Тийнейджърите и подрастващите шимпанзета имат сходно рисково поведение, но приматите

...
Тийнейджърите и подрастващите шимпанзета имат сходно рисково поведение, но приматите
Коментари Харесай

Тийнейджърите и младите шимпанзета имали сходно рисково поведение

Тийнейджърите и подрастващите шимпанзета имат сходно рисково държание, само че приматите може да са по-малко импулсивни от хората, сочи американско изследване, представено от електронното издание Юрикалърт. 
Изследването преглежда вековни въпроси по отношение на природата, възпитанието и за какво юношите са склонни да поемат повече опасности - поради околната среда или поради биологични предразположения.

" В прочут смисъл подрастващите шимпанзета са изправени пред същата психическа стихия, пред която и младежите ", споделя водещият академик Александра Росати от Мичиганския университет. " Нашите открития демонстрират, че няколко основни черти на юношеската логика на психиката се следят и при най-близките ни родственици примати ".
Шимпанзетата могат да доживеят до 50-годишна възраст, а юношеството им настава на към 8-15 години. Както и при хората, при тях се следят бързи промени в равнищата на хормоните в преходния интервал сред детство и зрялост - стартират да откриват нови контакти с връстници, демонстрират нараснала експанзия и се борят за обществен статус.
Изследователите организират два теста с хранителни награди с 40 шимпанзета в резерват в Република Конго. Те непринудено вземат участие, привлечени от предлаганите лакомства. 

При първия тест подрастващите и възрастните шимпанзета могат да избират сред наличието в два контейнера, когато изпълнят сложена им задача. Единият постоянно съдържа фъстъци - храна, която приматите харесват до известна степен. В другия резервоар има или недолюбван от тях артикул като парче краставица или същинско лакомство - част от банан. Шимпанзетата могат да играят на несъмнено и да получат от фъстъците, или да рискуват, като тогава имат опция да вземат банан или краставица.
Записват се прочувствените им реакции и издаваните звуци, в това число стонове, циврене, писъци, боричкане по масата или почесване. Взети са и проби от слюнката им, с цел да се проследят равнищата на хормоните.
По време на серията от проби подрастващите шимпанзета по-често избират рисковия вид спрямо по-големите, само че без значение от възрастта се следят сходни негативни реакции, когато получават краставица.
Вторият тест изследва забавеното задоволство - шимпанзетата могат да получат парче банан незабавно или да изчакат една минута, с цел да получат три.
Както подрастващите, по този начин и възрастните шимпанзета избират по-голямата, само че отсрочена премия. Растящите хора нормално са по-импулсивни от възрастните, тъй че е по-вероятно да вземат неотложно препоръчаното им лакомство, като нямат самообладание за изчакат.
" Предишни проучвания демонстрират, че шимпанзетата са много търпеливи спрямо други животни, а от нашето проучване излиза наяве, че способността им да отсрочват удоволствието е построена в много ранна възраст за разлика от хората ", отбелязва Росати.
Въпреки това подрастващите примати не са щастливи от чакането на спомагателните късчета банан и по време на едноминутното закъснение са по-гневни спрямо възрастните шимпанзета.
Рисковото държание както при подрастващите шимпанзета, по този начин и при хората, наподобява е надълбоко биологично заложено, само че по-импулсивното държание може да е характерно за хората в тийнейджърска възраст, е мнението на Росати.
Изследването е оповестено  от Американската асоциация на психолозите в онлайн изданието на " Джърнъл ъв експериментъл сайколъджи: дженерал ". 
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
25 Яну 20234825 Яну 20232925 Яну 202325925 Яну 202316025 Яну 202354125 Яну 2023285КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023237511 Яну 2023159723 Яну 2023166728 Дек 20221092
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР