Тимъти Рей Браун, първият човек в света, излекуван от инфекцията

...
Тимъти Рей Браун, първият човек в света, излекуван от инфекцията
Коментари Харесай

Първият човек в света, излекуван от ХИВ, е болен от рак

Тимъти Рей Браун, първият човек в света, оздравял от инфекцията с вируса ХИВ, е терминално болен от рак, оповестява Българска телеграфна агенция.

Браун, който бе наименуван "берлинският пациент ", тъй като живееше в немската столица, когато преди дванадесет години се подложи на лекуването против вируса, бе избавен с помощта на трансплантация от донор с рядка, естествена устойчивост на вируса на СПИН.

От години се смяташе, че трансплантацията го е излекувала от левкемия и от СПИН, само че ракът се е върнал. Няма данни ХИВ вируса да го нападна още веднъж. Левкемията се показала предходната година и с голям брой метастази, сподели Браун, на 54 година, в изявление от приюта в Палм Спрингс, Калифорния, където живее.

"Тимъти потвърди, че ХИВ може да се лекува, само че не това в него ме въодушевява ", споделя доктор Стивън Дийкс, експерт по СПИН от университета на Калифорния в Сан Франциско, който е работил с Браун след лечението му за създаване на лекуване от СПИН. "Взехме елементи от червата му, взехме елементи от лимфните му възли. Всеки път, когато го молехме да направи нещо, той непроменяемо откликваше с удивително състрадание ", споделя Дийкс.

Американецът Браун работи като преводач в Берлин през 90-те години, когато научава, че е инфектиран с ХИВ. През 2006 година е диагностициран с левкемия.

Д-р Геро Хьотер, експерт в лекуване на рак на кръвта в берлинския университет, е уверен, че Браун има късмет да победи левкемията с трансплантация на костен мозък. Той позволява също, че трансплантация от донор с генна разновидност, която го прави устойчив на ХИВ вируса, ще помогне на Браун и против СПИН. Донори с такава разновидност са изключителна необичайност и трансплантациите са рисковани.

Лекарите би трябвало да унищожат болната имунна система на пациентите с химиотерапия и радиация, след коетo да трансплантират клетките от донора и да се надяват, че те ще изградят нова имунна система на болния. Първата трансплантация на Браун през 2007 година е сполучлива, само че единствено частично. Изглежда, че вирусът ХИВ изчезва, само че не и левкемията. През март 2008 година му е направена втора трансплантация от същия донор и тя дава резултат против левкемията. След това всички проби на Браун за ХИВ са негативни. Той взе участие в конференции за СПИН, на които се разискват лечения.

"Той е като дипломат на вярата ", споделя сътрудникът му Тим Хьофген.

Втори мъж, Адам Кастилехо, именуван "лондонския пациент ", до момента в който не разкри самоличността си тази година, също се счита, че е оздравял през 2016 година с трансплантация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР