Токио/Сеул. Влошаващите се отношения на Япония с Южна Корея заради

...
Токио/Сеул. Влошаващите се отношения на Япония с Южна Корея заради
Коментари Харесай

Тhe Japan Times: Японски фирми с притеснение следят влошаването на отношенията между Токио и Сеул

Токио/Сеул. Влошаващите се връзки на Япония с Южна Корея поради различия по отношение на тяхната военна история бяха задълбочени от Токио предходната седмица, когато държавното управление постави завършек на преференциалния режим за износа на основни материали за своя азиатски комшия, които са жизненоважни за производството на полупроводници и цифрови екрани, написа японското англоезично издание The Japan Times .
Правителството може би се пробва да притисне главните промишлености на Южна Корея, като изиграе комерсиалната карта, с цел да я сложи на масата за договаряния, само че тази тактичност може да има и противоположни последици, защото доста локални компании вършат бизнес с сътрудници в Южна Корея.
Редица компании декларират, че следят с неспокойствие развиването на обстановката, като означават, че остава неразбираемо дали неотдавна въведените регламенти фактически ще попречат на търговията сред двете страни. Според новите регламенти най-притеснителна е наредбата, съгласно която може да се наложи да чакат 90 дни, с цел да получат публично утвърждение за експорт на някои основни детайли за Южна Корея.
Междувременно, някои специалисти обявиха, че въздействието евентуално ще бъде лимитирано, защото този ход не е цялостна възбрана или ограничаване - най-малко в техническо отношение, което доста да спъне индустриалните благоприятни условия на южнокорейските компании.
Някои компании обаче споделиха, че в случай че обстановката се увеличи по някакъв метод, тя може да провокира неподходящи последствия за цялата верига на доставки.
Миналия четвъртък държавното управление стартира да изисква от японските производители да подават заявки всякога, когато желаят да изнесат флуориран полиимид, флуороводород за Южна Корея. Флуорираният полиимид се употребява за екраните на смарт телефоните, до момента в който при производството на полупроводници флуороводородът се употребява като ецващ сътрудник.
Според отчет на J.P. Morgan, японските компании са измежду водещите производители на трите материала и би било мъчно да се намерят различни снабдители като се изключи един тип флуориран полиимид.
Южна Корея е третата най-голяма японска дестинация за експорт след Китай и Съединени американски щати. Полупроводниковите съставни елементи бяха най-продаваната позиция през 2018 година, като са обезпечили 630 милиарда йени (10 милиарда лева), съгласно данни, събрани от Японския съвет за външна търговия.
Опитът на Япония за преразглеждане на комерсиалната процедура демонстрира разочарованието на Токио от Сеул и нежеланието му да позволява проблемите с насилствения труд по време на военните дейности след решенията на южнокорейския съд, които подредиха на японските компании да платят обезщетения на някогашни служащи или техните фамилии, разясняват наблюдаващи.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР