Тодор Лазаров е уникална личност – национален състезател по самбо,

...
Тодор Лазаров е уникална личност – национален състезател по самбо,
Коментари Харесай

БГ екшън режисьор №1 за Хосе Карерас, киното, ММА и чешката бира на старта на олимипиадата - slava.bg

Тодор Лазаров е неповторима персона – народен играч по самбо, минал през джудото, поради което ще става в 4 ч. сутринта всеки ден, с цел да не пропусне и момент от надпреварите на олимпиадата. След като е носач за 60 лева на месец, преди 20 година се озовава в каскадьорска група, с цел да стигне до фотоси за суперпродукции в целия свят – от Колумбия и Мексико до Индия и Китай, паралелно със звезди като Скалата, Джейсън Момоа, Никълъс Кейдж, след Троя с Брад Пит. Той е първият български екшън режисьор – ще разберете какво значи тази нова кинопрофесия, по едно и също време с това е продуцент на филми в Боливуд и опера с Хосе Карерас в Шотландия, държи едно от най-приятните култивиран заведение в Борисовата градина в София и приготвя дребни джудисти в частния си клуб.

Когато момчетата от бойните спортове ставаха мутри или политици, Вие избрахте киното, за какво?

Не, че в края на 90-те за мутра не ме желаеха - вземаха всички от бойните спортове, а тогава политиците не бяха съвременни. Политиката не беше единствено бизнес като през днешния ден, имаше и такива, които служеха на народа. Вземах 60 лева месечно като народен играч по самбо – пари нямаше, както и в този момент няма в нашите спортове - в бойните изключително е доста мъчно. За да мога да спортувам, работех като общ служащ в склад. Един другар пристигна в залата, сподели, че татко му, който беше началник на каскадьорска група, търси смели момчета за киноцентъра – таман Ню Имидж бяха пристигнали да вършат първите си 2-3 кино лентата тук. Така ме взеха в продукцията She – макар името, си беше екшън. Вземах дневно, що се касае за цялостен месец в Локо – София. Снимах една седмица, прибрах се на село и ми се обадиха за нов филм, към този момент огромен – Версенжеторикс с Кристоф Ламбер, първата суперпродукция, снимана тук, френска. Приех поканата на именития каскадьор Митко Кехайов и това обърна живота ми. Първото предизвикателство беше ездата – не бях се качвал на кон, единствено на магаре. Още при първия опит конят ми полудя, хукна, само че не се изплаших, а ми стана забавно. Започнах да яхвам въз основата на Кехайов и след 2 месеца ме взеха към този момент в „ конски” филм. Добре се бях научил. 3 месеца снимахме Занаятът на оръжията – италиански. После филмът беше с премиера в Кан. Толкова доста ме увлече ездата, че дори си купих кон за скачане. Всъщност, единствено това ми липсваше от подготовката за професионален каскадьор, тъй като с боевете проблем нямам – преди самбо и джудо, съм упражнявал таекуондо, минах за допънителна подготовка към този момент като каскадьор през бокса и кикбокса.

Вие ли сте най-хубавият каскадьор в България?

Дали съм най-хубавия не мога да кажа аз, само че се пробвам да се държа с най-хубавите. Принципно има разделяне сред авто-,бойни-, конни каскади. В България още нямаме притежател на Таурус – каскадьорските Оскари. Вече съм снимал в целия свят – от Колумбия през Мексико до Индия и Китай. Не мога да изброя всички продукции – от Игра на тронове и Хрониките на Нарния до Враг №1 с 5 Оскара, Марко Поло, Да обичаш Пабло, Непобедимите, доста са. След Троя ми предложиха да остана в Щатите да работя, само че избрах да се върна – България е моето място, моята насочна точка. Тук вдишвам и съм си дОма – в София, Варна, Пловдив, на село, на всички места.

Легенда ли е, че суперзвездите сами си вършат каскадите?

Всички известни артисти имат жестоки застрахователни контракти и продуцентът не може да си разреши лукса да вършат тежки каскади. Освен, в случай че не е Том Круз, който самичък си прави каскадите, тъй като самичък си е и продуцент. Получавал съм предложения за негови филми, само че все не съм имал опция, заради различен ангажимент. По тоя мотив се сещам какъв брой тежко се контузих на фотосите на Херкулес със Скалата в Унгария. 2 месеца след интервенцията бях в Китай за Outcast с Никълъс Кейдж. Режисьорът Ник Пауъл е бил каскадьор, доста научих от него. Не можах да му откажа, макар че още не бях напълно възобновен, 7-8 дубъла рухване по стълби. Много мемоари имам и от Конан с Джейсън Момоа.

Говорите за травми, а костват ли си парите, които се вземат от суперпродукциите?

Всяка стотинка си коства в този бизнес.

Не се ли притеснявате, че също като спорта, и това е до възраст и какво се прави след каскадьорството: актьорство, постановка, продуцентство?

Да, това е работа до избрана възраст – 45, най-вече 50 година, в редки случаи при файтърите до 55 година Аз към този момент съм екшън режисьор – това е втори режисьор по бойните подиуми. 4 години го върша в Боливуд и Толивуд. Преди индийските филми не бяха доста качествени, само че последното десетилетие промени доста нещата. Пък и към този момент вършат съвсем единствено екшъни. Каскадьорството в Индия е сбъдната фантазия! А актьорството не ми е на сърце. Но пък към този момент съм продуцент. Имам един индийски филм зад тила си, като съумях да привлека част от него да се снима и в България. На 13 октомври би трябвало да бъде неговата премиера, споделя се RRR. Дело е на най-титулования индийски режисьор Раджа Мули. В момента продуцирам и оперен театър в Глазгоу.

Опера и каскади?

Opera d’Amoreкато концепция пристигна от създателя - българския режисьор и някогашен артист Асара. Като човек, който обича рисковете, се хвърлих. Защото е композиция от опера и кино. Хосе Карерас е специфичният посетител на премиерата ни в Глазгоу. Това е едно от доста дребното места, където той не е пял. Залата е неповторима. От българските реализатори в плана бих отличил Надя Кръстева и Кирил Манолов.

Имате и заведение...

Нали сме изтъкани от фантазии, една от доста ми беше да си имам заведение. И стана с доста шанс. Една вечер пристигнах да видя другар в неговото, доста ми харесаха ребрата, които подготвят - и до момента и са фантастични. Започнах да пристигам всяка вечер, когато съм в България. Беше предишното лято. Това лято към този момент сме сътрудници в Чешката бирария в парка (на гърба на зала София и на кортовете в Борисовата градина). Ценното при нас е късото меню с обезпечени неща. И истинската чешка бира Свияни. Когато я пробвах за първи път, всичко спря. Бирата е единственото, което пия. Тази е 10,11,12 – зависи от плътността и градусите алкохол.

При толкоз доста неща, с които се занимавате, остава ли време за спорта и радвате ли се, че самбото беше признато в олимпийското семейство?

Мноого прелестно ми стана оня ден, когато разбрах за това самопризнание.

То е дребният брат на Вашия обичан спорт – джудото...

Започнах със самбо, тъй като се борех на 52 кг, а в джудото категориите стартират от 60 кг. После прекосих при „ огромния брат”. Впоследствие ми легна на сърцето и в този момент не мога да избера кой е обичаният ми от двата „ братски” спорта. Джудото е първо изкуство, след това бойно. То се учи и се схваща с почитание. Имам и Шун Джудо Клуб, в който се опитваме с другари да предадем това на децата. Джудото оказва помощ, в случай че не станеш състезател, най-малко 95% да станеш човек. Спортът не е единствено представление, кръв и самун. То е нещо доста по-голямо. Девизът на нашия спорт е: По-добър от през вчерашния ден. И споделяме за джудото, че е Повече от спорт.

Но от показаните на олимпиадата надали доста хора у нас ще го гледат...

Да, това не е съвършеният зрителски спорт, би трябвало да се схваща. Лично аз ще ставам в 4 часа преди изгрев, с цел да следя най-хубавите. Препоръчвам го на всички, ще създадат изобретение...

А по какъв начин се отнасяте към по този начин множащите се в последно време „ ММА-ци” в България?

Появи се явлението „ емемеец”. Няма такова животно. Първо би трябвало да знаеш от кой спорт идваш. После да правиш микса, който е в името на стилната дисциплинираност. Аз персонално не мога да ги схвана тези момчета. Но имам обръщение към тях: „ неприятният взор и татуировките не всеки път оказват помощ в действителна ситуация”. UFC направи MMA бранд. Важното е обаче хората първо да се потрудят да схванат и да научат избран военен спорт, който да им бъде главен. Чак след това идва време за миксиране. А другояче, могат да се назовават, както си пожелаят.

Всъщност, множеството от звездите в ММА са точно от самбото и джудото – Вашите спортове – мафия ли е това?

Доста и от каскадьорите са от моите спортове. Защо? Джудото е сложен спорт. Това е значимо, тъй като по време на фотоси постоянно има доста изненади. Джудото учи по какъв начин човек да се измъква в сложни обстановки.

Борис Ангелов
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР