Тиха революция. С тези думи началникът на кабинета на министър

...
Тиха революция. С тези думи началникът на кабинета на министър
Коментари Харесай

Нова доза дигитални услуги навлиза в здравеопазването

" Тиха гражданска война. " С тези думи началникът на кабинета на министър Асена Сербезова доцент Васил Пандов разказа процесите по цифровизация на здравната система през последните шест месеца. По време на конференция, провела се по-рано през днешния ден, водачите на министерството дадоха доклад за постигнатото в посока цифровизация в границите на своя мандат и обрисуваха нововъведенията, които предстоят.
Бит по обичай е-здравеопазване прави
" От 1 август и процесите в болничната помощ ще бъдат цифровизирани, т.е. направлението за хоспитализация към този момент ще бъде електронно, а с него и епикризата на пациента ", сподели доцент Пандов по време на конференцията.

Дигитализацията на тези данни ще сътвори ясна картина за броя пациенти на лекуване във всяко здравно заведение в действително време. Бърза помощ ще употребява данните за информация по отношение на свободните кревати. Така ще бъде прекратена порочната процедура, при която коли за спешна помощ обикалят в търсене на лечебно заведение с потенциал да поеме пациенти, нуждаещи се от незабавна помощ. Много такива случаи имаше да вземем за пример по време на най-натоварените интервали в пандемията.

По време на конференцията министър Сербезова разгласи, че в идващите 6 месеца следва въвеждането и на редица други електронни услуги. Сред тях са:
Реклама
Електронното подаване на информация за дейностите, осъществени в лечебните заведения за болнична помощ Надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на настоящата година Въвеждане на е-пациентски лист или достъп до досието на медицинските експерти Обхващане на денталната помощ от страна на НЗИС Въвеждането на електронните протоколи за скъпоструващи медикаменти.
Дигиталната линия в опазването на здравето
" За миналите 6 месеца въведохме в Националната здравноинформационна система (НЗИС) 15 електронни административни услуги ", сподели министър Сербезова. Така да вземем за пример от 1 юни всички прегледи на пациенти при общопрактикуващите лекари и експерти в извънболничната помощ се подават в НЗИС.

Дигиталните услуги привнасят бистрота, тъй че пациентът се трансформира в инспектор на здравните услуги, които получава. " Като пациенти към този момент можем да виждаме какво се случва с нас в системата - да наблюдаваме какви медикаменти ни изписват, какви прегледи и проучвания са ни назначени и осъществени, като в същото време с помощта на дигитализацията към този момент не е належащо да обикаляме от експерт на експерт с цялата си здравна документи ", добави тя.

Опростяването на бюрократичните процеси, както и опцията за разбор на данни, която дигитализацията основава, ще обезпечат по-качествена и навременна здравна помощ.
Реклама Свързани публикации Най-после е време за цифрова промяна на българското опазване на здравето 18 май 2022, 10:40 Здравна система, която (да не) убива 25 юни 2021, 11:28 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР