ТЕЦ Варна, в която мажоритарен собственик е почетният лидер на

...
ТЕЦ Варна, в която мажоритарен собственик е почетният лидер на
Коментари Харесай

ТЕЦ Варна планира догодина да има 100 МВ слънчеви панели

Топлоелектрическа централа " Варна ", в която мажоритарен притежател е почетният водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, счита през втората половина на 2022 година да стартира построяването на фотоволтаичен парк с мощ от 100 МВ върху рекултирираното хранилище за пепелината от употребяваните в предишното от електроцентралата въглища. През 2023 година желанието е слънчевият парк да работи, а в допълнение да се конфигурират и акумулатори и дребни производства на територията на предприятието. Към оповестения предходната година план за създаване на две парогазови турбини с опция на мястото на трите изведени от употреба от общо четирите блока на електроцентралата, в този момент е прибавено желание и за произвеждане на водород.

Това излиза наяве от публикувано от сдружението в петък изказване на Данаил Папазов, изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа " Варна ", на " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово " и на техния притежател " Сигда ", 70 % от който е на Доган. а 16 и 14 на 100 надлежно на сина и дъщерята на Папазов Станислав и Ивелина. Повод за него е обява от предходния ден на Антикорупционния фонд, която е трета част от поредицата и която е отдадена на държавния на държавното пристанище Варна, с цел да могат да минават през тях по-големи кораби.

Той стартира през 2020 година и стана абсурден с продължителния отвод на държавните институции да кажат кой прави дейностите за 350 млн. лева и с това, че ще улесни проектите на " Пристанище " Езерово " за развиване като зърнен терминал. Папазов преди година излезе още веднъж с декларация, в която разгласи, че от удълбочаването на каналите на пристанище Варна интерес имат редица държавни и частни терминали и предприятия, които действат на кейовите стени на Варненското езеро, както и ще е в изгода за, с изключение на този на " Сигда " на пристанище " Езерово ".

Другият скандал е с кейовата стена на Пристанище " Езерово ", която е съсобственост на Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " (ДППИ,) само че се употребява от частния порт.

В настоящето изказване на Пазапов се напомнят събитията към придобиването на активите на Топлоелектрическа централа " Варна " от чешката въглищната централа през 2006 година дружно с пристанището за приемане на въглища, само че на 1 януари 2015 година, откакто страната приключи заплащания за леден запас, а стана ясно, че гафизикацията на централата е прекомерно скъпа. Всички спънки пред работата на Топлоелектрическа централа " Варна " обаче изчезнаха като с магическа пръчка след пазаруването ѝ от " Сигда " и изключително след влизането на Доган като акционер. Мощността още веднъж получи контракти за леден запас, само че Папазов твърди, че всичко това не се е случило благодарение на страната. Според него тя даже е пречила на възобновяване на работата на електроцентралата и пристанището.

Изпълнителният шеф на трите сдружения твърди, че след пазаруването на Топлоелектрическа централа " Варна " са заварени активи в плачевно положение - " неработещ от 5 години Топлоелектрическа централа с лишен лиценз и неспособност за потребление на въглища като гориво, неработещо над 10 години пристанище, затрупано с останки от въглища и рекултивиращо се хранилище за отпадъчна пепелина ".

" В края на първата половина на 2018 година, с помощта на експертите, които привлякохме на работа и тези, които заварихме в Топлоелектрическа централа, успяхме да пуснем Топлоелектрическа централа в употреба с нова горивна система на газ. Всичко това сме го правили само и единствено, с цел да бъдем в унисон с условията на околната среда ", заявява Папазов.

Той изяснява, че пристанището е заварено със правосъдни каузи за собствеността на кейовата стена, която е била идеално владеене на ТЕЦ-а и ДППИ, макар че при приватизацията на ТЕЦ-а, дружно с врата, ЧЕЗ са платили и за кейовата стена.

" Сигда " е спряло всички каузи, пристанището в Езерово е получило лиценз за оператор, а Топлоелектрическа централа " Варна " отремонтирала за своя сметка цялата кейова стена, отбивачните уреди и подменила кабелните трасета и канали. Финансово ДППИ не е взело участие, а сома е разрешило ремонтите, твърди Папазов.

Според неговото изказване от 5 септември 2018 година (датата на издаване на първото удостоверени за експлоатационна годност) до юли 2022 година приходите на държавното дружество от пристанищни такси и цени на предоставяните морско-технически пристанищни услуги са били близо 4 милиона лв..

" Относно така наречен удълбочване още веднъж заявяваме, че на терминала Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово, нито един куб. см не е драгиран от ДППИ, нито от друго сдружение през последните 20 години. Напомняме на всички, които оттук насетне ще цитират сходни неща, че ще си потърсим правата в съда ", декларира Данаил Папазов, който бе дълготраен шеф на държавното пристанище " Варна ", преди да стане транспортен министър в държавното управление на Пламен Орешарски.

Той се стопира и на финансовите проблеми и насъбраните задължения от сдружението поради нарасналата цена на природния газ близо седем пъти от преди Covid пандемията, към които в този момент е прибавена и войната в Украйна.

" Повече от 6 месеца договаряния, без безусловно никаква помощ от нито една държавно институция, сме предложили разсрочване на задълженията и вършим опити за закупуване на природен газ от самостоятелен източник и предвиждаме продажба отвън страната на ел. сила. До сегашния миг не получаваме никакво подпомагане от нито една държавна институция, в противен случай, непрестанно се явяват нови и нови спънки ", показва Папазов.

Относно бъдещите проекти на притежателя на централата и пристанището той осведоми, че е утвърден концептуалния дизайн на плана за двете парогазови турбини с мощ 275 MВ всяка и за производството на водород. Извършени са градивни разбори за положението на постройките, основите, покривните структури на мястото, планувано за създаване, показва се в изказването

" Сред целите на Топлоелектрическа централа " Варна " и построяването на фотоволтаичен парк от 100 MВ на мястото на рекултивираното хранилище за пепелина. Предвижда се осъществяването на плана да бъде през втората половина на 2022 година и въвеждане в употреба през 2023 година Сред плановете са също монтиране на акумулатори и други дребни производства ", написа Папазов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР