Тези надеждни електромобили демонстрират впечатляващ пробег и практичност в ежедневието.

...
Тези надеждни електромобили демонстрират впечатляващ пробег и практичност в ежедневието.
Коментари Харесай

10-те най-добрите нови електрички според Consumer Reports, а не според платените автожурналисти/блогъри в нета

Тези надеждни електрически автомобили показват впечатляващ пробег и деловитост в всекидневието. Напълно заредени, множеството електрически автомобили могат да изминат най-малко 320 km, в случай че не и повече, а поддръжката им може да бъде по-достъпна от тази на други коли.

Всяка година производителите на коли не престават да показват електрически коли – известни още като електрически автомобили или EV – във всички форми и стилове на каросерията, от дребни и междинни коли до SUV и даже пикапи. Съществуват модели от начално равнище, които могат да изминат към 320 km, такива, които могат да изминат сред 402 и 482 км  с едно зареждане, и редица модели, които могат да доближат до 643 км – или повече – при цялостно зареждане.

Но ние не предлагаме всеки електрически автомобил, който сме тествали. Подобно на колите с мотор с вътрешно горене, електрическите автомобили имат разнообразни резултати в тестванията на Consumer Reports и анкетите на притежателите. Много от тях се показаха добре в нашите пътни проби, до момента в който други се провалиха. 

Някои от тях са се оказали надеждни, както ни оповестяват притежателите на коли в нашите годишни автомобилни изследвания. И до момента в който доста от тях се оферират с цялостен набор от усъвършенствани функционалности за подкрепяне на лидера и сигурност като общоприетоо съоръжение, тези функционалности не са наложителни за няколко електрическия автомобил, а някои автомобилни производители даже не оферират цялостния набор.

По-долу представяме най-хубавите електрически автомобили, които сме тествали, подредени по реда на общата им оценка, като отчитаме резултатите от пътните проби, плануваната надеждност, удовлетвореността на притежателите и сигурността.

Имайте поради, че Общите оценки се трансформират с течение на времето, защото се появява нова информация, като да вземем за пример данните за надеждност, които събираме посредством нашите извънредни изследвания. Страниците с моделите на колите постоянно отразяват последните ни оценки.

Най-добрите електрически коли

Електрическите коли са доста ефикасни, с пробег от над 320 км, с цел да задоволят потребностите на разнообразни водачи без всекидневно зареждане. Анализът на Consumer Reports демонстрира, че поддръжката им също по този начин е по-евтина от тази на други типове коли – макар че въпреки всичко ще би трябвало да сменяте детайли като спирачки, гуми и чистачки.

легенда:
AEB – Automatic Emergency Braking
BSW – Blind Spot Warning
RCTW – Rear cross traffic warning 

Kia EV6

Първият автомобил на Kia, планиран през цялото време да бъде напълно електрически, може да се преглежда като хечбек с пет порти или по-нисък SUV. По оценка на EPA пробегът му е 498 км за модела със задно задвижване и дълъг пробег с акумулатори и 440 км за версията с AWD.

Презареждането може да се извърши бързо на публични бързи зарядни устройства за непрекъснат ток с помощта на одобряваната мощ от 235 kW. EV6 е стегнат и чевръст, а пътуването е устойчиво и удобно. Той се плъзга тихо по пътя и форсира пламенно.

Видимостта откъм гърба и в профил е лимитирана, а автомобилът е екипиран с досадно разделно ръководство на климатика/аудиото. Стандартните функционалности за дейна сигурност и подкрепяне на лидера включват AEB с различаване на пешеходци и велосипедисти, AEB на автомагистрала, BSW и RCTW.

BMW iX

Луксозният електрически SUV iX е витрина на технологиите на BMW във връзка с електрическото задвижване, свързаността и внедряването на изкуствен интелект. 

Намерихме го за спокоен, удобен и бърз, а ръководството му за умело, само че не и ангажиращо. Моделът xDrive50 има пробег, изчислен от EPA, сред 490 и 521 км, според от размера на колелата на модела (които могат да бъдат 20, 21 или 22 инча).

Въпреки това някои от органите за ръководство на автомобила са ситуирани в объркващо и претрупано меню – и в случай че желаете да се движите сред менютата, ще би трябвало да плъзгате пръсти по време на шофиране, вместо да докосвате твърдите бутони за постоянно употребяваните функционалности. iX се предлага общоприетоо с AEB с различаване на пешеходци, BSW и RCTW.

Genesis GV60

Споделяйки една платформа с EV6 и Hyundai Ioniq 5, GV60 е един от най-хубавите електрически автомобили, с помощта на плавното си ускоряване, удобно пътешестване, пъргаво ръководство и моден интериор. Той има пробег от 399 км по EPA с батерия с потенциал 77,4 kWh и се предлага общоприетоо с AWD.

Управлението е малко по-лесно за потребление от прекомерно комплицираните настройки, които се срещат в други модели на Genesis, и има някои забавни функционалности, като да вземем за пример потреблението на лицево различаване за отключване на автомобила и читател на пръстови отпечатъци за включване на автомобила.

Видимостта откъм гърба и в профил е лимитирана заради разчупения дизайн на автомобила. Стандартно се оферират AEB с различаване на пешеходци и велосипедисти, AEB за автомагистрала, BSW и RCTW.

BMW i4

Както при множеството електрически автомобили, мощността на BMW i4 е незабавна и доста плавна, което го прави прелестен за шофиране. Тествахме върховото равнище i4 M50 с 536 конски сили. Батерията с потенциал 81,5 кВтч на този автомобил има пробег от 436 км по EPA със общоприетите 19-инчови джанти и гуми. 

Ако обаче нямате потребност или не желаете задвижване на всички колела, бихме ви предложили да изберете модела eDrive40 със задвижване на задните колела – той има задоволително 335 к.с. и пробег 484 км по EPA. На сензорния му екран обаче са ситуирани прекалено много контролни уреди, което в допълнение разсейва лидера. i4 се предлага със общоприети системи AEB с различаване на пешеходци и велосипедисти, BSW и RCTW.

Tesla Model 3

Model 3 има супер ускоряване и удивително пъргаво ръководство. Въпреки че предните седалки са комфортни, возенето е доста твърдо и нервно, а задната седалка е много ниска, което прави возенето на там неловко.

Според EPA пробегът на версията Long Range е 576 км. Управлението на автомобила като цяло е доста разсейващо, защото даже елементарни задания, като контролиране на огледалата, би трябвало да се правят благодарение на огромния централно ситуиран сензорен екран. 

Активната система за подкрепяне на шофирането Autopilot може да поддържа скоростта на автомобила и да го държи в неговата лента, само че не е проектирана да реагира на всички условия на шофиране, тъй че водачите би трябвало да останат непрекъснато ангажирани.

Макар че AEB с различаване на пешеходци и AEB за придвижване по автомагистрала са общоприети, в Model 3 липсва подобаваща система за BSW. Вместо това на централния екран се демонстрират изображения на околните коли, което може да разсейва лидера.

Hyundai Ioniq 5

Подобно на GV60 и EV6 нагоре, Ioniq 5 е построен върху специфична EV платформа и е един от най-впечатляващите EV коли, които сме тествали. Той има стремително ускоряване, пъргаво ръководство, относително удобна возия и обилно вътрешно пространство. По оценка на EPA пробегът е 487 км за версията с един мотор и задвижване на задните колела с батерия с потенциал 77,4 kWh; 

411 км за модела с два мотора и задвижване на 4-те колела и 354 км за версията със задвижване на задните колела и общоприет пробег. Приемната мощ на Hyundai от 235 kW значи, че той може бързо да се зарежда на публични места за бързо зареждане с непрекъснат ток. Повечето детайли за ръководство са комфортни за прилагане. Всички модели Ioniq 5 се оферират общоприетоо с AEB с различаване на пешеходци, AEB за автомагистрала, BSW и RCTW.

Kia Niro Electric

Изглежда, че Kia е подобрила дефицитите в успеваемостта на Niro с модела от 2023 година, като е нараснала пробега на електрическата версия от 384 км на към 413 км с помощта на пониженото тегло и по-аеродинамичната каросерия. Това достижение е реализирано макар обстоятелството, че задвижващият елемент в по-голямата си част е пренесен.

Kia Niro EV е оборудван общоприетоо с AEB с функционалност за различаване на пешеходци, BSW и RCTW. Всички Ниро се оферират и с предизвестието за безвредно излизане на КИА, което може да усети дали откъм гърба или откъм пътя се доближава автомобил или велосипед – потребна функционалност, в случай че живеете в град, да речем, и ви следва да отворите вратата си в придвижване.

Subaru Solterra

Въпреки че не е на ниска цена, Solterra се ръководи добре и употребява характерна за EV платформа. Това освобождава доста място за предпазване и пространство за пасажерите в автомобила. При нашите проби установихме, че тя има бързо ускоряване и пъргаво ръководство.

Но лимитираният му пробег от 384 км, оценен по EPA, е доста по-малък от този на конкуренцията, както и бавната скорост на зареждане. Харесва ни, че Solterra се предлага серийно с изцяло равнище на системи за подкрепяне на лидера и дейна сигурност, в това число AEB с различаване на пешеходци, AEB, която работи при магистрални скорости, BSW и RCTW.

Toyota bZ4X

Toyota bZ4X е много прелестен за шофиране, с вътрешно пространство, което е много положително, като се имат поради външните му размери. Той има непретенциозен оптимален пробег. Версията с предно задвижване е оценена по EPA на 405 км, а версията със задвижване на всички колела Limited – на 357 км, като и двете са много по-къси от другите модели в този ценови диапазон.

Подобно на Solterra, bZ4X има муден ритъм на зареждане. При това bZ4X е първата Toyota, която разполага с пакета от системи за дейна сигурност и подкрепяне на лидера Toyota Safety Sense 3.0, който включва AEB с различаване на пешеходци и велосипедисти AEB highway, BSW, RCTW и увещание за задната седалка, с цел да не оставите дете (или домакински любимец).

Nissan Leaf 2023

Nissan освежава Leaf за 2023 година и опростява линиите на съоръжение до две версии – S и SV Plus. Стандартният Leaf има 40-киловатчасова батерия, която обезпечава пробег от 239 км по оценка на EPA. Версията SV Plus има 60-kWh батерия и подобен пробег от към 314 км. Тя получава и по-мощен мотор, с помощта на който Leaf SV Plus е с една секунда по-бърз от 0 до 96 км/ч.

Зареждането на общоприетия Leaf S с 240-волтов конектор лишава 8 часа, а на 60-kWh SV Plus – 10,5 часа. Возенето се усеща като меко, до момента в който не се удари мощно в грапавина. Управлението е обикновено, само че несъмнено. Позицията на шофиране е неуместна, защото кормилото не е „ телескопичен “, с цел да се доближи до него. Стандартно се предлага с AEB с различаване на пешеходци, AEB за автомагистрала, BSW и RCTW, а опционалният помощник ProPilot може да държи автомобила в лентата му и да контролира скоростта му съгласно трафика.

Как Consumer Reports тества най-хубавите електрически коли

Всяка година подлагаме към 50 нови автомобила и пикапа на повече от 50 теста в тестовия център на CR в Колчестър, Кънектикът, с повърхност 327 акра, които обгръщат ускорението, прекъсването, спешното ръководство, икономията на гориво, използваемостта, оборудването, шума, возията и системите за сигурност.

При електрическите коли оценяваме икономията на гориво или пробега и потреблението на сила. В момента се преглеждат и други аспекти на устойчивостта, наред с редица други фактори, които измерваме по време на пътния тест – от возията до тишината и комфорта на седалката.

Вземаме поради и данните за надеждността и удовлетвореността на притежателите, събирани всяка пролет и лято в годишното изследване на надеждността на членовете на CR за стотици хиляди коли.

Безопасността е различен значим фактор в оценките на колите, които включват данни от краш-тестовете на Застрахователния институт за пътна сигурност и Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищата, в случай че са извършени такива. Повечето от тези модели носят нашето означение „ Зелен избор “, което акцентира колите с най-чисти излъчвания.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР