Точният термин е временно спиране на плащане. С това ще

...
Точният термин е временно спиране на плащане. С това ще
Коментари Харесай

Даниела Дариткова: Над 1500 вида лекарства ще се изплащат от касата. Другото е спекулация

Точният термин е краткотрайно прекъсване на заплащане. С това ще се построи рамка, по която да се свърши работата, която до в този момент не е свършена. Когато се борим за нови лекарства, би трябвало да знаем какъв е салдото на ползите. Това съобщи ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето доктор Даниела Дариткова по тематиката за моратотиума на новите медикаменти в утринния блок на Българска национална телевизия.

"В последната година са позволени 32 нови молекули, идната година няма да бъдат плащани от касата, само че те са налични на българския пазар. Тези молекули не са били заплащани от здравната каса въобще. Имаше спекулации, че няма да плащаме всички медикаменти, това не е правилно. Над 1500 типа медикаменти ще се изплащат по здравната касата ", разкри тя.

"Когато имаме сигурност в системата, че по най-прозрачният метод ще навлязат новите молекули, ще ги допуснем. Ние желаеме достъп на новите технологии и медикаменти. Но би трябвало да има система. Не е ставало на въпрос за икономисване на пари от бюджета ", добави още ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето.

"Има опция да се построи фонд за финансиране на пациенти, които попадат за лекуване в тези 32 молекули. Което значи, че в случай че единственият късмет на пациент е точно лекарство от този лист, той има късмет посредством фонда ", приключи Даниела Дариткова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР