Точната сума, която ще трябва да дадем за Страйкъри ще

...
Точната сума, която ще трябва да дадем за Страйкъри ще
Коментари Харесай

Плащаме до 1,376 млрд. долара за бронирани машини Страйкър

Точната сума, която ще би трябвало да дадем за " Страйкъри " ще стане известна, когато приключим плана, изключително пък в левове, защото договорът е в щатски долари, а курсът варира. Ние поемаме ангажимент да плащаме в долари. В взаимозависимост от курса на $ може да бъде преференциално и не толкоз преференциално в наша валута, само че няма да бъде надвишава тази сума от 1,376 милиарда $. Аз това го преглеждам като таван, който ние не би трябвало да надвишаваме.

Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев преди съвещанието на парламентарната комисия по защита, съобщи БГНЕС.

" Първата вноска се чака да създадем тази година, в случай че всичко мине обикновено и в период, което не я толкоз несъмнено поради разпускането на Народното събрание за 1 месец, само че тази година би трябвало да създадем първата вноска и до 2027 – 2028 година, когато ще получим последните машини ", сподели Тагарев.

Министърът на защитата акцентира, че концепцията за този план е от 2012 година " Проектът за капиталов разход е от 2018 година – една процедура, която е прекъсната. Предните държавни управления са почнали по два пътя – единият е да изискат информация от фирми-производителки на такава техника в какви периоди и при какви условия биха могли да ги доставят и редом с искане към Съединени американски щати. След което е взето решението от моя предходник да се обърне така наречен писмо за искане за проектодоговор към Съединени американски щати ", означи той.

Тагарев разгласи, че в края на август – началото на септември месец са получили отговор в чернови вид. " Това беше дискутирано в един подробен обзор, реализирано беше общо решение какво ни се предлага и аз разгадавам, че депутатите ще поддържат този избор, защото тук става въпрос и за периоди на доставка, и за цялостен пакет качества – нещо, което ние не бихме могли да реализираме в случай че се обърнем съм фирма-производител на бронетанкова техника единствено ", разгласи той.

Министърът на защитата уточни, че първо би трябвало да бъде подписан този контракт, който все още е към момента план, след което би трябвало да бъде утвърден, тъй като ще бъде междудържавен контракт. " Трябва да бъде направено заплащане и първите машини ще стартират да идват 2025 или 2026 година Но за по-малко от 5 година от момента на активиране на контракта, което ще стане с първото заплащане до доставката на последните машини, което е доста добър период в днешни условия и за подобен размер техника, за каквото ние приказваме ", сподели още той.

Тагарев добави и че ще се водят диалози държавно управление – държавно управление, в случай че има проблеми по осъществяване на контракта по какъв начин те могат да бъдат решени, тъй че да не загуби нашата страна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР