Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията определи предизборната

...
Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията определи предизборната
Коментари Харесай

Изводите от изборите: Анализ на Тихомир Безлов и Калин Славов

Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията дефинира предизборната акция като най-активната от 20 години.

" Когато излязат окончателните данни, би трябвало да се види по така наречен рискови секции по какъв начин се е развил вотът, по какъв начин е гласувано, има ли огромни аномалии, които демонстрират, че има платен или следен избор “, разясни той.

" Имаше раздвижване, имаше упования, имаше и много сериозна интензивност на Министерство на вътрешните работи в дните преди изборите. Работата по ограничение на пазаруването на гласове и следения избор би трябвало да бъде изнесена в интервала преди изборите “, сподели Калин Славов от „ Прозрачност без граници “.

Според него е рано да се каже, че машините са панацея против купения избор.

" Рано е да се каже, че сме намерили панацея в лицето на машините. Купуването на гласове става по секции, по компактни обитаеми места. Тогава не контролирате човек по човек по какъв начин е осъществено гласуването, а контролирате тази дребна затворена общественост по какъв начин е гласувала. Организационен е моментът, който може да ни помогне да преодолеем този минус – така наречен преброителни центрове. Докато броим секция по секция, ще се знае коя общественост по какъв начин е гласувала и надлежно купуващите гласове знаят дали тя е изпълнила като общественост своето обвързване. Преброителните центрове дават опция да размием гласуването секция по секция, броят се няколко секции в един преброителен център и се губи връзката сред възлагане на гласоподаване и извършване на задължението “, изясни Славов.

Гледайте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР