Точно година след апокалиптичните наводнения в Карловско, Южното Черноморие буквално

...
Точно година след апокалиптичните наводнения в Карловско, Южното Черноморие буквално
Коментари Харесай

Без спешни мерки: Затънали в кал, ще умираме от жажда

Точно година след апокалиптичните наводнения в Карловско, Южното Черноморие безусловно бе удавено, като пороят лиши и 4 човешки живота. В последните десетилетия в България наводненията  стават все по- постоянно събитие. Тази година под вода бяха също Берковица и Монтана, Ловеч и Правец.
Прочетете още
В същото време равнищата на водите във всички реки у нас са по-ниски поради сухото време това лято. Информацията е на хидролозите, съгласно които по-малките реки на доста места са съвсем пресъхнали в горните си течения.

Според отчет на Организация на обединените нации през идващите години България ще е измежду най-засегнатите от засушавания страни в света . Ако се допусне утежняване на климата в по-дългосрочен проект, специалистите предизвестяват, че сушата ще засегне повече хора в сравнение с която и да е пандемия. С други думи, тя ще се трансформира в последваща пандемия като, за жалост, за нея няма да има ваксина, която да я излекува.

Според отчета поради задаващата се суша все по-голяма част от хората ще живеят в стрес, защото в избрани интервали търсенето на вода надалеч ще надвишава предлагането.

Паралелно с това се трансформира характерът на систематизиране на преваляванията: годишната сума се концентрира в няколко по-краткотрайни, само че по-интензивни извалявания, което мощно усилва риска от наводнения при идентични други условия.

Установено е, че стоплянето на климата е обвързвано с увеличение на риска от пораждане на наводнения.

Така нагледно казано, ще умираме от жадност, затънали до ушите в тиня.

Каква е обстановката в България?

България попада в един от регионите със засилени трендове към стопляне и увеличение на честотата на рисковите метеорологични и климатични феномени – засушавания, случаи с проливни превалявания, гръмотевични стихии и градушки.

Съгласно изследванията за България, смяната във финансовите загуби от наводнения на годишна база в Североизточния, Югозападния и Южния централен регион ще се трансформират за другите региони  от 25 до 100%, според от това, с какъв брой ще се усилят средномесечните температури.

Крайно време е тактиките за ръководство на водните запаси, за развиването на общината и ограниченията по използването им да не бъдат  трупани в архивите, а да се изпълнят незабавно, качествено и дейно.

Основна задача на общините е обезпечаване на инженерната инфраструктура - пътища, тръбопровод и канализация. Остарялата, амортизирана и постоянно аварираща водопроводна мрежа е причина за честото спиране на водоподаването и ниското качество на питейната вода.  В Пловдив от няколко години върви огромна замяна на ВиК инфраструктурата, само че за качеството на ремонтите ще съдим след няколко години. В селата от региона обаче сходни вложения не се вършат.  Лошата ВиК инфраструктура и неразумното ръководство води до големи загуби на вода.  По този индикатор България за жалост на национално равнище е отличник в Европа.

Замърсяването на водата, честата ѝ липса, въвеждането на режими за водоподаване и ниското налягане на водата са все условия, които нарушават естественото всекидневие и водят до стрес, повече разноски и неудобства за семействата и бизнеса.

Основните проблеми в по-малките общини са неналичието на съществени експертни изследвания във всички обитаеми места на общината съгласно климатичните проблеми и локалните специфики; закъснение на нужните вложения в инфраструктурата за понижаване на загубите на питейна вода и възстановяване на качеството на водоснабдяването; ниска степен на планова подготвеност за обезпечаване на финансови средства от националния бюджет и европейските фондове, заниженият надзор по отношение на качеството на осъществяване на предоставените публични поръчки.

В общините липсва дълготрайна стратегия за ръководство на питейните води, съгласно климата и интервалите на засушаване. Само преди няколко дни Карлово и Баня останаха три дни без вода поради тежки повреди по магистралните водопроводи.  Аварии, поради които  Карлово и селата в близост остават без вода, има всяка есен. Според локални хора аргументите са в работа на парче и забавянето на направата на повсеместен воден цикъл в обособените обитаеми места. 

Аварии постоянно има в общините Кричим, Асеновград, Родопи. Местни хора сигнализират за занемарена поддръжка на съществуващите източници и резервоари,  за недобросъвестно отношение на чиновниците на ВиК дружеството  и липса на подготовка.

Паралелно с това би трябвало да се създаде съответна тактика за отбрана от наводнения, както на национално, по този начин и на районно равнище.

Част от ограниченията в това направление са следните:
поддържане на речните корита в положение да поемат оптимално количество отток – да бъдат постоянно почиствани от клони, в тях да не се изхвърлят боклуци, да не се позволява нелегално строителство или нарушение на целостта на дигите;поддържане на проводимостта на канализационната система и на отводнителните канали на улиците;редовен надзор на положението на хидротехническите съоръжения;поддържане на преливниците на язовирите в чисто положение, без боклуци и обрастване с дървета и храсти;
Изсичането на горите е сериозен фактор, който способства за увеличение на наводненията по този начин и на тежестта им. Част от ограниченията за този проблем биха били поддържането им в оптимално положение, гонене на промишлената противозаконна сеч като закононарушение против националната сигурност, залесяване и втвърдяване на горите където и доколкото е възможно; 
ясно регламентиране на лицата и организациите, виновни за тези поддържащи дейности;увеличаване на зелените площи в градовете и потребление на пропускливи покрития там, където това е допустимо – да вземем за пример при построяването на паркинги, спортни стадиони и други Проблем е, че огромна част от териториите на актуалните градове са заети от площи, които са асфалтирани или бетонирани и не пропущат и не задържат дъждовната вода в почвата.
 Ако не се работи в тази посока, жертвите и вредите ще порастват. А данъкоплатците ще заплащат за бездействието на управниците, определени от тях самите.

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР