Точно както хората, кучетата също се от нуждаят от качествена

...
Точно както хората, кучетата също се от нуждаят от качествена
Коментари Харесай

От колко сън се нуждаят кучетата

Точно както хората, кучетата също се от нуждаят от качествена отмора, с цел да бъдат здрави. За разлика от нас обаче четириногите любимци не могат по този начин ясно да покажат, когато са изтощени. Затова в огромна степен зависи и от стопаните да разпознават по кое време кучето им има потребност от повече сън и да предизвикват положителните му привички за отмора.
 Колко топло е прекомерно топло за кучетата
Колко топло е прекомерно топло за кучетата

И по какъв начин да разпознаем топлинния удар

Времето, което кучетата прекарват в сън, може и да ни се коства неестествено или даже обезпокоително доста, само че би трябвало да имаме поради, че техните потребности са малко по-различни от нашите.

Докато хората нормално спим през нощта и сме будни денем, то 75% от времето за сън при кучетата е през нощта, а останалите 25% - денем. Домашните любимци имат по-кратки цикли на сън, които не престават по 45 минути, и прекарват единствено 10% от съня си в REM (дълбок сън). Затова и четириногите ни другари се нуждаят от спомагателното време сън денем.
 Снимка 672605

Количеството сън, от което се нуждаят те обаче, зависи също и от няколко съществени фактора, като възраст, порода и равнище на интензивност. Така да вземем за пример дребните кученца (под две години) е обикновено да спят от 16 до 19 часа на денонощие. Порасналите кучета (от две до шест години) пък се нуждаят сред девет и 14 часа сън, като приблизително спят по към 11 часа. За възрастните кучета (над седем години) е нужен малко повече сън - към 12-15 часа на денонощие.

Причината бебетата и дребните кученца да се нуждаят от повече часове сън, е ролята, която играе той във функционалността и развиването на мозъка им. Освен това те изразходват и повече сила. Възрастните кучета въпреки това пък спят повече, с цел да се възстановят добре след дълъг ден.

Освен от възрастта обаче, потребността от сън за всяко куче също значително зависи и от неговата порода и равнище на интензивност. Обикновено на огромните породи им би трябвало повече отмора (около 18 часа сън), в сравнение с дребните, което още веднъж е обвързвано с по-голямото количество сила, което изразходват. От друга страна, дребните кучета обаче спят повече (около 14-16 часа) от тези, които са междинен размер (10-14 часа).
 Снимка 672604

Добре е да имаме поради също и равнището на интензивност на кучето ни. По-активните по природа породи нормално спят по-малко, защото са привикнали да бъдат нащрек и подготвени, с цел да извършват отговорностите си, за които са били обучавани.

В случай обаче, че заподозрем, че кучето ни не спи добре и това се проточва дълго, е целесъобразно да се обърнем към ветеринарен доктор. А ето и кои са издайническите признаците, за които да следим.

Ако четириногият ни любим нормално е деятелен, само че демонстрира признаци на отмалялост и липса на сила, това може да е знак, че не си почива задоволително. Друг симптом са продължителните придвижвания, като потрепервания да вземем за пример, както и лаенето и виенето по време на сън.

Показателно е, че кучето ни не спи добре, в случай че също по този начин видим смяна в държанието му, каквато е нарасналата нервност. Замаяност и дезориентация също са признаци, които не трябва да подценяваме.
 Колко е нездравословно слънцето за домашните ни любимци
Колко е нездравословно слънцето за домашните ни любимци

Кучетата също могат да страдат от кожни проблеми, свързани с несъразмерното излагане на слънце

И не последно място, е добре да знаем, че кучетата, които не спят задоволително, постоянно имат нараснали равнища на кортизол, което провокира хиперадренокортицизъм и води до нараснала жадност и уриниране, написа Forbes.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР