Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че

...
Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че
Коментари Харесай

Денков: Единственият смисъл да работим е, ако България се движи в правилната посока - към ЕС

" Точно преди половин година поехме ръководството с ясното схващане, че отговаряме на публичните упования за устойчиво държавно управление, което ще се грижи за хората и за бизнеса. Знаехме, че с изключение на против часовника, ще се надигнем против заварени проблеми, избирателен популизъм, гневни политически офанзиви и дезинформация. Всеки ден. Бяхме наясно, че дилемите са сложни, а поддръжката несигурна. Въпреки това показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото самолюбие, да се издигне над злободневните офанзиви и да се концентрира върху действителните проблеми ", разяснява Денков.

По думите му първата задача на държавното управление е била борбата с инфлацията - " да спре изтъняването на портфейла на българина, само че и да се поддържа покупателната му дарба ".

Инфлацията падна на равнищата отпреди войната и е най-ниската от 2 години обратно. Доходите изпреварват годишната инфлация. Коледата на 2023 година ще бъде по-добра, в сравнение с 2022 година. В бюджет 2024 има заложено покачване на приходите с 11%, подчерта министър председателят.

Той беше безапелационен, че кабинетът е почнал промяната в правораздаването " не на думи, а със основни крачки ".

" Само преди половин година контролът върху основния прокурор и Антикорупционния закон изглеждаха като политическа химера. А към този момент са факт. И макар, че тези старания са значими най-много за справедливостта в България, те се правят оценка и от нашите сътрудници. Европа отстрани специфичния мониторинг и признава, че имаме всички причини да бъдем признати в Шенген. Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го схващат ", изясни още Денков.

Министър-председателят открои още помощта за общините, работата по Блок 7 на АЕЦ " Козлодуй ", развиването в стопанската система и опазването на здравето.

" Въведохме огромна децентрализация за общините. Ще получат 1 милиарда лева през 2024, не по партиен принцип, а където има действителни потребности. През януари чакаме хеликоптери, а през декември нови коли за спешна помощ. Дадохме началото на 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ", сподели още Денков и продължи:

" Отблокирахме градежа на пътища и автомагистрали, вложенията в стопанската система надвишиха 6 милиарда лв.. По европрограмите бизнесът може да получи 427 млн. лева Ще заплаща по-високи заплати. Ще създадем промяна от стопанска система на евтина работна ръка в стопанска система на добавената стойност ".

По думите му най-важни са хората и оправянето с демографската рецесия.

" За да се оправим с демографската рецесия в Бюджет 2024 въведохме ограничения за развъждане на деца. В 18-месечната стратегия на държавното управление повече от половината, 60%, ще бъдат завършени през февруари, в средата на управническата ни стратегия. Единственият смисъл това държавно управление да работи е, в случай че България се движи в вярната посока ", безапелационен беше акад. Николай Денков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР