Точно в полунощ на 6 срещу 7 април тази година

...
Точно в полунощ на 6 срещу 7 април тази година
Коментари Харесай

Нулират световната система за глобално позициониране в полунощ на 6 април

Точно в среднощ на 6 против 7 април тази година всички GPS системи ще нулират часовниците си. Това се прави на всеки 1024 седмици, а отчитането на времето в системата за световно позициониране не може да надвишава този интервал и когато той изтече "часовникът " се нулира.

Предстоящото нулиране провокира известна суматоха поради опасенията, че много уреди може да престанат да работят. Подобни паники имаше с „ проблем 2000 “ при започване на настоящия век, когато светът очакваше всеобщи компютърни сривове поради прекосяването от 1999 година към датата към 1 януари 2000 година

Според специалистите обаче сегашната обстановка е доста по-лоша, оповестява TheINQUIRER. Защото многократно повече системи употребяват GPS и нулирането може да ми се отрази сериозно. Например джипиесите на контейнерите ръководят товаренето им на корабите и заключващите им системи. С джипиеси се ръководи уличното придвижване, въздушният трафик, летищата.

„ За всеки случай няма да се кача на никакъв аероплан на 6 април “, споделя Бил Малик, вицепрезидент на тайванската компания Trend Micro, която се занимава с интернационалната кибернетична сигурност.

"Финансовите пазари, енергийните централи, незабавната здравна помощ и системите за надзор на производството в индустрията, както и мобилните връзки може да бъдат наранени ", гласи известие от FalTechGPS - един от най-големите производители на усилватели на GPS сигнал във Англия.

При нулирането по-старите устройства можело просто да изключат, а уредите, следени от тях да станат неуправляеми или да престанат да действат с всички последици от това.

Няколко държавни управления към този момент са взели ограничения по отношение на календарния проблем на GPS системата. Сред тях е и американското, което разгласява сигнален меморандум по тематиката.

Не всички GPS системи обаче ще пострадат. Произведените в последните 10 години ще стартират „ да дават фира “ едвам към 2137 година…

Източник: 5gmedia.bg
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР