Испанската тийнейджърка Салма Паралуело изглежда ще блесне на финала на Световната купа за жени

...
Тийнейджърът нападател Салма Паралуело има много успехи в младежкия футбол
Коментари Харесай

Тийнейджърът нападател Салма Паралуело има много успехи в младежкия футбол на Испания – а също и като професионалист по лека атлетика. След като избра да посвети кариерата си на красивата игра, испанското спортно чудо се стреми да остави своя отпечатък на голямата сцена във финала на Световното първенство за жени срещу Англия в неделя.

Само на 19 години, нападателят на ФК Барселона Паралуело показа представяне на Световното първенство за жени, което може да даде много причини на английския отбор да не спи преди сблъсъка си с Испания във финала на турнира в неделя.

Играчът с левия крак беше в стартовия състав за първите четири мача на Испания от Световното първенство през 2023 г. и блесна в мача от осминафиналите срещу Швейцария – който Ла Роха, както е известна испанската страна, спечели с 5-1.< p>Мощта, талантът и светкавичната бързина на Паралуело са съществена част от атаката на нейния отбор, която се оказа една от най-успешните в състезанието с общо 17 гола.

Изключителен турнир 

От четвъртфиналите испанската играчка процъфтява в ролята си на „supersub“, намесвайки се към края на мачовете, за да промени играта. Тя влезе вместо Дженифър Ермосо, най-добрият голмайстор на Испания за всички времена, срещу Холандия и вкара победния гол в 111-ата минута.

Историята беше подобна на полуфинала срещу Швеция, където тя замени двукратната носителка на Златната топка Алексия Путелас и откри гол в 81-та минута със страхотен въртящ се удар. И в двата мача Паралуело бе избрана за Жена на мача.

„Чувствам се наистина горд. Целият екип е. На крачка сме от победата“, каза тийнейджърът-чудо на пресконференция след мача. „Отбелязването е вълшебен момент. Чувства се уникално и невероятно [но] това е усилие на цял екип.“

„Тя е уникална. Тя е уникален играч благодарение на леката си подготовка. Тя има много умения с левия си крак и много добра стрелба“, каза съотборничката й в Испания и Барселона Айтана Бонмати.  

Избор между футбол и лека атлетика 

Роден в северния испански град Сарагоса от баща испанец и майка от Екваториална Гвинея, Паралуело израства отдаден както на футбола, така и на леката атлетика – и намери изключителен успех и в двете.

Тя влезе за първи път в испанския национален отбор по футбол като младеж, като спечели Световната купа и Европейската купа с отбора до 17 години през 2018 г. Тя е играла за испанските клубове Сарагоса CFF и Виляреал в допълнение към ФК Барселона.

Като тийнейджър тя също стана национален шампион за юноши в спринта на 400 метра, тройния скок и на 60 и 400 метра с препятствия. Тя все още държи рекорда на Испания за юноши до 20 години за спринт на 400 метра и за юноши до 18 години на 400 метра с препятствия.

Публикация, споделена от Салма Паралуело (@salmaparalluelo)

От години тя искаше да има две кариери, едновременно като „най-добрият спортист и най-добрият футболист в света“, но контузия на връзката, получена в мача между Виляреал и Гранада през април 2021 г., я извади от игра и в двете дисциплини.

Тя реши, че вместо да разтяга тялото си до краен предел, е време да избере. „Беше разочароващо за мен, защото не се възстанових добре от контузията си и не можех да изляза и да бъда отново спортист. Ако бях продължила [да правя и двете] обаче, щях да загубя повече, отколкото щях да спечеля“, каза тя пред FIFA+.

„Ако искате да постигнете страхотни неща, трябва да се посветите на един спорт. ”

Думите й може и да са били пророчество. Загубата на Атлетика беше печалба на футбола и „великите неща“ бързо последваха. Паралуело премина във ФК Барселона Фемени през юли 2022 г. и в първия си сезон клубът спечели испанското първенство и Шампионската лига. На международната сцена последната й победа на Световната купа дойде през 2022 г. като член на испанския отбор до 20 години. И тя отбеляза два пъти на финала.

Паралуело има богат опит да бъде на страната на победителите – и без съмнение се стреми да утвърди успеха си на най-голямата сцена на футбола в неделя. Испанска победа би донесла и забележителното лично постижение да станеш трикратен шампион от Световната купа, всички преди 20-годишна възраст.

Тази статия е адаптирана от оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР