Точно в полунощ в Брюксел в петък Великобритания напусна Европейския

...
Точно в полунощ в Брюксел в петък Великобритания напусна Европейския
Коментари Харесай

Брекзит е факт. А сега нека започне трудната част

Точно в среднощ в Брюксел в петък Англия напусна Европейския съюз, а министър председателят Борис Джонсън извърши предизборното си заричане да реализира Брекзит.

Той обаче няма да има доста време, с цел да вкуси триумфа на " развода ", който в продължение на три и половина години разтърсваше радикално английската политика и разделяше нацията. 1 февруари бележи началото на нов стадий в договарянията сред Лондон и Брюксел, по време на който те ще би трябвало да се спогодят за формата на бъдещите си връзки, написа " Ройтерс ".

Двете страни имат време до края на 2020 година - тогава завършва преходният интервал, през който промени съвсем няма да има ( повече четете тук и тук) - с цел да изготвят съглашение за търговията и други въпроси, в това число сигурността, енергетиката, транспортните връзки, рибарството и обмена на данни.

Джонсън споделя, че 11 месеца са задоволително време, с цел да се реализира комерсиална договорка с " нулеви мита и нулеви квоти " и даде обещание, въпреки да има опция, да не удължава преходния интервал след 2020 година

Ръба на пропастта - " отчетлива опция "

Ако договарянията се провалят, от 2021 година търговията сред Англия и Европейски Съюз ще реализира при изискванията на Световната комерсиална организация с вносни мита и инспекции.

По думите на съветника на Европейски Съюз за Брекзит Стефан де Ринк ръбът на пропастта остава " отчетлива опция ", тъй като намирането на допирни точки до 31 декември ще бъде по-трудно от договарянето на изискванията за " развода ", което двете страни направиха през октомври, повече от три години след референдума за Брекзит.

Завършването на комерсиалните съглашения с Европейски Съюз нормално лишава години и в Брюксел няма огромни очаквания, че преходният интервал ще бъде задоволително дълъг, с цел да се реализира освен това от договорка, включваща единствено най-важното.

Очаквайте невъзможност към въпроса за честната конкуренция

Получаването на освен това от сходна договорка би било по-лесно, в случай че Англия искаше да продължи да се придържа към европейските регулации, само че Лондон упорства, че няма да приема да му диктуват разпоредбите.

Опасенията на Англия са, че запазването на разпоредбите на Европейски Съюз ще я затрудни при сключването на търговски съглашения с други страни, изключително със Съединени американски щати.

Европейски Съюз споделя, че няма да подпише комерсиална договорка с огромен, стопански мощен комшия без постоянни разпореждания, които да подсигуряват честната конкуренция.

Исканията на блока ще се концентрират върху въпросите, свързани с равнопоставеността - екологичните и трудовите стандарти, както и разпоредбите за държавна помощ - с цел да подсигурява, че Англия няма да може да предлага артикули на единния европейски пазар на непочтено ниски цени.

По думите на Сам Лоу от Центъра за европейска промяна желанието на Англия да има цялостен надзор върху вътрешните регулации и комерсиалната политика доста ще ограничи обсега на бъдещата договорка.

" В най-хубавия случай Европейски Съюз и Англия са на път да сключат съглашение за свободна търговия, което отстранява всички мита и квоти, само че основава обилни нови административни и регулаторни бариери в търговията със артикули и услуги ", добави той.

Предстои борба за рибата

Предвид, че промишлените вериги за доставки в Европейски Съюз пресичат границите неведнъж поради артикули като коли и медикаменти, договарянето на разпоредбите за обозначаване на това от къде идват продуктите - и затова какви регулации и налози се ползват - ще бъде комплицирано.

Но един от най-големите опасности по пътя към договорката ще бъдат правата за рибарството, кавгите за които към този момент започнаха.

Връщането на контрола върху богатите води за лов на риба беше заветен въпрос за доста поддръжници на Брекзит. Брюксел обаче обвърза достъпа на лодки от Европейски Съюз с достъпа до европейски пазари за големия английски финансов бранш.

Само няколко месеца

Въпреки че на хартия Европейски Съюз и Англия имат 11 месеца, с цел да се договорят за бъдещите си връзки, в реалност времето е доста по-малко.

Разговорите няма да стартират публично до момента в който държавните управления в Европейски Съюз не се спогодят за преговорен мандат в края на февруари.

След това двете страни ще би трябвало да сключат съглашение доникъде на октомври, с цел да има задоволително време за превеждане на контракта на всичките публични езици на Европейски Съюз и за утвърждението му до края на годината.

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (462)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР