Точно след Коледа на Стефанов ден, българската база Индия е

...
Точно след Коледа на Стефанов ден, българската база Индия е
Коментари Харесай

15 години от трагедията в иракския град Кербала

Точно след Коледа на Стефанов ден, българската база ”Индия ” е атакувана с кола-бомба. На 27 декември 2003 година камион-цистерна навлиза в периметъра въз основата. Започва пукотевица, само че камионът се взривява. При офанзивата умират 5 български бойци. Много са ранените.
По обед, два поста в региона са алармирали за очевидна опасност за гибелен атентат с камион-бомба северозападно от базата. Караулът и групата за бързо реагиране са разкрили пукотевица по движещия се камион. Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са премахнати, камионът-цистерна е траял да се движи към постройката. Вероятно цистерната е била взривена отдалечено, като минута преди гърмежа базата е била обстреляна в допълнение с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка.

В резултат на гърмежа и мощната ударна вълна се срутват оградната стена както и съвсем всички стени от северната страна на " Индия ". След към 10 минути е осъществен сходен атентат и в центъра на Кербала - директно пред постройката на кметството и наоколо до постройката на локалната полиция. Петнадесет минути по-късно е осъществен атентат и против Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.

В база " Индия " намират гибелта си майор Георги Качорин (29 г.), старши лейтенант Николай Саръев (26 г.) и офицерските претенденти Иван Инджов (36 г.), Антон Петров (26 г.) и Свилен Киров (25 г.)

България взе участие в интервенцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възобновяване на Ирак от 22 август 2003 година до 20 декември 2008 година През този интервал България изгуби в Ирак общо 13 свои военнослужещи.

На 30 декември 2003 година в България е разгласен народен печал.

След атентата в Кербала през идващите години още осем български бойци умират в Ирак. Това са офицерските претенденти Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР