Точно 340 минути - толкова продължи назначението на главен комисар

...
Точно 340 минути - толкова продължи назначението на главен комисар
Коментари Харесай

Не е хубаво, но така ще остане: назначенията във властта ще са трудни и несигурни

Точно 340 минути - толкоз продължи назначението на основен комисар Антон Златанов за шеф на Главна дирекция " Гранична полиция ". В 12.20 ч. в петък (18 юни) той беше разгласен за краткотрайно оглавяващ службата и даже показан на сътрудниците си. В идващите пет часа медиите подсетиха ролята му като началник на служителите на реда в митингите през 2020 година, при които пострадаха стачкуващи, а в 18 ч. Златанов към този момент се беше отдръпнал, тъй като " не би могъл да извършва отговорностите си без цялостно публично доверие ".

В рамките на седмица по подобен метод - в границите на три часа - беше назначен и освободен зам.-министърът на земеделието Дамян Дамянов. Бившият финансов зам.-министър Виолета Лорер пък даже не стигна до публична номинация за борда на Европейската капиталова банка.

Общото сред анулираните по неотложност кадрови решения бяха несъгласията сред партиите участници в ръководството и обществените реакции в медиите и в обществените мрежи. Това очерта и логаритъма, по който работи властта - притиснат да попълни незабавно междинния ешелон управнически позиции и да проработи, кабинетът бърза да дефинира претенденти, само че с подготвеност да ги жертва сега, в който против тях се надигне някакво неодобрение. Официално отговорността за попълването на позициите поемат не политическите сили, а персонално министрите, като стабилността на персоналните им позиции изяснява и няколкото основни назначения, които оцеляха все пак.

Месец, откакто и две седмици след клетвата на,
ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " към момента нямат пълностоен механизъм, по който да се съгласуват и взимат решенията за назначенията в ръководството. По всичко проличава, че нямат и желание да се обединят към подобен, сочат диалози на " Дневник " с източници от партиите в болшинството към кабинета.
Това вещае поредност от " къси съединения " във властта както поради дефицита на готови фрагменти с чиста биография и опитите на партиите за позициониране преди локалните избори наесен, по този начин и поради дългогодишните политически въздействия в обособени браншове на стопанската система и държавните политики, които всекидневно оказват напън при взимането на решения. Първите знаци по какъв начин властта може да се оправи ще са зам.-министрите и регионални шефове, само че доста по-показателни ще са основните назначения отпред на фонд " Земеделие ", Българския енергиен холдинг (БЕХ) и АЕЦ " Козлодуй ", а също и попълването на държавните регулатори.

Говорим си за назначения...

на служебното държавно управление изправиха кабинета още в първите му дни пред нуждата да работи бързо, с цел да успее да проработи. Ситуацията се усложни от проливните дъждове и наводненията, които изискваха незабавна реакция.

Публично не е оповестено какъв брой зам.-министри е освободил в последните часове на поста служебният министър председател Гълъб Донев, само че груба сметка сочи, че при 19 министерства и приблизително трима заместници на титуляря, позициите са близо 60. Справка в известията на държавната осведомителна пресслужба сочи, че от встъпването в служба на 6 юни досега са направени по-малко от половината от тези назначения - 24.

Премиерът Николай Денков изясни неведнъж формулата за установяване на номинациите по този начин: всеки министър може да предлага своите заместници, като те би трябвало да бъдат утвърдени от двамата ротационни министър председатели.

Пред " Дарик радио " Лена Бориславова от " Продължаваме промяната " обаче очерта много по-широк формат на разисквания на назначенията, като изясни: " Депутати както на " Продължаваме промяната - Демократична България ", по този начин и на ГЕРБ, отиват на взаимни срещи с министрите, сядат и разискват кое е допустимо, за кое има поддръжка и какви са дилемите, които министърът може да свърши ".

Имаме няколко фактора, които би трябвало да се съгласят: парламентарното болшинство, министърът, министър председателят и вицепремиерът, обществото
 Лена Бориславова,
" Продължаваме промяната ", пред " Дарик радио "

Неофициално пред " Дневник " източници от ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " дават спорна информация дали описаните срещи са постоянни, или се привикват по съответни мотиви. Едната коалиция твърди, че има седмични диалози, в които вземат участие представители на управленията на двете партии и ротационни министър председатели. Според представители на другата страна така наречен механизъм за решения за кадровата политика на държавното управление в действителност е комбинация от спонтанни срещи в Народното събрание, небрежно уговорени диалози в Министерския съвет и разяснения по телефона.

Механизъм (може и да) няма

Пред " Дарик радио " в събота (17 юни) съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов се изрече сериозно против метода за решаването за назначения в кабинета и предизвести, че това е рисковано: " Звънят се някакви телефони, някой приказвал с някого, трети чул, че пети възразява за седмо. Това основава информационен звук, който още повече усложнява нещата ".

Иванов добави, че от кадровата политика естествено се носят " най-вече искри и смръдня на бакелит " и прикани да се построи явен развой на взимане на решения, преди ръководещите да разрешат " обособени кадрови решения да се трансфорат в нуклеарни бомби, които да отнесат всичко ".
Източници от договарящите по назначенията обаче показаха пред " Дневник ", че до ясно структуриране на процесите по кадровите решения сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " надали ще се стигне.
Според тях от партията на Бойко Борисов са желали да има систематизиране на позициите за зам.-министрите по партии, само че групировката на Кирил Петков и Асен Василев отказала. В " Продължаваме промяната " на неструктурирания развой се гледа като опция " да не става търговия " за назначенията. Като образец показаха неотдавнашен конфликт за нов шеф на Държавния фонд " Земеделие ". От ГЕРБ упорствали структурата да бъде управлявана от Васил Грудев - някогашен министър на земеделието в служебното държавно управление на Георги Близнашки (назначено от президента Росен Плевнелиев, ГЕРБ), а след това. " Продължаваме промяната - Демократична България " се противопоставили и в последна сметка липсва единодушие по кандидатурата.

Според различен източник от договарящите обаче и двете страни гледат на неналичието на механизъм за решения като опция " да ловят риба в мътна вода ".

Когато съгласуването не работи

За двете си седмици битие кабинетът " Денков - Габриел " имаше четири кадрови решения, при които ясно се очерта липса на консенсус сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ". Първото беше връщането на. Представители на партията на Бойко Борисов в началото реагираха остро, само че безапелационната отбрана от съпредседателя на " Продължаваме промяната " и финансов министър Асен Василев остави Спецов на поста.

Второто противоречиво решение още веднъж беше в ресора на Василев, който настояваше високопоставеният му помощник в разнообразни министерства в последните години в борда на Европейската капиталова банка. След остра реакция от ГЕРБ още преди да се стигне до официално решение, а по неофициална информация на " Дневник " кандидатурата е била подадена за координиране в кабинета, само че приключването на информацията в медиите е довело до неуспеха ѝ.

Като причина за освобождението на беше посочена работата му за някогашната Държавна сигурност (ДС), въпреки че принадлежността му е открита още през 2008 година За Антон Златанов - обществените реакции поради митингите през 2020 година
По информация на " Дневник " от източници от държавното управление и в двата случая заместниците са били препоръчани от отрасловите министри: на вътрешните работи () и на земеделието (). Дамянов и Златанов са били утвърдени и от политическите представители - и на ГЕРБ, и на " Продължаваме промяната - Демократична България ".
Източници от ръководещото болшинство показаха импровизирано, че номинацията на Дамян Дамянов за зам.-министър на земеделието е била съветвана и с някогашния народен представител от " Продължаваме промяната " Александър Дунчев, който. В края на май Дунчев отбрани Дамянов след уволнението му като шеф на Югозападно държавно дружество от служебно държавно управление на Румен Радев и уточни, че освобождението му е " първият сигнал, че се готви тотално преодоляване на страната, с цел да се блокира европейското ѝ развиване ".

На въпрос на " Дневник " за назначението и скоростното освобождение на Дамянов пресслужбата на Министерството на земеделието отговори, че поради освобождението на всички зам.-министри от служебния министър председател се е налагало да се бърза с назначенията и по тази причина не е тествано в задатък, че Дамянов е бил помощник на някогашната Държавна сигурност.

Корумпираните против некомпетентните

Назначението на регионални шефове на мястото на също е измежду незабавните задания на кабинета, само че съгласно източници от ГЕРБ и от " Продължаваме промяната - Демократична България " решенията за тях значително са изнесени отвън Министерския съвет и кандидатури се разискват от регионалните координатори и представители на двете партии по региони в Народното събрание. Ако реализиран единодушие за съответна кандидатура, тя се подава към Николай Денков и Мария Габриел за финално утвърждение. До момента няма нито един назначен нов шеф.

Представител на ГЕРБ разяснява пред " Дневник ", че в доста от областите има несъгласия и добави, че разногласието най-често се свеждал до: " Те считат, че им предлагаме корумпирани, съгласно нас те ни оферират некомпетентни ". Представител на " Продължаваме промяната " пък опонира, че таман в многото разногласия " се намират хора, които са признати и от двете страни " и че би трябвало да се мине през " този мъчителен развой ".

Източник от ГЕРБ уточни импровизирано пред " Дневник ", че във финалното решение за огромните области: София, Пловдив, Варна и Бургас, се чака интервенция и на партийните водачи.

Попълването на регулаторите - все по този начин надалеч

Още при договарянията за държавно управление ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " дадоха поръчки за смени в регулаторите. Те имат основна роля за ръководството на браншове и мандати по-дълги от този на едно държавно управление. Позициите с от дълго време изтекли или изтичащи мандати са над 80.

В изявление отпреди месец Кирил Петков разгласи, че за решенията за номинации в регулаторите ще има " номинационен ръб ", който да разиска и да се сплоти към всяка кандидатура на ръководещите преди формалното ѝ издигане. Засега не е известно кой ще влиза в този ръб и какъв брой обществени ще са предварителните разисквания. Пред " Дневник " източници от ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " обявиха, че съответни разисквания за смени в регулаторите още не са почнали.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР