Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ,

...
Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ,
Коментари Харесай

Честито На Именниците! Отдаваме Почит На Една От Най-Обичаните Светици В България!

Тогава един юноша от знатно семейство, афектиран от нейния отвод, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на девойката Неделя изповядва християнската религия. Императорът заточил родителите в гр. Мелитин, гдето те потърпевши страдалчески, а св. Неделя била подложена на жестоки мъчения: били я с волски жили, рязали я по цялото тяло, горили я с огън. Всичко обаче било на вятъра. Христос се явил на мъченицата в пандиза и я излекувал от раните й. Накрай, откакто Неделя уверено декларирала: " За мене живот е да умра за Христа ", мъчителят я осъдил да бъде посечена с меч.

На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди гибелта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 година. Българските царе Асеновци (XII–XIII векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство, Търново.

До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от св. Евтимий, патриарх Търновски, който и превел името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия -Неделя). От това време и до наши дни в България останал обичаят да се превеждат гръцките имена на български. За света Неделя има съответна работа. Тя е преведена в Русия от гръцки на църковнославянски и е издадена в 1866 година.

ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗНУВАТ: Неделя, Недялко, Недялка, Неделина, Неделчо

2. Събор на светите Доростолски мъченици - Силистра е дала 21 християнски мъченици, на 13 от които в епархията се пазят мощи. Един от тях е св. Дасий Доростолски. Идеята за празника е на Доростолска митрополия, утвърдена с решение на Светия Синод. Доростолска митрополия е измежду първите древнопросияли епархии в българските земи, образувана към 390 година Нейният епархийски център е днешна Силистра – античният Дуросторум, прочут в историята още като Доростол, Диристър, Дристра, Дръстър.

Измежду светите Доростолски мъченици са: св. Дасий Доростолски, св. Емилиан Доростолски, св. Квинтилиан Доростолски, св. Дадас Доростолски, св. Пасикрат Доростолски, св. Виталиан Доростолски, св. Валентиниан Доростолски, св. Юлий Доростолски, св. Никандър Доростолски, св. Марциан Доростолски, св. Максим Доростолски, св. Исихий Доростолски, св. Калиник Доростолски, св. Кирил Доростолски.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР