Ток ще има, газ също, подчерта министърът. Търсят се различни

...
Ток ще има, газ също, подчерта министърът. Търсят се различни
Коментари Харесай

Енергийният министър: Можем и без газ от Русия, но пък е добре и да получаваме газ от Газпром

Ток ще има, газ също, акцентира министърът. Търсят се разнообразни източници на природен газ като задачата е изцяло диверсифициран пазар. Това съобщи енергийният министър Роден Христов пред БТВ.

Според министър Христов не е казусът в газа, а в цената му. Очаква се да бъдат оповестени още търгова, а пък това ще докара до поевтиняване на газа.

1/3 от газа би могъл да пристигна от " Газпром ". Руската компания е подготвена да дискутира нашите претенции, стана ясно от думите му. Христов не разкри обаче повече детайлности - изясни, че " Булгаргаз " води диалозите с " Газпром ", а в МЕ има информация единствено такава от държавния снабдител.

Можем и без газ от Русия, стана ясно от коментара му, само че пък е добре и да получаваме газ от " Газпром ". Правим всичко допустимо да си получи газа, който е по контракта от тази година. А пък да се върви на арбитраж - министър остава песимистичен, защото " един арбитраж се печели мъчно и е рисков ". Затова и не желаеме да вървим на арбитраж, акцентира енергийният министър.

Газ за ноември и декември контрактуван нямаме, съобщи Росен Христов, само че пък бе убеден, че с търговете, които ще се разгласят в този момент, цената ще падне още повече. Той даде като образец цената за октомври месец - тя е с единия признат танкер от държавното управление и с упованието азерския газ да пристигна в цялостен размер. На въпрос за какво не е призната цялата оферта от седем танкера, Христов съобщи, че тази оферта се е появила " от на никое място ".

А м момента получаваме предложения по-ниски от тези на втечнения газ. Имаме от къде да доставим газ, борбата е за цената, акцентира Росен Христов.

" Лукойл " е приел да усъвършенства цените, стана ясно от думите му.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР