То не е точно сън, а по-скоро безмоторно плуване, но

...
То не е точно сън, а по-скоро безмоторно плуване, но
Коментари Харесай

Спят ли рибите?

То не е тъкмо сън, а по-скоро безмоторно плуване, само че множеството типове риби прекарват известно време в отмора сходна на сън. И като нас, в случай че не разполагат с задоволително време за почивка, по-късно се пробват да компенсират.

Това определение обаче не работи при рибите, защото те нямат нито неокортекс, нито клепачи. Затова откривателите са принудени да разчитат на директни наблюдения на държанието им, с цел да дефинират по кое време и дали спят.

Обикновено, когато една риба „ спи “, се следят четири феномени: (1) неактивност за дълго време; (2) присъща поза за отмора (като, да вземем за пример, отпусната опашка); (3) повтаряне (почивка едновременно на денонощието и по със същите белези) и (4) понижена сензитивност към околната среда (трудно събуждане).

 Oreochromis-niloticus-Nairobi

Тилапия

Различните типове риби дремят по разнообразни способи. Например, тилапията е била следена съгласно горните условия да спи на дъното на водата, както и кафявият сом, само че той спи под ъгъл сред 10 и 30 градуса по отношение на дъното с отпусната опашка и разпънати перки. Освен това някои типове бас и костур спят върху или под трупи на паднали дървета, а рибите, които живеят към коралови рифове, постоянно се крият в цепнатините на рифа през нощта, с цел да дремнат.

При доста типове риби през този интервал на покой се следи по-ниска сърдечна и дихателна активност, както и по-малко придвижвания на устата, хрилете и очите. За някои типове, като сините и сивите акули, понижената сензитивност е толкоз дълбока, че откривателите могат да ги заловен с ръце и да ги местят из водата без да провокират никаква реакция.

Интересното е, че някои типове риби наподобява в никакъв случай не спят. И скумрията, и леферът плуват непрекъснато и макар че плуват по-малко през нощта, в сравнение с денем, те остават чувствителни към дразнения през цялото денонощие. Една нощна птица, калифорнийската рогова акула, е надалеч по-активна през нощта, само че това напълно не значи, че прекарва деня си в сън. Други типове риби, които в никакъв случай не наподобяват да спят, в действителност могат да си придремват понякога, включително доста, които живеят на огромни пасажи. Според една доктрина за съня при рибите, някои от тях забелват очи, когато спят, а други просто изпадат в нещо като нашето замечтано положение по време на покой.

А някои риби пък изобщо не дават признаци на сън, до момента в който са млади, само че значително като нас хората, стартират да спят постоянно, когато доближат зрелост. Някои други риби, които нормално спят през нощта, като тавтога, пък стопират всевъзможни признаци на сън по време на интервали на миграция и мятане на хайвера.

 Freshwater angelfish biodome

Скалариите са представители на цихлидите

Някои цихлиди и триигли бодливки изцяло не помнят за съня, до момента в който инкубират яйцата си. Тогава те освен ги пазят, само че и ги вентилират като по този метод обезпечават непрестанно доставяне с О2 за потомството.

 Zebrafisch

Данио, известно още като Риба зебра

Някои типове риби, които обичат съня, ще подхващат целенасочени дейности да си наваксат изгубения сън. В изследване от 2007 година няколко откриватели безмилостно изтормозват група рибки данио като редуват блъскане по аквариума със звуци от подводен представител, с цел да ги държат будни. Те остават изцяло лишени от сън по време на общоприетия си 6-часов мрачен интервал, а надлежно на идващия ден откривателите оставят аквариума мрачен и след извършени екперименти виждат, че рибките са доста по-трудни за екзалтиране, а естественото количество придвижвания в устата и хрилете спада на половина.

Чукането по аквариума наподобява е известна техника измежду откривателите на съня измежду рибите. През 2011 година биолози от Университета в Ню Йорк употребяват тази техника, с цел да открият, че пещерните риби не спят доста спрямо техните братовчеди, които живеят на повърхността.

Те следят четири типа риби (от водите на североизточна Мексико): повърхностните риби от типа Astyanax mexicanu, както и три пещерни типа Pachón, Tinaja и Molino. И в последна сметка откриват, че повърхностните риби спят към 4 пъти повече от пещерните (800 минути за 24 часа в съпоставяне със 110-250 минути).

Колкото и садистично да наподобява стореното на клетите рибоци (поне за тези от нас, които обичат съня), биолозите от Университета в Ню Йорк лишават мексиканската риба от сън и като местят аквариумите един път на минута. Със сигурност рибите будуват по-дълго, в сравнение с са привикнали и сходно на своите братовчеди данио, те си наваксват като на идващия ден спят повече.

В устрема си да научат за какво пещерните риби спят по-малко, учените в изследването от 2011 година кръстосват пещерни риби с повърхностни риби, с цел да видят дали има наследствени фактори в съня. Забележителното е, че по този начин основаното потомство наследява потребността за по-малко сън на пещерната риба и в следствие откривателите заключават, че има генетична основа, която контролира съня, а генът на пещерната риба е преобладаващ.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР