Тези екзотични влечуги са популярни домашни любимци с произход от

...
Тези екзотични влечуги са популярни домашни любимци с произход от
Коментари Харесай

Брадат дракон - всичко за екзотичното влечуго

Тези екзотични влечуги са известни домашни любимци с генезис от Австралия. Смятат се за кротки и подобаващи за пръв домакински любим животни. Не би трябвало да се не помни обаче, че условията за местообитание и храна на брадатите дракони са относително високи.

Нужни са особено съоръжение и време за развъждането на космат змей. От друга страна, те са доста обществени животни, лесни за подготовка и бързо привикват с човешкия досег. Брадатите дракони демонстрират най-невероятно държание и е същинско представление да бъдат следени.

Латинското название на типа е Pogona vitticeps. Възрастните брадати дракони са дълги сред 40 и 60 сантиметра. Средната дълготрайност на живота е 6-10 години, само че са документирани брадати дракони на 20-годишна възраст.

Името на влечугото космат змей идва от шиповете, обрамчващи шията. Те нормално не се виждат, с изключение на когато животното не се усеща уплашено. Тогава ги наостря, изпъвайки шията си. Рядко е в домашни условия да забележим " брадата " на влечугото, имайки поради че в множеството време е умерено.

Видът се среща естествено по запустяли, скалисти райони в Австралия. На континента има непоколебим закон да не се крадат диви типове и да се одомашняват. Пък и има задоволително изкуствени развъдници за брадати дракони, а размножаването им е елементарно.

Отглеждане на космат змей

Що се отнася до развъждането на космат змей, с цел да се усеща добре един образец, му е нужно пространство от към 208-283 литра. Терариумът би трябвало да има капак. Животното не пораства пропоционално на терариума, в който е сложено, затова по-малките версии с времето би трябвало да се сменят и няма смисъл от това.

Всякакви настилки за неразрешени за дребните брадати дракончета, защото могат да обхванат пясъка/дребните частички, запушвайки червата си. Салфетки, хартия, килимчета могат да се употребяват като постеля, единствено внимавайте да не се отделят влакънца и късчета от тях.

За възрастните брадати дракони са подобаващи са измитите пясъчни настилки, налични в зоомагазините, само че килимчетата също правят работа. В никакъв случай не използвайте: дървени пилки, царевични пилки, черупки на орехи или различен субстрат, който при усвояване да провокира проблем.

 Отглеждане на космат змей Снимка: pixabay.com

Ако пясъкът е вашият избор, събирайте с лопатка изпражненията постоянно, а целият терариум се почиства обширно няколко пъти годишно. Брадатите дракони обичат пясъка, тъй като им се харесва да копаят и да се заравят в него.

От време от време обаче им се прищява да излязат от пясъка и би трябвало да поставите клонка/скала/парче дърво, на което да е покатерят. Особено уместно място за тези атрибути е покрай отоплението. Осигурете и укритие, където при потребност животното да се укрива.

От изключително значение е инсталирането на лампа за терариум с UVA/UVB радиация. Специалните флуоресцентни лампи ще намерите в зоомагазините. Имайте поради, че с цел да си набави нужното излъчване, брадатият змей би трябвало да е на разстояние към 30 сантиметра от лампата (зависи от производителя, схваща се).

Живачните лампи обезпечават както UVA/UVB излъчване, по този начин и топлота. Не поставяйте стъкло сред лампата и животното, тъй като стъклото филтрира УВ-лъчите. Добре се отразява и естествената слънчева светлина (не през стъкло). Ако ги изкарвате на открито, бъдете сигурни, че ще имат и сянка, под която да се скрият и да контролират топлината си. В никакъв случай не ги изкарвайте в стъкления терариум на открито под директни слънчеви лъчи, тъй като прегряването настава бързо!

Добре уравновесената температура в терариума варира сред 26 и 29 градуса в студената му част и сред 35 и 40 градуса наоколо до отоплителната лампа. През нощта са разрешени спадания на температурата до 18-21 градуса.

Топлината може да се получи от лампа с нажежаема жичка, керамичен радиатор или живачна крушка с куполообразен рефлектор. Екстпериментирайте с напрежението и дистанцията сред нагревателя и терариума, с цел да получите мечтаните температури.

Задължително е слагането на термометър, с цел да не си играете на относителни стойности, изключително в нощните часове, когато температурите са рискови ниски. Продължителността на осветяване в терариума има оптимум от 12-14 часа за космат змей. Помислете за лампи, към които е приспособен таймер за непрекъснато поддържане на светлинния цикъл.

Хранене на космат змей

Какво обича да си похвапва едно брадато драконче? На всеядното влечуго изключително му се харесва композиция от безгръбначни и гръбначни животни (насекоми, дребни животни) и растителна част. В плен менюто им се състои от инсекти (щурци), дружно с други налични инсекти, и зеленчуци.

Водата се поставя в плоска паничка, а самото влечуго може да се пулверизира, само че не прекалено много, с цел да навлажнявате въздуха в терариума. Все отново брадатите дракони обичат пустинни райони. Ако животното избира да се потапя във водата, предложете по-голям плосък съд.

 Грижи за космат змей Снимка: pixabay.com

Брадатите дракони са чувствителни на запушвания на храносмилателните пътища, като огромен фактор за възникването им са външните хитинови скелети на насекомите-плячка.

Особен проблем са брашнените червеи, по тази причина храненето с тях би трябвало да се заобикаля, по-специално при по-младите човеци. Храненето с инсекти незабавно след етапа им на линеене е добър миг, тъй като екзоскелетът им не е по този начин компактен.

Големите щурци не са подобаващи – добра мярка за размера на даваните инсекти е дистанцията сред очите на влечугото, което не трябва да се надвишава. Позволява се даването на прясно излинели брашнени червеи, копринен червей, червен калифорнийски червей, дъждовен червей, кралски червей в добавка към зеленчуците.

Понякога може да се оферират новородени мишки. При хранене на космат змей с инсекти имайте поради, че те са се нахранили добре преди този момент и коремчетата им са цялостни. Поръсете ги с добавки на калций и витамин D за попречване на костни проблеми и правете това при всяко хранене на брадатия змей.

Хванати инсекти от дивата природа не са подобаващи, изключително светулките. От зелената част застъпете листни зеленчуци, плодове, зеленчуци, нарязани на късчета и направени на салата и поставени в плоска купичка. Листните може да провесите на някой ъгъл на терариума, с цел да отива при тях животинчето и да си хапва, когато усети за нужно.

Заболявания при брадатия змей

Най-честото заболяване при брадатите дракони е метаболитната болест на костите. Резултат е от нарушена обмяна на калция и фосфора. Костите омекват и са уязвими на счупвания. Освен това, всеобщо за влечугите са документирани чести респираторни инфекции, проявяващи се с хрипове и слузести изтечения към ноздрите и устата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР