"Тихо дойдоха, още по-тихо си тръгнаха" от Клуба на депутатите

...
"Тихо дойдоха, още по-тихо си тръгнаха" от Клуба на депутатите
Коментари Харесай

Българско-македонската комисия ще даде днес пресконференция в Скопие

"Тихо пристигнаха, още по-тихо си потеглиха " от Клуба на депутатите в Скопие. Историците от смесената българско-македонска комисия по историческите въпроси приключиха първата част от десетата си среща след пауза от съвсем една година, само че остава да се види защо са разговаряли и има ли прогрес, оповестява македонската телевизия Телма.

Очакванията са, че се дебатира за Гоце Делчев, заради разногласията за който предходните три срещи приключиха без триумф и без никакъв прогрес. Причина са твърдите позиции на членовете на българската част от комисията, които желаят да се уточни, че Делчев е българин по народност, което за македонските историци е недопустимо искане, тъй като съгласно тях одобряването на нечия народност не е работа на историците, съобщи Българска телеграфна агенция.

Срещата на смесената комисия продължава и през днешния ден и след края й е планувана конференция на двамата ръководители, Ангел Димитров и Драги Георгиев, след което ще стане известно реализиран ли е прогрес в работата на комисиите.

Според ТВ Сител първият ден от работата на комисията е минал в градивна атмосфера, което дава вяра за прогрес по отворените въпроси. На траялата девет часа среща не било разговаряно за Гоце Делчев, а по по-общи въпроси и за рамката на разговора. Накрая станало дума за македонските учебници по история за главните учебни заведения, т.е. за рекомендациите, отнасящи се до античния интервал. Главната тематика - за Гоце Делчев е оставена за през днешния ден.



Убеден съм, че ще се откри решение по отношение на историческите въпроси с източния ни комшия, е представен да споделя външният министър на Северна Македония Буяр Османи за ТВ 24. Твърдението на ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че България желае от Македония контракт, сходен на Преспанския с Гърция, са спекулации, които не са положителни за преговорния развой, сподели той.

Част от познавачите на македонско-българските връзки обявиха нощес за ТВ 24, че нов контракт с България не е вероятен, а българските празненство употребявали македонския въпрос за политически точки преди парламентарните избори.

Във връзка с дебатите за преименуване на Кирил и Методий от славянски в български просветители Османи сподели, че този въпрос към този момент е решен в комисията и в случай че българският парламент одобри предлагането, това ще значи миниране на целия развой сред Скопие и София. Османи изрази вяра, че няма да се стигне до такава степен.

Според Османи комисията работи доста по-ефикасно от други сходни органи в Европа. Паузата в работата на комисията се дължала на рецесията с ковид и изборите в Северна Македония, уточни той и подсети, че до момента тя е постигнала забележими резултати, имала е девет срещи, на които е контрактувано взаимно честване на пет исторически персони, както и превъзмогване на различията за две исторически столетия, които са импортирани като рекомендации в министерствата на образованието. Министърът акцентира, че такива комисии в Европа заседават един път или два пъти годишно, написа "Независен весник ".

Запитан има ли напън от София за решение на въпроса за Гоце Делчев, Османи сподели, че явно се усеща напрежение и по-високо равнище на недоразумение.

"Смятам, че повода е в понижената връзка в този интервал поради изборите и пандемията и другите вътрешни динамичности. Затова се опитваме с студен разум да подходим към тези въпроси, защото считаме, че има място за взаимно схващане по този въпрос. От тяхна страна има възприятие, че договорът се ползва с незадоволителна динамичност, въпреки и нашите контрааргументи, че девет срещи за 18 месеца не са за подценяване, тъй като това са сложни тематики и се желаят разбори ". Може би тук се разминаваме в упованията, сподели Османи, представен от "Независен ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР