Тиквичките заемат подобаващо място във всяка градина.Градинарите обаче са наясно,

...
Тиквичките заемат подобаващо място във всяка градина.Градинарите обаче са наясно,
Коментари Харесай

Как да замразим бързо тиквички без бланширане

Тиквичките заемат уместно място във всяка градина.

Градинарите обаче са наясно, че от време на време реколтата няма обиране - тиквичките се появяват една след друга. И тогава изниква въпросът - какво да вършим с толкоз доста продукция.

Разбира се, постоянно можем да си вършим пържени тиквички с кисело мляко, копър и чесън, написа. Или пък огретен с тиквички. Или пълнени тиквички... Но може да се замислим и по какъв начин да запазим най-малко част от реколтата за студените месеци, когато пресните зеленчуци към този момент не са ни на разположение.

Един от методите е да си замразим тиквички в хладилника. И то без авансово бланширане.

Да, това е изцяло допустимо. По принцип бланширането на зеленчуците преди заледяване е належащо, защото забавя или стопира ензимите, отговарящи за развалянето на храните. Ако не бланширате зеленчуците, преди да ги замразите, тези ензими ще не престават да правят своята работа, въпреки и по-бавно. И най-после храната ще загуби своя пресен цвят, може да се появят и петна. Небланшираните зеленчуци също по този начин може да имат чудноват усет и в последна сметка да не стават за ястие.

Хранителните субстанции се губят поради същите тези ензими. Бланширането е метод да ги запазим в храната. Няколко минути в гореща вода ще запечата тези хранителни субстанции, които другояче ще се изгубят във фризера с времето.

След бланширане би трябвало да стопирате процеса на варене, като сложите зеленчуците в лед или под ледена вода.

Меки

Всички знаем, че замразените зеленчуци са по-меки след размразяването си. Това се получава поради кристалчетата, които се образуват, до момента в който са във фризера. Кристалчетата имат шест остри върха и заемат повече място, в сравнение с, когато водата е в течна форма. След като водата се замрази вътре в зеленчуците, микроскопичните кристалчета пробиват клетъчните стени на растението. Докато тиквичките са замразени, всичко е добре – те са твърди като камък. Но след топене, когато кристалчетата станат още веднъж на течност, клетъчните стени губят своя систематичен интегритет. Знаейки, че 90% от тиквичките в действителност са вода, елементарно е да си разбираем за какво след топене те стават толкоз меки.

Сигурно обаче сте забелязали, че купените от магазина замразени зеленчуци не омекват толкоз, колкото тези, замразявани вкъщи. За това също си има пояснение.

Колкото по-бързо замръзва водата, толкоз по-малки са кристалчетата, които се образуват. Когато замразяваме зеленчуци вкъщи, процесът може да отнеме няколко часа, вследствие на което кристалчетата стават по-големи. Но бързо замразените зеленчуци, които купуваме от супермаркета, са били замразени за минути. За задачата се употребява течен азот.

Ето по какъв начин да си замразим бързо тиквички без бланширане.

Необходими са ни:

кухненски робот или ренде

гевгир

пергаментова хартия

една мерителна чаша

торбички за фризер

Начин на подготвяне:

Замразяването малко по малко:

Откъснете няколко тиквички от градината. Отрежете върха и долната част на всяка тиквичка. Рендосайте тиквичките благодарение на ренде или кухненски робот.

Сложете рендосаните тиквички в гевгира в мивка. Притиснете ги, с цел да премахнете непотребната вода.

Използвайте мерителната чаша, с цел да извършите купчинки от рендосани тиквички. След това сложете тези купчинки върху пергаментовата хартия.

Сложете пергаментовата хартия във фризера. Когато купчинките се замразят, преместете ги от пергаментовата хартия в пликчета за фризер. Използвайте сламка, с цел да премахнете оптимално въздуха от всяко пликче, преди да го пандизите с ципа. След това сложете пликчетата още веднъж във фризера.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР