Точките на сближаване между квантовата физика и общата теория на

...
Точките на сближаване между квантовата физика и общата теория на
Коментари Харесай

Създаден е квантов симулатор за изучаване на връзката между Общата теория на относителността и квантовата физика

Точките на доближаване сред квантовата физика и общата доктрина на относителността са сложни за проучване, само че учените са съумели да разработят модел, който може да реши този проблем. Той дава опция квантовите частици да бъдат настроени по подобен метод, че резултатът да бъде трансфорат в информация за друга система, която е доста по-трудно да се следи. Този „ квантов симулатор “ може да докара до нови открития в теорията на относителността и квантовата физика.

Общата доктрина на относителността работи добре, когато става въпрос за пояснение на феномени от галактически мащаб, като гравитационните талази, породени от конфликти на черни дупки. Квантовата доктрина е отлична за разказване на феномени на равнище частици, като да вземем за пример държанието на обособените атоми. Но към момента не е открит приемлив метод, по който учените да съчетаят двете теории. Отчасти заради доста комплицираните математически калкулации. Отчасти поради проблемите с провеждането на подобаващи опити: би трябвало да се измисли обстановка, в която значима роля играят както явленията на относителността, по този начин и квантовите резултати.

Физици от Техническия университет във Виена са създали нов метод към този проблем – така наречен квантов симулатор. Вместо да изследват непосредствено система от квантови частици в накриво пространство-време, те оферират да се сътвори „ моделна система “, която разрешава по прилика да се получи информация за интересуващата учените система, написа Science Daily.

Същността на революционната концепцията за квантовия симулатор не е комплицирана: доста физически системи си наподобяват. Дори да се състоят от изцяло разнообразни частици или да имат разнообразни мащаби, те се подчиняват на едни и същи закони и уравнения. Следователно, изучавайки едната система, човек може да научи нещо за другата.

Учените са употребявали квантовия симулатор, с цел да изследват кривината на пространство-времето. Във вакуум светлината се движи по продължение на по този начин наречения светлинен конус. Скоростта на светлината е константа. Ако обаче светлината е повлияна от огромна маса, светлинният конус се огъва. Траекториите на лъчите към този момент не са идеално прави в изкривеното пространство-време. Това събитие се назовава резултата на гравитационната леща.

Сега същото може да бъде показано в свръхстуден атомен облак, като се употребява скоростта на звука вместо скоростта на светлината и всичко това се управлява с електромагнитни полета. По този метод учените разполагат с резултат, който подхожда на кривината на пространство-времето, само че в това време това е квантова система, която може да бъде разказана благодарение на квантовата доктрина на полето. С други думи, налице е напълно нов инструмент за проучване на връзката сред теорията на относителността и квантовата доктрина. Очакванията са квантовият симулатор да докара до още доста открития, хипотези и теории.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР