Точно като Дани - не го чакайте да изстине съвсем

...
Точно като Дани - не го чакайте да изстине съвсем
Коментари Харесай

Царевичен хляб без глутен

Точно като Дани - не го чакайте да изстине напълно и сервирайте царевичния самун без глутен с хубаво сирене, благоуханен зехтин, свеж лук и розов домат.

Необходими Продукти

● царевично брашно - 200 г + за поръсване
● нахут - 70 г изсъхнал
● ориз - 70 - 80 г
● елда - 50 г
● ленено семе - 30 г
● квас - 22 г жива
● вода - 300 мл
● захар - 1 ч.л.
● сол - 1 ч.л. равна
● зехтин - 25 мл

Начин на подготвяне

Разкошно безглутеново хлебче от царевично брашно плюс добавка от други свръхполезни смлени зърна и семена от нахут, лен и елда.

Аз персонално си ги меля на брашно в задоволително мощен робот, само че в случай че нямате тази опция, може да ползвате готово брашно от нахут, елда и ориз, а ленените семенца да си смелите в кафемелачка.

Царевичното брашно, което употребявам, е вид 1100 - тънко, леко, жълто на цвят. Самият царевичен самун не става жълт заради това че другите артикули са по- тъмни.

Тестото за хляба се бърка в кухненски робот, тъй като е меко.

Всички артикули се смесват и роботът се оставя да меси в продължение на към 3-4 минути. Течността е повече, само че това е обикновено, безглутеновите печива се нуждаят от разнообразни пропорции спрямо елементарните теста с глутен.

Мекото тесто се трансферира в правоъгълна форма с съдържимост 1 литър (предварително намазнена). Избутва се с шпатула, тъй като по ръцете ще лепне много. Заравнява се от горната страна и се поръсва с царевично брашно, защото то е акцентът в този самун.

Оставя се на топло да втаса за към 2 часа. Леко ще се вдигне, само че не очаквайте чудеса, тъй като безглутеновите хлябове стават по-плътни.

Печете в загрята на 200 °C фурна към 40-50 минути.

Охладете върху решетка и поднесете.

Аз не го изчаках да изстине напълно и сервирах царевичен самун без глутен с хубаво сирене, благоуханен зехтин, свеж лук и розов домат.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР