Толкова много новинарски мълнии - атентат на концерт, нападение в

...
Толкова много новинарски мълнии - атентат на концерт, нападение в
Коментари Харесай

2017-та бе година на разрушения, отчаяние и пълна катастрофа


Толкова доста новинарски " мълнии " - атентат на концерт, нахлуване в черква, офанзива в магазин за сладолед; нападател, размахващ оръжие, чук или плискащ киселина. Имаше земетресение в Мексико, мусонни дъждове в Индия, вулканично изригване на остров Бали, вихър след вихър. Телефонът ви вибрира и научавате, че вашият обичан артист е упрекнат в несвоевременно държание. Или ефирен водещ. Или политик. Или радиозвезда.

Нестабилната 2017 година ни раздруса толкоз мощно и толкоз постоянно, че ни се стори като камшичен удар или нещо по-лошо и то без да броим Доналд Тръмп, който бе в центъра на огромна част от бъркотията.

" Тази година бе съвсем като возене във влакче на ужасите в увеселителен парк, при което на всеки идващ стадий, нещата стават още по-лоши ", споделя анализаторката на новите трендове Мариан Солсмън. " Всеки път, когато си изключа телефона, се трежова, че проследявам новините ", добавя тя.

Тази година, споделя тя, може да се заключи накратко - опустошения, обезсърчение и тотална злополука.

Като погледнем в този момент обратно, ориста на 2017 година наподобява бе предопределена още в първите й часове.

Точно откакто в Истанбул пристигна Нова година, въоръжен мъж умъртви 39 души в нощен клуб и рани десетки други. Радостта от празника се стопи в скръбта пред градската морга, където хората плачеха и припадаха, научавайки ориста на своите близки.

По света тази година транспортните средства бяха превърнати в оръжия. Камиони, коли и микробуси се врязаха в хора на мостовете " Уестминстър " и " Лондон " в английската столица, на Таймс Скуеър и на колоездачна пътека в Манхатън в Ню Йорк, в огромен търговски център в шведската столица Стокхолм, на историческия бул. Рамблас в Барселона.

Тероризмът и други прояви на принуждение толкоз зачестиха, че мнозина ги одобриха като част от живота.

" Това може да се случи на всички места, стига да има човек, който желае да почине ", споделя Луис Антонио Боне, 66-годишен пенсиониран служащ в циментов цех в Барселона. Той е реалист, само че в това време не се помирява с действителността, споделя, че оживените места, където има доста хора, го карат да се замисли за сигурността си, само че няма да го откажат от разходките навън.

" Трябва да го имаме поради, само че да продължаваме да живеем както постоянно ", добавя той.
Този тип устойчивост демонстрираха още веднъж и още веднъж даже от някои от хората, белязани от някои от най-големите нещастия на 2017 година

В Тексас свещеник Франк Помрой даде обещание, че положителното ще надделее над злото. Помрой е отпред на селската черква, в която въоръжен мъж простреля 25 богомолци, измежду които и личната му 14-годишна щерка. " Вместо да изберем мрака, както този млад мъж направи в оня ден, ние избираме живота ", сподели Помрой на прочувствена литургия, отслужена единствено седмица всеобщото ликвидиране.

В Лас Вегас, където 58 души бяха убити на музикален фестивал, някои хора потърсиха избавление в оптимизма против зверството. Джей Плегънкъл, 52-годишен озеленител, оказа помощ за основаването на мемориална градина с по едно дърво за всяка жертва. Около 1000 доброволци му помогнаха в този план, загърбили персонални и политическите разлики, с цел да работят дружно.

" Хората в действителност бяха обединени след тази покруса ", споделя Плегънкъл.

Смъртоносна химическа офанзива в Сирия развълнува целия свят. Ракети, изстреляни от Северна Корея, породиха паника, че нуклеарната война е все по-близо. Митингите на бели супремасисти с бели качулки и факли съживиха неуместни мемоари от предишното на Съединени американски щати. Всичко това избухваше с такава мощ, че човек не можеше да се концентрира върху един случай прекомерно дълго.

" Дори и при нещо такова като всеобщото ликвидиране на 50 души, случилото се отзвучава единствено за няколко седмици ", споделя Лоурън Райт, учител по политически науки в университета в Принстън.

В Египет против коптите на Цветница бе осъществен двоен атентат, а през ноември нахлуване против претъпкана джамия лиши живота на над 300 души. Във Англия 22 души починаха, когато нападател камикадзе взриви раница с експлозиви след концерт на Ариана Гранде.

Три огромни стихии - Харви, Ирма и Мария - се стовариха върху Пуерто Рико и огромна част от Карибите, както и Тексас и Флорида. 2017 година стана годината с един от най-активните сезони на ураганите, регистрирани в историята. Пожари бушуваха в Калифорния и Португалия, трусове раздрусаха Мексико, Иран и Ирак, наводнения и лавина затрупаха елементи на Италия, свлачища заличиха от лицето на земята жилища в Сиера Леоне, а гибелен мусон връхлетя Индия, Непал, Пакистан и Бангладеш.

В горещите точки по света хора се опитваха да се спасят с бягство. По оценки на " Амнести интернешънъл " 73 000 бежанци са потеглили през Средиземно море единствено през първата половина на годината, като 2000 от тях са намерили гибелта си по време на това пътешестване. В Мианма военните направиха брутално етническо пречистване на рохингите, убивайки неизяснен още брой хора и принуждавайки над 620 000 души са избягат в прилежащ Бангладеш.

Сред този новинарски потоп имаше и други огромни събития, които се бореха да привлекат вниманието ни. Жестоката революция в Йемен донесе апетит на милиони хора в обеднялата страна. Политическата рецесия във Венецуела докара до увеличение на конфликтите. В Зимбабве Робърт Мугабе бе отхвърлен от властта след 37-годишно ръководство. В Испания акцията за самостоятелност на Каталуния се изроди на моменти в грозни подиуми на принуждение.

В Съединени американски щати Доналд Тръмп стартира президентския си мандат с мрачна встъпителна тирада, призовавайки за завършек на " касапницата ", на която е подложена Америка, само че по-голямата част от неговата стратегия бе отхвърлена, като членове на неговата лична партия осигуриха основни гласове против него. Разделението се задълбочи, нямаше и единодушие даже по съществени национални полезности. Американците станаха по-тъжни, откри отчет за " щастието ".

Продажбите на антиутопичния разказ " 1984 " се усилиха, негова смразяваща театрална акомодация бе показана на Бродуей.

В Съединени американски щати избухнаха всеобщи митинги, включително и на дами, които сами се нарекоха " противни " - епитет, който бе лепнат на Хилари Клинтън през 2016 година по време на кандидатпрезидентската акция. Когато гласът на американската сенаторка Елизабет Уорън бе заглъхнал посредством неразбираеми законодателни правила, думите на нейния сътрудник Мич Макконъл: " Въпреки всичко тя оцеля " се трансфораха в непредвиден сплотяващ апел за феминистките.

Тази фраза отекна и в главозамайващо многото обвинявания в полов тормоз и похищения против известни мъже, а хиляди жертви на по-малко известни мъже откликнаха с двете думи " Аз също ", разкривайки мащабите на този проблем.

В тази несъмнено ужасна година имаше и моменти, почтени за хвалба, истории за подвиг и храброст, които върнаха вярата и вдъхнаха малко вяра. Над 80 ученички, похитени от екстремистите от Боко Харам преди повече от три години в Нигерия, бяха освободени. В Южен Судан момче, отвлечено и наложително вкарано в армията - оплаквано преди две години, откакто майка му научи, че било смъртоносно простреляно - се оказа живо и се прибра вкъщи.

" Ислямска страна " отслабна и бе изгонена от Мосул в Ирак и от Ракка в Сирия. В Съединени американски щати цялостното слънчево затъмнение бе опция за отмора от безкрайната какафония и доста хора стояха един до друг, вперили взор в небето.

Новата страница в календара носи късмет за ново начало. Жорди Сезарес, 71-годишен пенсиониран банков чиновник от Барселона, се оплаква от тероризма и радикализацията, белязали 2017 година, само че споделя, че за едно е оптимист, а то е, че 2018 година ще бъде по-добра.

" Не може да има нищо по-лошо от това ", споделя той за отиващата си 2017 година

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР