пред българското общество няма да стартира да се взема решение в случай че не излезем от политическата рецесия.

За страдание, огромна част от главните политически сили повтарят това, което повтаряха и преди изборите на 4 април, и преди изборите на 11 юли. След като всеки прави същото, за какво да чакаме да се случи нещо друго? В този подтекст, особеното при нас е кандидатурата на проф. Анастас Герджиков. Според мен, единственият късмет България да има относително устойчиво постоянно ръководство след идните избори е той да бъде определен за президент. Подобен сюжет би трансформирал радикално политическата атмосфера в страната и би дал опция за излаз от актуалната обстановка. Това е повода да не издигнем тясно партийна кандидатура, а човек, който има капацитет да бъде не страна в разногласието сред партиите, а посредник на политическия развой.

- Имате ли индикации, че партиите биха били по-отворени към ГЕРБ след третия избор за годината и в случай че да, на какво се основават те?

- Партиите, които в последните два Народното събрание провалиха опитите за водене на естествен политически разговор, към този момент заплащат цената за своята безнаказаност. Затова и тяхната поддръжка се срина мощно и това даде опция за поява на нов политически план в лицето на „ Продължаваме промяната ”. Доколко водачите на тези партии имат капацитета да осъзнаят отрицателния опит, който натрупаха през последните месеци, следва да забележим. Това, което знам е, че ГЕРБ съществува, огромен е и няма да изчезне. Ако те не са подготвени да се съобразят с тези обстоятелства, то ще имат опцията да се провалят още един път. За страдание, по този метод ще провалят и редица благоприятни условия за българското общество.

- Вечна тематика преди избори: коалиция с кого при двете хипотези – с Ваш и с непознат мандат?

- Разговор с всеки. Коалиция с тези, с които можем да реализираме единодушие по значимите тематики в дневния ред на обществото. Подкрепа - да, само че за рационални оферти и откакто бъде поискана възпитано. Всяка засегнатост към нас е засегнатост към нашите гласоподаватели и унищожава опциите за възможна поддръжка. Колкото до мандата, той не е нито наш, нито непознат, а на българските жители, които го дават с поддръжката си.

- Кой е претендентът за министър председател, който ще излъчи ГЕРБ?

- Подходящият за обстановката, в която ще бъдем след изборите.

- Ако бъде формиран кабинет без ГЕРБ, каква роля ще има партията в Народното събрание?

- На градивна съпротива в един парламент, който още веднъж не е разчел вярно вота на гласоподавателите и не се е съобразил с него. Ако се случи по този начин, то няма да е за пръв път през тази година.

- Канадското поданство на Кирил Петков законов, политически или честен проблем е?

- Конституционен – оттова е честен, законов и политически.

- Вие сте претендент в столичния 24 МИР за следващ път – какво желаете да свършите за региона и с какво се гордеете от работата си там?

- 24 МИР обгръща част от центъра на София и част от периферията. Това са две доста разнообразни Софии. Вниманието ми е ориентирано повече към периферията, където има значими проблеми като липса на канализация и по-слаб достъп до благоприятни условия. Едно от огромните ми разочарования е, че служебният кабинет отстрани плановете за създаване на канализация от Плана за възобновяване и резистентност за едни от периферните квартали на София. Не зная за какво си мислят, че по този метод санкционират нас. Всъщност санкционират хората, които живеят в тези квартали.

- От предходните мандати остана незавършена промяната в медийното законодателство. Като член на медийната комисия бяхте дейна страна в този развой. Защо не подкрепихте разновидността дотацията на публичните медии да е % от Брутният вътрешен продукт, респ. Българска национална телевизия и БНР да се радват на финансова самостоятелност. Независими медии – мощна народна власт! Нали неведнъж ГЕРБ се афишира и за двете?

- Промените на Закона за радио и телевизия, които бяха подготвени в края на мандата на 44-ото Народно заседание, плануват нов модел за финансиране на публичните медии. В същото време се предвиждаха и контролни механизми за изразходването на тези средства. За страдание, времето не ни стигна, с цел да приемем този закон. Според мен, в огромната си част, той щеше да бъде подсилен от всички политически сили, тъй като беше относително добре уравновесен.

Колкото до закрепен % от Брутният вътрешен продукт за бюджета на публичните медии, то сходна стъпка би отворила диалог и за други закрепени проценти в бюджета. Този въпрос не е единствено медиен, само че и бюджетен. Лично аз считам, че публичните медии са най-независимите от политически и корпоративен напън сега. Моето мнение е, че те би трябвало да получат по-голямо финансиране, тъй като публичните им функционалности са доста по-широки, в сравнение с тези на частните медии. Освен да обезпечат плурализъм на мненията, те имат задачата и да създават културна среда, което в дълготраен проект, даже е по-важната им функционалност. За страдание, тази тяхна роля не постоянно е регистрирана, както от страната, по този начин и от обществото. Затова една от задачите ми в идващия парламент ще бъде да се обезпечи доста по-голямо целево финансиране за филмовите продукции на Българска национална телевизия и за оркестрите на БНР.

Друг значим въпрос е дигитализацията на архива на публичните медии. Там се намира огромна част от историята на България от последните близо 90 години и тази история би трябвало да бъде съхранена. Казвам това, с цел да подчертая, че публичните медии не са единствено публицистичните излъчвания, които по този начин или другояче ще продължат да съществуват, само че са и нещо доста по-голямо и по-важно. Надявам се, че в идващия парламент ще имаме опция да решим най-малко част от тези проблеми.

- Как се отнасяте към финансирането на медии посредством министерства и други държавни структури?

- Това финансиране се случва посредством европрограми, в които има планувани пари за разпространение. В последния парламент от " ИТН " предложиха подобен вид финансиране да отпадне въобще. Чисто механически това е мъчно, само че не и невероятно. Друг е въпросът, до каква степен подобен ход ще се отрази положително на медийната среда в България, която така и така страда от продължителен дефицит на средства поради дребния пазар. Аз съм подготвен да вляза в подобен диалог и даже да поддържа такова решение, стига да бъдат изчислени деликатно всички опасности и изслушани всички гледни точки. Зная, че до момента в който има такова финансиране, сигурно ще има и недоволни. Сигурен съм, че и в случай че го премахнем, недоволните ще са доста. Така че ще бъде по-добре да решим този въпрос рационално и без да чакаме да ни ръкопляскат.

- Одобрявате ли „ публицистиката от джипа “?

- Това е една от многото форми на връзка. Ако е една част от връзката я утвърждавам и даже правя оценка като забавна. Не утвърждавам, когато въобще няма форми на връзка. Когато множеството ти брифинги завършват без въпроси или пък за пет години не си дал нито едно изявление онлайн.

- Вашата позиция за зеления документ и би трябвало ли да се разшири още обсегът му? Ако допуснем, че сега ГЕРБ управляваше, щеше ли той да бъде въведен и по кое време?

- Въвеждането на зеления документ трябваше да бъде оповестено през лятото и да бъде дадена опция на хората да се имунизират до есента, когато трябваше да влезе в действие. Вместо това, служебният кабинет реши да затвори зелените коридори, да разпусне Националния действен щаб и имунизационния щаб, да уволни шефовете на едни от най-натоварените лечебни заведения, да провокира лекарски митинги в „ Пирогов ”, да спре парите за работещите на първа линия медицински служащи, да пенсионира проф. Кантарджиев и въобще да демобилизира цялата здравна система. Всичко това ГЕРБ нямаше да направи.

Избори 2021

Купуването и продаването на гласове е закононарушение

Платено съдържание
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР