Тези имена са достатъчно политически, за да ни подсказват, че

...
Тези имена са достатъчно политически, за да ни подсказват, че
Коментари Харесай

Христо Панчугов: Имената от проектокабинета на ПП-ДБ показват, че не се търси експертно начало

„ Тези имена са задоволително политически, с цел да ни подсказват, че не се търси експертно начало и еднообразно безпристрастен кабинет. Очевидно това е политическа поръчка – значимият въпрос остава дали тя е допустима за ГЕРБ. Един от въпросите, който към момента е неуреден, е доколко е допустимо да се реализира изцяло съглашение към имената на кабинета характерно, само че и върху дневния ред, който ще извършва това държавно управление, както и към механизмите за надзор на двете обединения една по отношение на друга ", сподели в студиото на Euronews Bulgaria политологът Христо Панчугов.

Той уточни, че остава отворен въпросът дали проектокабинетът на ПП-ДБ е опит да се носи политическа отговорност или следващ ход от „ надцакването “ сред двете най-големи политически сили в 49-ото Народно заседание.

Ако не бъде реализирано такова ясно съглашение и то не бъде обяснено задоволително изрично пред българското общество, вместо в ръководство, това ще се трансформира в един непрекъснат политически шантаж сред двата съществени участника в държавното управление, а оттова вероятността да забележим някакво осъществяване на заложените дневен ред, доста понижава.

По думите на Панчугов напълно обикновено е ГЕРБ-СДС да желаят да имат политически представители в кабинета, откакто има такива на ПП-ДБ. Според политолога логиката за съставянето на постоянен кабинет е или образуването на експертно държавно управление без политици, или с политици и от двете политически обединения.

Виждаме един необичайно отстъпчив Бойко Борисов, което от една страна е продължение на тактиката, която следим към този момент два Народното събрание – ГЕРБ да наподобява постоянен и предвидим сътрудник на фона на хаоса, който царува в българската политика през последните две години. Виждаме, че за част от българските гласоподаватели работи и ГЕРБ има трайно наличие в българския парламент – вместо да е изолиран, печелят избори.

От друга страна виждаме спорно държание от ПП-ДБ, счита Панчугов. По думите му групировката прави опити за сформиране на парламентарно болшинство, което да осъществя избран дневен ред, само че въпреки това водачите на ПП-ДБ осъзнават на всяка крачка, че това ще има своята политическа цена и се пробват да я избегнат.

Който поеме отговорността за ръководството, ще заплати политическата цена за това, безапелационен е политологът. Според него без значение какво ще бъде идващото постоянно държавно управление, то би трябвало да отговори ясно на въпросите за какво се образува, с какъв небосвод и каква бъде цената, която би трябвало да заплати обществото.

Панчугов вижда две вероятни пояснения за разграничаването на Демократична България от диалозите за сформиране на държавно управление – едното е, с цел да не бъдат част от неуспеха, а другата допустима причина е тъй като чакат борбата сред Политическа партия и ГЕРБ да се изчерпи и по-късно хората на Демократична България да се появят като компромисен вид за излаз от политическа невъзможност.

„ И да е същински атентат против основния прокурор, той надали е поради битката против проведената престъпност. Твърде малко свидетелства има за резултати реализирани в тази борба от последните години, с цел да предположим, че прокуратурата и персонално Иван Гешев е настъпил нечий сериозен интерес “, разяснява политологът по отношение на случая с кортежа на основния прокурор Иван Гешев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР