The Guardian пише, че от началото на войната срещу Украйна

...
The Guardian пише, че от началото на войната срещу Украйна
Коментари Харесай

The Guardian: Русия вербува сърби за война срещу Украйна

The Guardian написа, че от началото на войната против Украйна Русия е приела редица закони, ориентирани към привличане на непознати жители в редиците си. Владимир Путин, на среща по сигурността малко откакто неговите войски нападнаха Украйна, сподели, че Кремъл би трябвало да помогне на чужденци, които възнамеряват да се бият на страната на Русия.

Оттогава съветският деспот подписа заповед за понижаване на минималния интервал на договорна военна работа за чужденци от пет на една година и също по този начин предложи ускорено набиране на неруски бойци в армията.

Сърбия, кандидатка за участие в Европейски Съюз от 2012 година, се бори да балансира исторически околните си връзки с Русия със устрема си за европейска интеграция, а напрежението се ускори от войната против Украйна, където доста сърби са съветски симпатизанти.

Проруските настроения са изключително мощни измежду сръбските ултранационалисти, които проведоха редица промосковски манифестации от началото на войната против Украйна.

Въпреки че броят на сръбските новобранци към момента не е задоволително огромен, с цел да има осезаемо влияние върху хода на военните дейности, дейностите на Москва рискуват да влошат връзките със Сърбия, един от дребното й съдружници на Запад.

Ръководителят на проекта за набиране, който наподобява е направен през лятото, беше Давор Савичич, сърбин, който се биеше от години като част от първата съветска мощ, която нахлу в Украйна през 2014 година

Савичич е обвързван и с паравоенната формация Вагнер. Руското издание “Фонтанка ” заяви, че преди този момент той е воювал в Сирия с Вагнер. Два източника, близки до паравоенната група, потвърдиха присъединяване на Савичич в нейните действия пред Guardian.

На 21 август в изявление с известния прокремълски ефирен водещ Владимир Соловьов Савичич приказва искрено за това по какъв начин е бил подложен отпред на отдел от сръбски жители в Украйна.

“Сега публично подписваме контракт с Министерството на защитата на Русия. Войниците минават през военната работа на Красногорск ”, сподели той, описвайки детайлности, които съответстват с разказите на вербуваните. „ След в допълнение образование момчетата се изпращат в посока Луганск “, добави Савичич, имайки поради източния район на Украйна, който е една от основните цели на Путин.

По време на изявлението до Савичич седеше различен сърбин, Деян Берич, който сподели на Соловьов, че сръбски бойци са се включили към съветската 106-а въздушнодесантна дивизия.

„ Когато Владимир Владимирович Путин разреши на чужденци да дойдат, направих проект по какъв начин ще се случи всичко това и се обърнах към моя военачалник “, сподели Берич, акцентирайки Савичич. „ Момчетата идват, срещаме ги, след което незабавно отиват във военната работа и подписват контракт. Повечето задгранични доброволци в съветската войска са от Сърбия.

Берич, слаб мъж с дълга черна коса, преди този момент е давал изявленията за съветските държавни медии за времето, когато се бие като част от проруската самопровъзгласила се „ Донецка национална република “ в Украйна от 2014 година насам. Руските чиновници наподобява деликатно координират процеса на набиране на личен състав.

Рускоезичната работа BBC, която за първи път заяви за сръбската скица за набиране на личен състав предходната седмица, сподели, че е получила частен запис на среща на Савичич с неназовани чиновници в Москва, в който Савичич споделя, че възнамерява да наеме до хиляда сръбски жители, които ще образуват личен батальон в част от 106-та въздушнодесантна дивизия.

Министерството на защитата на Русия не разяснява този въпрос, тъй че точният брой сърби, подписали контракт с съветските военни, остава неразбираем.

„ Ордените на републиката “, антивоенна съветска група за разкритие, даде на Guardian лист от 13 сърби, за които се счита, че са подписали контракти с съветската войска от септември. Двама от 13-те души, посочени в листата, се съгласиха да разясняват пред Guardian.

„ Засега сме към 60-70 души “, сподели един от сърбите, който също пристигна от Сърбия в Москва през септември, като добави, че се е записал в „ 106-а въздушнодесантна дивизия “.

Според него той решил да се причисли към съветските въоръжени сили по „ идеологически аргументи “, а доходоносните военни заплащания играят „ второстепенна роля “.

Призоваването в армията е изпълнено с утежняване на връзките сред Москва и Белград. През януари 2022 година сръбският президент Александър Вучич реагира яростно по националната телевизия, откакто съветски новинарски клип сподели сръбски доброволци, които се готвят да се бият дружно с войските на Вагнер против Украйна.

„ Защо вие, представители на  Вагнер, звъните на някой от Сърбия, в случай че знаете, че това опонира на нашите правила? – сподели президентът, имайки поради закона, забраняващ на сърбите да вземат участие в спорове в чужбина.

Сръбският министър на защитата Милош Вучевич също предизвести сърбите да не се причисляват към съветската войска. Оттогава повече от две дузини сръбски националисти са преследвани.

Виктор Заплатин, съветски деец от войната, който набира сръбски доброволци да се бият дружно с проруските сили в Украйна през 2014 година, сподели, че сръбските управляващи пречат на бойци да заминат за Русия.

„ Рисковете от наказателно гонене за тези, които са отпътували за Русия и са се върнали в Сърбия, са доста високи “, сподели Заплатин. “Винаги е имало доброволци от Сърбия в Русия. Това значи, че там има доброволци и в този момент, само че техният брой и качеството, в което вземат участие и служат, е организационна загадка. ”

Журналисти от Руската работа на Би Би Си оповестиха, че набирането се прави от сръбски пълководец, който води война в Източна Украйна от 2014 година, който възнамерява да набере обособена бригада от до хиляда сръбски жители до есента на 2023 година Всички наемници са регистрирани в Московска област и са зачислени в 106-а въздушнодесантна дивизия.

Според командира на „ интернационалния батальон “ Давор Савичич при започване на войната неговият батальон е бил покрай Киев в региона на летището Гостомел, след което са били трансферирани в региона на Харков, а по-късно в с. Богородичное в Краматорски регион на Донецка област.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР