Точната цифра на законно притежаваните пистолети, картечни пистолети, пушки, автомати

...
Точната цифра на законно притежаваните пистолети, картечни пистолети, пушки, автомати
Коментари Харесай

Българите притежават толкова лични оръжия, че могат да въоръжат цяла армия!

Точната цифра на законно притежаваните револвери, картечни револвери, пушки, автомати и даже картечници е у нас е 340 583 броя. За 40% от тях (122 455 броя) е оповестено, че се употребяват за самоохрана, а над 180 хиляди оръжия са предопределени за лов. Поводът да проверим броя им е следващият случай, при който водач размаха револвер след спор на автомагистрала „Тракия“.

Инцидентът повдигна съществени въпроси за контрола при снабдяването с оръжие у нас.

Какво е належащо за издаване на позволение за оръжие: преминат курс за безвредно боравене с оръжие, удостоверение за съдимост, уверение, че против лицето не се водят следствия, психотест и уверение, че лицето не се води на доклад в съответния психодиспансер, съобщи bTV.

Валидността на всяко позволение е 5 години. Срещу него и против персонална карта може да се купи оръжие. Търговецът издава документ за покупката в два екземпляра. В него са маркирани серийният номер и калибърът на оръжието. „ Вие би трябвало да отчетете в 7-дневен период в Контрол на общоопасните средства (звено в МВР), че сте си закупили оръжие, а ние до 7 дни би трябвало да изпратим разрешителното, че ние сме продали оръжието ”, изяснява шефът на оръжеен магазин Стоян Пальов.

Има ли пропуски?

Две от близо 123-те хиляди оръжия за самоохрана у нас са владеене на Здравко Драков. Бивш кадър на познавач структури към Министерство на вътрешните работи и армията. Сега се занимава с съвещания в областта на сигурността.

Убеден е, че няма пропуски от страна на страната в издаването на разрешителни и контрола върху оръжията: „ Ами, по същата логичност всеки, който има автомобил, може да направи доста повече нелепости. Значи самото оръжие, то е инструмент. Като един култивиран инструмент. Същите пакости могат да бъдат направени и с него.“

Притежателите на револвери за самозащита имат право да купят до 50 патрона. 5 от тях се употребяват в полицията за осъществяване на балистична експертиза. Ползвателят на оръжието няма право да разполага с повече от 45 патрона.

Експертите обаче показват пропуск в системата. У нас, работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) издава разрешителните и следи оръжията. Докато в развитите европейски страни, този развой се следи от две разнообразни институции. Най-често кметството издава позволение, а полицията упражнява контрола.

На този стадий Министерство на вътрешните работи се въздържа от коментар по тематиката.

Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР