Тленните останки на чернокожата френско-американска певица и танцьорка Джозефин Бейкър

...
Тленните останки на чернокожата френско-американска певица и танцьорка Джозефин Бейкър
Коментари Харесай

Полагат тленните останки на легендата Джозефин Бейкър в Пантеона в Париж

Тленните остатъци на чернокожата френско-американска певица и танцьорка Джозефин Бейкър ще бъдат положени в парижкия Пантеон, оповестиха международните организации.

Еманюел Макрон разгласи решението след срещата си предприемчив комитет, събрал близо 40 000 подписа за полагането на тленните остатъци на Бейкър в Пантеона. Тя ще бъде първата чернокожа жена, която ще почива в гробницата в Латинския квартал на френската столица. Сградата, издигната като черква, е превърната през Френската гражданска война в всемирски храм в възхвала на най-влиятелните и значими персони.
 

— The Associated Press (@AP)

Джозефин Бейкър е родена в Сейнт Луис, щата Мисури през 1906 година, само че славата я спохожда, откакто идва в Париж през 20-те години. Тогава доста чернокожи американци са във френската столица след края на Първата международна война и популяризират американската джаз просвета.

Бейкър е френски жител от 1937 година , взе участие във френската опозиция по време на Втората международна война, има чин лейтенант от армията. Умира през 1975 година и е заровена в Монако.

В Пантеона Джозефин Бейкър ще почива до други национални икони като писателите Емил Зола и Виктор Юго, философа Волтер и политичката Симон Вейл, която е последната жена, заровена в мавзолея през 2018 година Тленните остатъци единствено на още четири дами с изключение на Вейл са положени до момента в Пантеона - на Софи Бертело , на нобеловата лауреатка Мари Кюри и на активистките на съпротивата Жермен Тийон и Женвиев дьо Гол-Антониоз , посочи Агенция Франс Прес.

Бейкър ще е първата артистка , почетена в Пантеона.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР