Тийнейджър, спасен от заседнал кабинков лифт в Пакистан, описва „чудотворно“ спасяване: „Сълзите бяха в очите ни“

...
Спасяването на шест ученици и двама възрастни, които бяха изтръгнати
Коментари Харесай

Спасяването на шест ученици и двама възрастни, които бяха изтръгнати от счупен лифт, който висеше несигурно около 1000 фута над стръмен пролом в северен Пакистан беше чудо, каза оцелял в сряда. Тийнейджърът каза, че той и другите многократно са чувствали, че смъртта е неизбежна по време на 16-часовото изпитание.

Осемте пътници бяха извадени от кабинковия лифт при няколко опита за спасяване във вторник. Едно от най-малките деца беше грабнато от командос, закачен с въже за хеликоптер. Видеозапис от спасяването показва как въжето се люлее диво, докато детето, закрепено с колан, е изтеглено в хеликоптера.

Тъй като хеликоптерите не можеха да летят след залез слънце, спасителите конструираха импровизиран седалков лифт от дървена рамка на легло и въжета и се приближи до кабинковия лифт, използвайки единствения кабел, който все още беше непокътнат, каза шефът на местната полиция Назир Ахмед. В последния етап от рискованата операция, малко преди полунощ във вторник, спасители и доброволци теглиха въже, за да спуснат седалковия лифт на земята. Радостни възгласи „Бог е велик“ избухнаха, когато седалковият лифт се появи в полезрението, носейки две момчета в традиционни бели одежди.

„Чувал съм истории за чудеса, но видях чудодейно спасение, случващо се със собствените ми очи ”, каза 15-годишният Осама Шариф, едно от шестте момчета, които бяха в кабинковия лифт. . Плъзгайки се през стръмни долини, те съкращават времето за пътуване, но често са зле поддържани и предразположени към инциденти. Всяка година хора умират или са ранени, докато пътуват в тях.

Във вторник сутринта шестте момчета се качиха на кабинковия лифт, за да пътуват до училището си през дерето от селото си. Осама каза, че е тръгнал към училище, за да получи резултата от последния си изпит.

„Внезапно усетихме сътресение и всичко се случи толкова внезапно, че си помислихме, че всички ще умрем“, каза Осама в телефонно интервю.

Той каза, че някои от децата и двамата възрастни имали мобилни телефони и започнали да се обаждат. Притеснените родители се опитаха да успокоят децата.

Казваха ни да не се притесняваме, помощ идва“, каза той. След няколко часа пътниците видяха хеликоптери да летят във въздуха и в един момент командос, използващ въже, се приближи много до кабинковия лифт.

Но хеликоптерите добавиха и елемент на опасност. Въздушните течения, развълнувани от въртящите се перки, рискуваха да отслабят единствения кабел, предотвратяващ разбиването на кабинковия лифт до дъното на речния каньон.

„Плачехме и сълзите бяха в очите ни, тъй като се страхувахме, че кабинковият лифт ще падне", каза Осама.

Накрая хеликоптер извади едно от най-малките деца от лифта, каза той. След това пристигна импровизираният седалков лифт, първо за да им даде храна и вода, последван от спасяването.

Ахмед, шефът на местната полиция, каза, че децата са получили кислород като предпазна мярка, преди да бъдат предадени на родителите си, много от които избухнаха в сълзи от радост.

Около 30 000 души живеят в Батаграм и близо 8 000 се събраха, за да наблюдават спасителната операция, като много доброволци се включиха в помощ.

В сряда властите се подготвяха да поправят счупения кабинков лифт.

Ата Ула, друг спасен студент, каза, че кабинковите лифтове са единственият начин жителите да стигнат до офиси и училища.

„Чувствам страх в себе си нямам нищо против да използвам кабинковия лифт, но нямам друга възможност. Ще отида отново в училището си, когато лифтът бъде ремонтиран", каза той.

През 2017 г. 10 души бяха убити при кабинковия лифт падна стотици ярди в пропаст в популярния планински курорт Мъри, след като кабелът му се скъса.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР