Точно колко често се проявява лаймската болест не е ясно.

...
Точно колко често се проявява лаймската болест не е ясно.
Коментари Харесай

Доброволци тестват първата ваксина срещу лаймска болест

Точно какъв брой постоянно се демонстрира лаймската болест не е ясно. Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати цитират данни от застрахователи, които допускат, че 476 000 души се лекуват от лаймска болест в Съединени американски щати всяка година.

Според " Пфайзер " годишните инфекции в Европа са към 130 000.

Заразата се предава от кърлежи. Инфекцията в началото предизвиква отмалялост, тресчица и болки в ставите. Често, само че не постоянно, първият симптом е червен, кръговиден обрив в региона на ухапването. Ранното антибиотично лекуване е от решаващо значение, само че за хората може да е мъчно да схванат дали са били ухапани от кърлежи, някои дребни като топлийка.

Нелекуваната лаймска болест може да аргументи тежък артрит и да повреди сърцето и нервната система. Някои хора имат продължителни признаци даже след лекуване.

Как ще работи имунизацията против лаймска болест? Тя ще е ориентирана към протеин на лаймската бактерия, която
участва в червата на кърлежа. Изчислено е, че насекомото би трябвало да пие кръв от някого в продължение на към 36 часа, преди бактерията да се съобщи на жертвата. Това закъснение дава време на антителата, които кърлежите
гълтам от кръвта на имунизирания човек, да нападат бактерията още при източника.

В ранните стадии на изследванията " Пфайзер " и " Валнева " оповестяват за липса на проблеми с сигурността и добър
имунен отговор. Най-новото проучване ще тества дали имунизацията, наречена VLA15, в действителност защищава и е
безвредна.

Компаниите се стремят да наемат минимум 6000 души в региони, предразположени към лаймска болест, в североизточната част на Съединени американски щати, Финландия, Германия, Холандия, Полша и Швеция.

Доброволците може да бъдат на възраст над 5 години и би трябвало да са изложени на висок риск - т.е. да прекарват доста време в региони, инфектирани с кърлежи, както вършат туристите, къмпингуващите и ловците.

По какво се разграничава тази ваксина от по-старите?

Този нов претендент е друг от предходната ваксина против лаймска болест, която GlaxoSmithKline изтегли от пазара през 2002 година на фона на несъгласия и ниски продажби. С към 75% успеваемост, остарелият препарат получи едва утвърждение от специалистите по ваксини, не бе тестван при деца и провокира голословни отчети за странични резултати, свързани със ставите.

Въпреки че новата ваксина на " Пфайзер " - " Валнева " също е ориентирана към протеина OspA, тя е проектирана малко поразлично от своя предходник и също по този начин е ориентирана към шест варианта на лаймска болест в Съединени американски щати и Европа, вместо единствено към един.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР