Тези дни една от най-големите областни болници у нас –

...
Тези дни една от най-големите областни болници у нас –
Коментари Харесай

Как една държавна болница не затвори врати


Тези дни една от най-големите регионални лечебни заведения у нас – УМБАЛ „ Пловдив “ (бивша Окръжна), добре известна и търсена от хората в цяла Южна България, бе изправена пред сериозната опасност да спре работа и да търси способи за справяне с една нелепа обстановка. Тя бе подбудена от предизвестието на Електроразпределителното сдружение ЕBН, което предизвести, че е насила да изключи електрозахранването на лечебницата поради неплатени сметки за електрическа енергия за няколко месеца.

Оттук нататък събитията се развиха с стремглава експедитивност, само че и с едно мъчно за схващане напрежение, което сигурно можеше да бъде планувано, тъй като спешната обстановка беше предизвестена. И затова не беше загадка, че шалтерът може да бъде пернат в дословния смисъл на думата – очакваше се единствено моментът, в който чашата на търпението на ЕВН ще прелее и ще пристигна краят.

От години УМБАЛ „ Пловдив “ непроменяемо е в „ Топ 10 “ на държавните лечебни заведения с най-големи задължения, само че продължава да съществува и оцелява макар тях. И е пределно ясно, че в случай че я няма е мъчно да си представим какво би се случило с десетките хиляди заболели освен от Пловдив, само че и от други прилежащи области, за които тя си остава лечебно заведение, предлагащо диагностика и лекуване на най-съвременно равнище.

Факт е обаче, че и този път развръзката пристигна по най-трудния метод. След като управлението на лечебното заведение получи предизвестието, то осведоми Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите и въпросът в незабавен порядък бе импортиран за разглеждане в Министерски съвет. Ръководството на болничното заведение в намерено писмо до медиите увери, че прави всичко допустимо, с цел да не спре работа болничното заведение и съобщи, че чака финансово рамо от здравното министерство. В подтекста на водените договаряния с доставчика на електрическа енергия пък стана ясно, че напъните са ориентирани към разсрочване на отговорностите и дефинитивно погасяване на задълженията на 25 юли. Спасителната помощ пристигна съвсем незабавно – първият транш бе импортиран, откакто Министерството на здравеопазването изплати на УМБАЛ „ Пловдив “ изравнителна дотация за към този момент осъществена активност за

април и май плюс предплатена дотация за незабавна помощ за юни, по този начин както е заложено в контракта за финансиране по реда на методиката на министерството за субсидиране на лечебните заведения за тази година.

Свързани публикации.. Предлагат да бъде основана Камара на психолозите 0 Д-р Дечо Дечев - единствената кандидатура за шеф на НЗОК 0 66 лечебни заведения съдят Здравната каса за неизплатена активност 0

И с цел да няма никакво подозрение, от УМБАЛ „ Пловдив “ обществено оповестиха, че задължението на лечебното заведение към ЕВН ще бъде изплатено в края на месец юли – откакто болничното заведение получи средства от НЗОК по контракт за осъществените действия. Тоест. хепиендът наближава, имайте единствено малко самообладание.

И по този начин, този път светлините на една огромна болница не угаснаха. Случилото се обаче сигурно е мощен сигнален сигнал за това, което във всеки един миг може да се случи с всяка друга държавна или общинска болница у нас. Защото милионите задължения съществуват и гасенето на пожари надали е най-хубавата тактичност. Само преди дни по време на парламентарен надзор министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев сподели, че задълженията на Университетската болница в Стара Загора са набъбнали до над 33 млн. лева Дали тогава още веднъж в незабавен порядък, казусът ще бъде импортиран за разглеждане в Министерски съвет и ще бъде решен по същия метод, с бързи договаряния и финансово рамо? И може ли да се ръководи болничната система на една страна по този хазартен метод?

Отговорът, несъмнено, би трябвало да бъде издирван по високите управнически равнища. Най-малкото тъй като шефовете на държавните и общинските лечебни заведения нямат доста необятно поле за деяние – те имат принципал и чакат от него съответни решения. А, такива, най-малко към този момент, не се обрисуват на хоризонта. Може би, те са заложени в двата разновидността за нов здравен модел, които министър Ананиев даде обещание да предложи. Може би новият шеф на Националната здравноосигурителна каса също ще зададе друга, по-добра посока. Може би. И до момента в който чакаме отговора можем само да се зарадваме на това, че в лечебните заведения ни към момента има ток.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР